Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

To bi bila sramota: Modrić i Mandžo konačno bi trebali nešto odigrati!

Previše straha smo vidjeli u očima hrvatskih reprezentativaca koji su očito izgubili samopouzdanje nakon posljednjih posrtaja...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Naš glavni cilj u Reykjaviku je postići pogodak“, nekoliko puta prije prve utakmice s Islandom ponovio je izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač.
„Gol u gostima značio bi da možemo primiti jedan u Zagrebu a da si ne pogoršamo situaciju“, objasnio je izbornik. I predsjednik HNS-a Davor Šuker istakao je kako je glavni cilj na Islandu zabiti gol.

>> Kovač nije zadovoljan, ali...: 'Izborit ćemo Brazil pred našim navijačima!'

>> Hrvatska propustila pobjedu na Islandu, odluka pada u Zagrebu!

Želju im se nije ispunila. Hrvatska nije zabila pogodak iako je imala igrača više 40 minuta. Nije ni stvorila previše šansi pa da se može reći kako je zakazala realizacija ili da nije bilo sreće. Stoga Islanđani imaju više razloga za zadovoljstvo. U uzvrat ulaze s malom psihološkom prednosti. Čini nam se da su hrvatski reprezentativci suviše oprezno ušli u utakmicu, a tako su igrali i do kraja utakmice.

Previše straha: Pa nije Island Brazil s Ronaldom i Ronaldinhom!?

Vidljiv je bio strah da se ne primi neki pogodak iz kontre. Posljednji porazi bili su pretežak teret za Modrića i društvo koji se nikako nisu uspjeli osloboditi i zaigrati poletnije. Lako se moglo vidjeti da su izgubili povjerenje u svoje mogućnosti, da im je poljuljano samopouzdanje. Ulog jest veliki, plasman na Svjetsko prvenstvo, ali previše straha smo vidjeli u očima hrvatskih reprezentativaca. Pa nije Island Brazil s Ronaldom i Ronaldinhom!?

Jeste li zadovoljni s 0:0 na Islandu?

Ukupno glasova:

No, usprkos svemu, uzvrat se ipak igra u Zagrebu, gdje će Hrvatska biti golemi favorit. Rezultat je mogao biti bolji, ali daleko od toga da je loš. Bilo kakva pobjeda protiv Islanda u Zagrebu Hrvatskoj donosi plasman na Svjetsko prvenstvo. Da je netko ponudio tu mogućnost prije početka kvalifikacija, mišljenja smo kako bi je svi objeručke prihvatili.

Loše prvo poluvrijeme

Nakon puno spekuliranja oko sastava prve momčadi, Kovač se odlučio za Danijela Pranjića na lijevom boku i Ivu Iličevića na desnom krilu, dok je Eduardo zauzeo mjesto u sredini trolista iza najisturenijeg Marija Mandžukića. Počelo je konfuzno s obje strane, ali i očekivano tvrdo. Islanđani rastrčani i agresivni, Hrvati malo usporeniji i nekako previše oprezni. Linije su bile previše udaljene jedne od drugih, između zadnjeg i veznog reda bila je prevelika rupa, stoga se nije mogao ostvariti veći pritisak na islandska vrata.

Modrić i Rakitić previše su se s loptom vraćali unazad, nisu odigravali iz prve, suigrači su se premalo nudili, pa nisu ni mogli. Dvije najopasnije situacije u prvom poluvremenu dogodile su se na samom startu utakmice, u prve tri minute. Prvo je Eduardo zamalo došao u situaciju da poentira, a onda je Šimunić u posljednji trenutak blokirao Finnbogasona. I to je bilo sve u prvom dijelu.

Iličević podbacio

Kovačeva zamisao da se igra više preko krila funkcionirala je po lijevoj strani, gdje je ordinirao Ivan Perišćić, dok se na desnoj Iličević praktički nije ni vidio. Stoga nije bilo iznenađenje što je Kovač na poluvremenu umjesto Iličevića uveo Ivicu Oliću. Dok je Iličević podbacio, Pranjić je odigrao sasvim korektno. Drugo poluvrijeme sjajno je počelo za Hrvatsku. Rakitić je odigrao točan pas za Perišića kojeg u izglednoj šansi za pogodak ruši Olafur Skulason.

Alberto Undiano Mallenco nije dvojio ni sekunde, odmah je pokazao crveni karton islandskom braniču. Od tog trenutka utakmica se igrala samo u jednom smjeru. Islanđani su se s igračem manje povukli na svoju polovicu, a Hrvatska je plela mrežu oko vrata Halldorssona, koji je u nekoliko navrata dobro reagirao.

Dvadesetak minuta prije kraja Kovač je izveo Eduarda i uveo Rebića, koji je donio probojnost i brzinu na lijevoj strani. Najbliži golu bio je Perišić u 83. minuti, kada je nakon asistencije Mandžukića dobro pucao iz prve, ali lopta je prohujala pokraj stative. Perišić je bio najaktivniji hrvatski igrač, nudio se, ulazio u prazan prostor, centrirao, probao udarcima s distance. Nije imao podršku ostatka momčadi.

Modrić i Mandžukić konačno bi trebali nešto odigrati

Modrić nije bio na razini koja se od njega očekuje, dok je Rakitić bio nešto bolji. Međutim, od obojice se očekuje daleko više, kad oni bolje igraju, bolje igra i cijela momčad, posebice Mandžukić koji "živi" od njihovih lopti. Modrić i Mandžukić, igrači sa statusom najboljih hrvatskih nogometaša, konačno bi trebali pružiti vrhunsku partiju. Eto nove prilike u Zagrebu.

Islanđani su se fanatično branili i obranili. Hrvatska nije uspjela doći do pogotka ponajprije jer su njeni igrači igrali presporo i nisu se odlučivali preuzeti veći rizik. A tko ne riskira taj ne profitira. Vidjet ćemo što će ponuditi uzvrat u Zagrebu. Vedran Ćorluka poslao je najbolju poruku: "Sve drugo osim plasmana na Svjetsko prvenstvo bila bi sramota za Hrvatsku."

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider