Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Teške optužbe

'Slučaj Hajduk': 'Tada nitko ništa nije plaćao pa ni porez državi'

Saslušanjem svjedoka Jakše Marasovića i Šime Luketina danas je na splitskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje nekadašnjim čelnicima Hajduka koji su optuženi zbog zlouporabe položaja i ovlasti kada su napravili višemilijunsku štetu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svjedok Jakša Marasović je sucu Zoranu Matuloviću kazao kako se ne sjeća da je tijekom njegovog mandata neki financijski organ vratio financijsko izvješće i njegovo usvajanje.

"To je bilo takvo vrijeme gdje nitko i ništa nije plaćao, pa i porez državi. To nije samo radio Hajduk već i svi drugi. Bilo je situacija da smo mi tražili pomoć i od drugih struktura kao od grada i županije, ali i od predsjednika Tuđmana, ali on mene ne bi sigurno primio. Ja nisam bio od članova Hajduka koji su mogli ići kod predsjednika", kazao je Marasović.

Da je upravni odbor kojem je on bio predsjednik skupštine uvijek radio po propisima sudu je potvrdio svjedok Šime Luketin koji je dodao kako je kad je došao zatekao blokiran račun.

"Znam da se radilo o tome da se taj račun što prije deblokira kako bi Hajduk mogao normalno poslovati. Katkad je na sjednicama bilo nekih rasprava oko točaka dnevnog reda, ali su se uvijek donosile suglasno. Ne znam je li upravni odbor imao uvida u sve igovore. Mislim da su ti ugovori o prethodnim transferima trebali biti tema u upravnom odboru odnosno upravi", kazao je Luketin dodavši kako je Hajduk morao držati račun otvorenim radi naplate potraživanja prethodnog perioda.

Iako je bio pozvan svjedok Mate Bilić nije se danas pojavio na sudu jer se sa svojim klubom RNK Split nalazi na pripremama u Turskoj, pa će svjedočiti na sljedećoj raspravi.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva zbog više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju tereti Željka Kovačevića (59), Petra Reića (58), Ivana Maršića (63), Ivu Šurjaka (62), Velimira Strinića (53) i Ivana Zelića (66). Na teret im se stavlja da su kaznena djela činili u periodu od 1997. godine do 2000. godine kada su u nekoliko navrata predizali novac koji je bio namijenjen igračima Hajduka i tako napravili višemilijunsku materijalnu štetu.

U optužnici se među ostalim navodi kako su blagajničku dokumentaciju pronašli, a potom sakrili ili uništili. Predizanje novca su ovjeravali pečatom kluba i dio iznosa "pravdali" kao putne i osobne troškove oko organizacije utakmica i prihvata sudaca. Osim nogometaša Hajduka materijalno su oštetili i državni proračun, izvanproračunske fondove i proračunske jedinice lokalne uprave i samouprave.

Sljedeća rasprava je zakazana za 25. ožujka kada će sud saslušati još tri svjedoka.

Više o

Nastavi čitati