Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prvi Hrvat u IO

Saša Lugonjić iz Beča: "Šukerov primarni fokus mora biti hrvatski nogomet"

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker, postao je član Izvršnog odbora UEFA-e...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na kongresu krovne Europske nogometne organizacije (UEFA), koji se održava u Beču, odabrano je sedam novih članova Izvršnog odbora, a po prvi put u povijesti u nogometnoj vladi UEFA-e sjedit će jedan Hrvat.

"Davor Šuker ostvario je veliki cilj koji nije krio kada je postao predsjednik HNS-a. Mnogi su mu spočitavali da se tijekom dosadašnjeg mandata na čelu HNS-a više bavio vlastitom propagandom u UEFA-i, nego situacijom u hrvatskom nogometu. No sada kada je postao dio Izvršnog odbora UEFA-e sigurno je da će sportska javnost s pozornošću pratiti koliko će pomoći našem nogometu, jer on i dalje ostaje predsjednik HNS-a i njegov primarni fokus mora biti hrvatski nogomet", rekao je reporter Nove TV Saša Lugonjić i najavio prilog u kojima se mogu vidjeti prve reakcije Davora Šukera nakon što je izabran u Izvršni odbor UEFA-e.

"Osmijeh na licu sve govori, prekrasan je osjećaj, no nije bilo lako," rekao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Šuker koji će na svojoj novoj dužnosti biti sljedeće četiri godine.

"Mislim da sam savršeno isplanirao kandidaturu. No nisam mislio da ću proći sigurno. Nadao sam se da ću prikupit više od 28 glasova. Ljudi koji rade u nogometu su to prepoznali," dodao je Šuker za kojeg je glasovalo 34 od 54 predstavnika svih nacionalnih saveza članica UEFA-e.

Uz njega u novi IO izabrani su Portugalac Fernando Gomes, Španjolac Angel Maria Villar, Mađar Sandor Csany, Ukrajinac Grigorij Surkis, Švicarac Peter Gillieron i Bugarin Borislav Mihajlov. Šuker je tako postao prvi hrvatski predstavnik u nekom od izvršnih tijela UEFA-e.

Šuker je poručio kako se nada da će rad UEFA-e biti još bolji, ali i dodao kako je još rano za ocjene kakvu će korist od njegovog izbora imati hrvatski nogomet.

"Vidjet ćemo, za to treba vremena. Znamo kolika su ulaganja u nogometu. Ne znam jeste li vidjeli financijski izvještaj UEFA-e koji je vrlo bitan. HNS ne može graditi stadion, ali možemo biti motivirani prema namjenskim sredstvima. Milijun je Rijeci došao upravo iz UEFA-ina i FIFA-ina novca. Moramo gledati pet godina unaprijed i nadam se da ćemo dobro planirati," dodao je Šuker.

Predsjednik HNS-a je naglasio kako je važno da hrvatska reprezentacija pobijedi Norvešku i sasvim se približi plasmanu na Europsko prvenstvo kako bi osigurala dotok svježeg kapitala.

"Na kraju, nećemo biti u borbi s državom, ali želimo da nam pomognu u infrastrukturi. Ja se nadam da ću s ovog mjesta pomoći", zaključio je Šuker.

Bivši najbolji strijelac svjetskog prvenstva 1998. godine je kroz program istaknuo kako će kao bivši igrač koji je prošao put od Osijeka do madridskog Reala znati štititi potrebe igrača i stati u njihovu zaštitu, ali pritom i voditi brigu o potrebama klubova, liga i nacionalnih saveza.

Predsjednik HNS-a obećao je jednak pristup svim savezima i iskren dijalog sa svim nogometnim sudionicima, naglasivši pritom potrebu da se nogomet zaštiti od brojnih opasnosti (rasizam, nasilje, doping, integritet natjecanja) te da ostane dostupan svima.

Hrvatski nogometni savez su, uz predsjednika Šukera, na Kongresu Uefe zastupali izvršni predsjednik Damir Vrbanović te voditeljica Odjela za međunarodne poslove i licenciranje Ivančica Sudac.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider