Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
u čemu je 'štos'?

Godinama dominiraju u Europskoj ligi, a ne mogu ni na Euro

Sevilla je u Baselu osvojila treći uzastopni trofej pobjednika Europa lige, odnosno peti u posljednjih 10 godina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Klub nogometnih anonimaca, društvo čija imena ste, možda, tek načuli, čija prezimena nekima samo zvone u magli – Soria, Rami, Mariano, Coke, N’Zonzi..., a nekima su – prvi glas. To spomenuto društvo pobjedom nad Liverpoolom (3:1) u Baselu napravilo je hat-trick s titulama Europske lige! Svake godine osvoje drugu po vrijednosti europsku titulu, što ne može biti slučajnost. Jednom se još i ‘omakne’, ali baš takva dominacija anonimaca? Pa u čemu je tajna?

Di Stéfano, Cruyff, Müller...

Da povučemo paralelu, pronađemo takvo društvo, moramo otići daleko u povijest, u pedesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća kada su u Ligi prvaka, tadašnjem Europskom kupu, dominirali Real Madrid (pet puta zaredom LP) s Alfredom Di Stéfanom, Ajax (3) s Johanom Cruyffom i Bayern (3) s Franzom Beckenbauereom i Gerdom Müllerom. No to su bili nogometaši koji su ‘frontmeni’ najpopularnijeg sporta. A Sevilla? Njezinih aktualnih igrača nema na španjolskom popisu za Euro u Francuskoj. A Vincente del Bosque je, štoviše, i slagao španjolsku momčad bez velikih imena, nije zvao Costu, Matu, Martineza, Torresa... OK, na Euro ide njihov treći vratar vratar Sergio Rico, a bit će zadužen skupljati lopte iza De Gee i Casillasa.

"Tajna? Nemaju velika imena, nemaju veliki budžet, ali imaju fenomenalne klupske skaute" kaže Alen Peternac (44), stručnjak za španjolska nogometna pitanja, čovjek koji je dao pet golova na jednom susretu u Primeri i bio četvrti strijelac lige.

Sportski direktor Monchi na toj je poziciji već 16 godina, a vjerojatno će biti do 2020. Skauti su im po cijelom svijetu, od Južne Amerike do Balkana. Recimo da im treba napadač, tada oni u klubu, na početku sezone, naprave široku listu, recimo 15 ili 20 igrača koji bi im mogli pomoći. I zatim prate te napadače diljem svijeta. Na polusezoni sjednu za stol i smanje listu na dvojicu ili trojicu. I onda ih prate do kraja sezone te na kraju izaberu – jednog. Prate sve, uključujući i ponašanje izvan terena. I tu teško promaše...

Pogledamo li listu igrača kluba iz Andaluzije – na njoj su Argentinci, Poljaci, Danci, Ukrajinci, pa čak i Kongoanci.

Import-export Sevilla

"Na igračima sjajno i zarade. Sjetite se kapetana Ivana Rakitića, koji je otišao u Barcelonu (došao iz Schalkea za devet, otišao za 18 mil. eura, nap.a.) ili Carlosa Bacce (došao iz Bruggea za osam, otišao u Milan za 30...). I obojicu su uspjeli nadomjestiti. Veliki klubovi u tom gradu na jugu imaju savršen ‘bazen’ za pronalazak sjajnih igrača, koji će tek odlaskom iz Seville postati prave, velike zvijezde", kaže Peternac.

Susretao se i Zagrepčanin sa Sevillom u svoje doba, bivši je igrač Valladolida, Zaragoze, Murcije...

"Maradona je već otišao iz Seville, no za nju je igrao Davor Šuker. Bili su to uvijek pravi dvoboji, ponekad bih gol više zabio ja, ponekad on... I onda su bili odlični, imaju temperamentnu publiku, rado se sjećam toga doba".

Ovo je novo doba, doba dobrog nosa skauta iz Seville. Biznis, uvoz-izvoz, import-export.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider