Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sezona iz snova

Engleska (opet) 'skida kapu' Biliću, legenda ga proglasila taktičkim genijem

Slaven Bilić još jednom je oduševio nogometnu Englesku, ovaj put zbog pobjede nad Tottenhamom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Što god da se u posljednjih 10 kola dogodi u Premierligi, Slaven Bilić proživljava sezonu iz snova, čak i onih najluđih. Njegov Čekičari su šesti s tek bodom manje od oba Manchestera koji se bore za mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Hrvatski stručnjak stigao je na klupu West Hama kao tek četvrti, peti izbor, ali je pokazao u svoj debitantskoj sezoni da pripada uglednom društvu menadžera vjerojatno najuzbudljivije lige na svijetu.

''Ne razmišljamo o mjestima koja vode u Ligu prvaka. Možda je mala razlika do tih mjesta, ali mala je razlika i do devetog mjesta. Mi želimo nastaviti igrati ovako i pokušati sve dobiti'', na zemlji je trener West Hama.

Bilić je u svojoj prvoj sezoni nanizao pobjede protiv Arsenala, Liverpoola, Chelseaja, Manchester Cityja, Tottenhama… Jedino je Luis Van Gaal od velikana uspio ostati neporažen protiv Bilića, za razliku od Josea Mourinha, Arsenea Wengera, Jurgena Kloppa, Brendana Rodgersa, Manuela Pellegrinija.

Sinoć je još jedan hit trener nadmudren od Bilića. Mauricio Pochettino slavio je 44. rođendan, a pobjeda kod susjeda i rivala iz obližnjeg sjeveroistočnog Londona odvela bi Tottenham na vrh lige, gdje su u ovoj fazi zadnji put na čelu kolone bili daleke 1964. godine, osam godina prije njegovog rođenja.

No, Hammersi su zaustavili, nakon Leicestera, najbolji napad lige i probili najbolju obranu lige. Tottenham nije pregažen, nije neviđeno nadigran, ali engleska nogometna javnost oduševljena je kako je Hrvat zaustavio pohod Spursa na vrh nakon remija Leicestera dan ranije.

''Bilić je zaigrao s trojicom stopera i pet igrača u obrani. Zaustavio je napad Tottenhama i Harryja Kanea koji nije mogao dobivati dvoboje protiv tri igrača'', rekao je legendarni napadač Alan Shearer u analizi utakmice u programu BBC-a. Otišao je toliko daleko da je Bilića proglasio 'taktičkim genijem'.

''Kapetan Mark Noble briljantno je vodio agresivni i energični West Ham za čiju pobjedu veliku zaslugu ima Slaven Bilić.Kad se samo sjetimo da su neki sumnjali ima li Hrvat kvalitetu za ovu ligu. Kapa dolje Biliću ili bolje rečeno vunena kapa, onu koji nosi na utakmicama kad je ovako hladno'', piše Telegraph.

Isti list dodaje kako je Bilić 'dobro taktički analizirao kako pobijediti momčad koja najviše trči, igra najjači presing i najbolja je obrambeno u cijeloj ligi'. Od svih velikih pobjeda ove sezone ova je možda najvrednija, rekao je Bilić i možda je u pravu s obzirom na okolnosti, dodaje Telegraph.

''Bila je to utakmice sezone za nas i očekivali smo ovakvu atmosferu. Ovo je možda naša najbolja utakmica jer smo od prve minute bili dominantni, taktički, tehnički, fizički'', rekao je hrvatski trener i poručio:

''Tottenham može biti sretan da je primio jedan gol.''
 

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider