Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ovo sanjaju mnogi prvoligaši

Kako je kultni klub opet postao hit: Jedinstvena priča u Hrvatskoj, u 3. ligi traži se karta više

Oko vitalnog stogodišnjaka vladaju vladaju pozitivne vibracije i entuzijazam kao u najboljim danima njegove duge i zanimljive povijesti.

Galerija Ispunjena Krimeja (Foto: www.torpedo.media) Koreografija Red Fuckersa (Foto: www.torpedo.media) Ivor Weitzer (Foto: www.torpedo.media) +6 Vedran Gerc slavi pogodak s momčadi (Foto: www.torpedo.media)

Rani je prosinac i zima se polako približava, a hrvatski klubovi tradicionalno se muče s posjetom. Najviše se gledatelja prvog prosinačkog vikenda skupilo na Maksimiru, gdje je Dinamo ugostio hit prvenstva Goricu – prema službenim podacima, njih 2477 – i na derbiju kola u Osijeku, gdje su susret s Rijekom došle pogledati 2134 osobe.

A na trećem mjestu smjestio se jedan trećeligaš, ujedno i jedini klub koji je rasprodao sve ulaznice. Riječki Orijent 1919 prodao je svih 1200 ulaznica za regionalni derbi s Opatijom na svojoj Krimeji. Uoči utakmice doslovno se tražila karta više, pa su neki utakmicu pratili i preko ograde jer na tribinama nije bilo mjesta.

Na kultnom stadionu vladale su pozitivne vibracije zbog kojih se, poručuju iz kluba, isplati doći na utakmice Orijenta. Sjajnu atmosferu predvodila je navijačka skupina Red Fuckers, a na kraju su svi mogli zadovoljno napustiti stadion: Vedran Gerc pogodio je za pobjedu i važna tri boda u 56. minuti.

Kako je jedan trećeligaš uspio postati prava nogometna senzacija, za čije utakmice vlada veliki interes, iako u istom gradu stanuje i ponajbolji hrvatski klub Rijeka? Predsjednik Saša Matijaš objasnio je ovaj fenomen za GOL.hr.

Iskra je bila dovoljna da zapali stari plamen

''Orijent je kultni klub bogate povijesti, jako povezan sa stanovnicima istočnog dijela grada, a simpatiziraju ga i mnogi sa zapada. Trebala je samo mala iskra da se sve zapali, a za to su bili potrebni dobar marketing i stručni ljudi'', rekao nam je Matijaš, i sam bivši nogometaš koji je prošao sve kategorije Rijeke, a bio je i član uprave. Danas je uspješan poduzetnik i jedan od sponzora kluba.

Koreografija Red Fuckersa (Foto: www.torpedo.media) Koreografija Red Fuckersa (Foto: www.torpedo.media) (Foto: www.torpedo.media)

A povijest kluba doista je bogata i zanimljiva. Klub je osnovan 1919., u doba velike ekspanzije i urbanizacije Sušaka, koji je iste godine postao i samostalan grad. Da ne ulazimo preduboko u povijesne zavrzlame, Sušak i Rijeka završili su u različitim državama, a ponovno će se ujediniti tek nakon Drugog svjetskog rata.

Vratimo se u burnu 1919. godinu. Uskoro nakon dobivanja statusa grada pojavljuje se ideja osnivanja novog nogometnog kluba; Orijent su pokrenuli lokalni poduzetnici i obrtnici, a Sušačani, uglavnom radnici, brzo su ga prigrlili.

Svoje egzotično ime duguje lokalnom mesaru Franji Matkoviću, koji je za jednog putovanja u Ameriku primijetio brod naziva ''Orient''. U povijesnim knjigama stoji i da su stadion Krimeju, koji je otvoren 1923., izgradili stanovnici dobrovoljnim danonoćnim radom, često uz ostale poslove.

Moderan pristup susreće tradicionalne klupske vrijednosti

Duh tih starih vremena živi i danas, primjerice u marketinškom odjelu kluba. Predsjednik Matijaš napominje da kao poduzetnik dobro zna vrijednost marketinga, koji je jedan od glavnih odjela njegove tvrtke. Marketing je jedan od glavnih aduta kluba, a moderan pristup susreo je tradicionalne vrijednosti na kojima je klub izgrađen.

''Radimo pored stalnih poslova, nemamo puno financijskih sredstava, ali pomaže nam ljubav prema nogometu. Cilj nam je da igraju domaći dečki, da su dostupni i da ih navijači mogu pozdraviti i družiti se s njima – zato ljudi i vole dolaziti na Krimeju", ispričale su nam Nina Matijaš i Ana Juričević, voditeljice marketinga i odnosa s javnošću.

Posebnost je kluba i moderno uređen fan-shop, koji, prema riječima predsjednika kluba, na početku svog rada ostvaruje sjajne rezultate i doprinosi klupskim financijama, ali i stadionskom ugođaju, jer se navijači na Krimeji pojavljuju u proizvodima njihova kluba. Bio je to jedan od prvih i najvažnijih projekata njegova mandata.

''Znam iz osobnog iskustva, tisuće puta sam putujući svijetom kupovao artikle klubova s kojima nemam nikakve veze. Primjerice, ne pratim NBA, a potrošio sam stotine dolara na artikle New York Knicksa. Psihologija je takva da kad čovjek kad dođe u fan-shop, mora nešto potrošiti", rekao je za naš portal.

Dio marketinške priče je i mogućnost učlanjenja u klub, za kojim također vlada veliki interes. ''Mnogi žele na taj način pomoći klubu'', ispričao nam je predsjednik Matijaš, čiji mandat nije neograničen – članovi imaju pravo dolaziti na skupštine i birati predsjednika.

Od tipične hrvatske priče do povratka na staze stare slave

Pored odličnih marketinških rezultata, klub se može pohvaliti i dobrim igrama na terenu. Trenutno su treći na ljestvici s istim brojem bodova kao i druga Dubrava, iako im na početku sezone nisu prognozirali takve rezultate u povratničkoj trećeligaškoj sezoni.

Međutim, iskoristili su svoje prednosti kako bi u klub privukli mlade i kvalitetne igrače, kojima nude uvjete na razini prve lige. Od personaliziranih dresova s prezimenima do prilike da igraju pred punim tribinama, što je nepoznat pojam i mnogim njihovim prvoligaškim kolegama.

Ispunjena Krimeja (Foto: www.torpedo.media) Ispunjena Krimeja (Foto: www.torpedo.media) (Foto: www.torpedo.media)

Stvari prije nekoliko godina nisu izgledale tako dobro za Orijent, koji je prošao tipičnu hrvatsku priču, toliko puta ispričanu da je nema smisla ponovno ponavljati – dovoljno je spomenuti pojmove poput ''stečaj'', ''blokada računa'' i ''novi početak pod novim imenom''.

Ovoga ljeta došlo je vrijeme iskoraka za Orijent. Klub se vratio u treći rang natjecanja, a Matijaš je prilikom izbora za predsjednika ponudio petogodišnji financijski i marketinški plan. Otkrio nam je da glavna ambicija jest zaigrati u drugoligaškom društvu, kojem Orijent povijesno pripada i u kojem je proveo dobar dio povijesti.

Ambicije su visoke, ali na spomen gradskog derbija pritišću kočnicu

Kada se uzme u obzir strelovit uspon kluba, logički se nameće pitanje Prve lige i gradskog derbija s Rijekom. Često su igrali 70-ih kao drugoligaši, kao i u sezoni 1996./1997., jedinoj koju je Orijent proveo u prvoligaškom društvu. Tada je ovaj – vjerojatno jedini ''pravi'' gradski derbi u Hrvatskoj – na Krimeju privukao čak 6000 gledatelja, koliko ih se okupilo i na Kantridi.

Ipak, na spomen prve lige pritišću kočnicu i poručuju da iracionalno preskakanje stepenica ne dolazi u obzir.

''Smatram da treba ići stepenicu po stepenicu i uživati na svakoj od tih stepenica. Idemo sezonu po sezonu, kada budemo u Drugoj, možemo razmišljati o Prvoj ligi", rekao nam je Matijaš.

Planovi za sljedeću godinu – velika proslava i spektakl na Krimeji

Predstavili su nam i planove koje – nakon početne stabilizacije – imaju za budućnost. Jedan se tiče omladinske škole, koja trenutno broji 250 djece, a na nju će u budućnosti staviti poseban naglasak.

"Imamo planove za akademiju, želimo da djeca rastu s Orijentom", rekao je Matijaš.

Osim akademije, u Orijentu kuju i velike planove za proslavu 100. rođendana sljedeće godine. Pored monografije i dokumentarca, Krimeju čeka nekoliko spektakularnih susreta – najavljuju gostovanje hrvatske ''velike četvorke'', utakmicu s reprezentacijom Hrvatske i dolazak jednog poznatog stranog kluba. Prvi stiže Osijek, koji će u siječnju uveličati veliku obljetnicu ovog vitalnog stogodišnjaka.

Za kraj, pitali smo predsjednika Orijenta mogu li iz njihova primjera nešto naučiti i drugi hrvatski klubovi. Poručuje da uz ozbiljnu organizaciju i drugi mogu ostvariti uspjehe slične njihovima, pogotovo jer u Hrvatskoj ima i drugih kultnih klubova, pa i stogodišnjaka duge tradicije.

"Mali klubovi mogu biti slatki i simpatični i imati svoju publiku, ali potrebno je puno volje i entuzijazma", zaključuje Matijaš.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider