Galerija

Prije dvije godina priča o malenom Murtazi Ahmadiju poput požara se proširila društvenim mrežama. On je tada, kao petogodišnji dječak, u Afganistanu od plastične vrećice napravio improvizirani dres svog idola Lionela Messija jer njegova obitelj nije imala novca da mu kupi original.

Fotografija na kojoj pozira s tim "dresom" vrlo je brzo postala viralna i započela je akcija kojoj je konačni cilj bio da mali Murtaza upozna Messija.

Messi mu ispunio najveću želju

I to se i dogodilo, u Dohi, na prijateljskoj utakmicu koju je Barcelona došla odigrati. Murtaza je bio razdragan, a osim što se upoznao i družio s Messijem, dobio je i poklone, među kojima je bio i originalni Lionelov dres iz reprezentacije Argentine, s potpisom i posvetom za malenog Afganistanca.

Taj je dan Murtaza lebdio u oblacima, ali, nažalost, njegova sreća nije dugo potrajala. Po povratku u Afganistan počele su prijetnje lokalnih Talibana.

"Zvali su nas i govorili 'sad ste postali bogati, dajte novac koji ste dobili od Messija ili ćemo vam oteti sina'", prepričala je Murtazina majka Shafiqa.

Kako je došlo do bolnog pada i zašto su pred nekoć moćnim Hajdukom ključni mjeseci

Morali pobjeći od kuće bez ikakvih stvari

Cijela obitelj bila je primorana otići iz jugoistočne pokrajine Ghazni u glavni grad Afganistana Kabul, u strahu od Talibana kojima je u ratu s tamošnjim vlastima Ghazni iznimno bitno strateško područje. Sukob šijitske etničke skupine Hazara i sunitskih Talibana eskalirao je do te mjere da su ubijene stotine civila.

Humayoon Ahmadi ispričao je AFP-u kako protekle dvije godine njegov mlađi brat nije išao u školu jer za to nisu postojali sigurnosni uvjeti u Ghazniju.

Murtazu je posebno rastužilo to što uslijed talibanskih napada i bježanja glavom bez obzira nisu mogli ponijeti ništa sa sobom, pa tako ni dres koji je Messi dobio. Dres je ostao kod kuće i vrlo je moguće da ga Murtaza više neće tamo pronaći...

Drugi je ovo put da je obitelj danas sedmogodišnjeg Murtaze morala napustiti svoj dom. Prije dvije godine nakratko su izbjegli u Pakistan, ali od tamo su se bili prisiljeni vratiti nakon što su ostali bez novca.

Kako je kultni klub opet postao hit: Jedinstvena priča u Hrvatskoj, u 3. ligi traži se karta više

Ni srpski nogometaš nije odolio: Na svečanosti zavirio u omiljeni dekolte talijanskih navijača