Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki ulog u igri

Rijekina utakmica „stoljeća“: Evo što donosi i zašto Dinamo i Hajduk drhte!

Rijeka dočekuje Red Bull Salzburg u uzvratnoj utakmici 3. pretkola Europske lige...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije pretjerano reći da Rijeka večeras igra jednu od najvažnijih utakmica u svojoj povijesti. Ona nije, naravno, presudna što se tiče opstanka Rijeke, ali u mnogome bi mogla odrediti blisku budućnost kluba i izravno utjecati na nastavak sezone. Zbog ove utakmice drhte i Rijekini rivali u HNL-u, posebice zagrebački Dinamo, ali i Hajduk i Osijek. Evo i zašto:

Trijumf nad Salzburgom, odnosno prolazak u doigravanje Lige prvaka Rijeci donosi siguran plasman u Europsku ligu i minimalnu financijsku injekciju od 5-6 milijuna eura. Računajući na taj novac Rijeka vjerojatno neće morati rasprodati momčad, možda tek jednog ili najviše dvojicu prvotimaca, što znači da će ipak sačuvati okosnicu šampionske ekipe, a to znači da će ozbiljno konkurirati za obranu naslova prvaka Hrvatske te da će moći nešto napraviti i u Europskoj ligi.

Veliki ulog

Ako se, pak, Rijeka plasira u Ligu prvaka, financijski će znatno bolje stajati i u principu ne bi morala nikoga prodati te bi još mogla dovesti i poneko pojačanje. Takva Rijeka bila bi najveći favorit prvenstva i velika je vjerojatnost da bi obranila titulu, ali bi imala priliku i na duže vrijeme postati apsolutni vladar hrvatskog nogometa. Dakle, samo iz ovih premisa lako se može zaključiti koliko je utakmica s Red Bull Salzburgom bitna za Rijeku. Veliki je ulog u igri i imat će širi i dugotrajniji utjecaj na odnose moći u HNL-u.

Rijeka ima vrlo dobar rezultat iz prve utakmice (1:1), igra pred svojom publikom, nema sumnje da će imati vatrenu podrška s tribina, Rujevica će biti popunjena do posljednjeg mjesta, a što je najvažnije - posljednje utakmice pokazuju da se momčad Matjaža Keka diže u formi i da će protiv prvaka Austrije vjerojatno odigrati najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu sezone.

Hoće li to biti dovoljno, teško je reći, ali u tom slučaju šanse će joj zacijelo biti prilično velike. Rijeka je lagani favorit i na ponudama većine kladionica, kako domaćih tako i stranih. Podatak koji strši jest taj da Rijeka nikada nije izgubila na svojem travnjaku otkada je domaćin na Rujevici, a odigrala je 41 utakmicu i za večerašnju odgovarali bi joj svi rezultati osim jednog, prošlosezonskog, kada je u uzvratnoj utakmici s turskim Basaksehirom odigrala 2:2 i ispala u 3. pretkolu Europske lige.

Rijeka ne smije ići na "nulu"

Vidjet ćemo koju će taktiku izabrati Matjaž Kek. Rijeci odgovara 0:0, to je rezultat koji je vodi dalje, no vrlo je riskantno igrati na „nulu“. Prema našem mišljenju, to bi bila voda na mlin gostiju koji bi takvu taktiku suparnika prihvatili objeručke.

Uostalom, Rijeka je promijenila navike u posljednjih godinu dana. Za razliku od prijašnjih godina kada je čekala protivnika i uglavnom igrala na kontre, Kek je cijelu prošlu sezonu forsirao ofenzivnu igru, Rijeka je igrala napadački, takva igra je donijela rezultat, te bi sada bio veliki rizik mijenjati stil igre, odnosno vraćati se na staro.

Ne kažemo da Rijeka treba srljati grlom u jagode, ali morala bi tražiti pobjedu i pokušati postići gol više od Salzburga. Ako ništa drugo, Riječanima neće biti krivo ako budu igrali napadački i ispadnu. U suprotnom, ako budu lovili „nulu“ i ne izdrže do kraja, razljutit će navijače, a vjerojatno će i igrači i trener ostati dojma da nisu pružili sve što su mogli. Amerikanci bi rekli: no guts, no glory!

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider