Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Želimo to nazad

Treba li se čuditi što Belgija danas ima 'ono nešto', a Hrvatska nema?

Dan uoči utakmice Hrvatska – Belgija analiziramo atmosferu oko reprezentacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

SVE O UTAKMICI HRVATSKA - BELGIJA

Baš kao što je neki dan rekao novopromovirani kapetan Vedran Ćorluka, atmosfera uoči Belgije nije bajna. Pojasnio je Čarli kako je mislio na događaje oko, reprezentacije, nikako ne o stanju svlačionici.

>> Najopasniji belgijski aduti: Oni mogu srušiti Hrvatsku na Maksimiru

>> Skandal u Zagrebu: Belgijce dočekao mrtav pijan vozač autobusa!

>> Ovo se zove euforija: Pogledajte ispraćaj Belgijaca u Zagreb

I nije čudno da je tomu tako, jer... Hrvatska je otvorila godinu visokom pobjedom protiv Južne Koreje u Londonu (4:0) u prijateljskom ogledu. Onda je došla 'utakmica svih utakmica' i na Maksimiru je pala Srbija.

Nakon 'pada Srbije' nešto je otišlo po krivu

Bio je to nastavak sjajnih rezultata iz prvog dijela Štimčevog mandata. Izbornik je čak ispalio kako Hrvatska može biti i prvak svijeta u Brazilu. Nekoliko dana poslije Hrvatska je opasno visjela u Walesu. Spasili su nas veliki promašaji Garetha Balea, a onda i čudesan pogodak Dejana Lovrena te gol Eduarda pred sam kraj susreta.

To kao da je najavljivalo ono što će se događati u narednim utakmicama. Hrvatsku je tada pratila sreća, koja nam nije nedostajala i u obje utakmice protiv Makedonije. No, tu smo sreću potrošili do utakmice sa Škotskom. Šokantan poraz potresao je nogometnu javnost i praktički nas izbacio iz utrke za prvo mjesto u skupini.

Navijačka euforija prešla u glasnu kritiku

Onda je stigla utakmica u Srbiji gdje je Hrvatska ostvarila dobar rezultat. Kad odigrate 1:1 na Marakani ne možete reći kako je to 'kiks'. Ipak, mnoge je zasmetala možda i najlošija igra reprezentacije u kvalifikacijama, a sreća se opet nasmijala Igoru Štimcu koji je pretrpio puno kritika nakon Beograda.

Tako smo od smo od euforije iz prvog dijela kvalifikacija stigli do sumnji u plasman na SP u Brazilu. Ništa čudno poznajući naš mentalitet. Pobjeda nad Belgijom popravila bi raspoloženje i stvari bi se počele vraćati u normalu ukoliko izbjegnemo dramu u zadnjem kolu (izbjegavanje najgore druge pozicije).

Belgija u transu jer ima zašto biti

No, neće biti lako jer u Zagreb stiže Belgija, reprezentacija koju prati neviđena euforija i navijačka strast. Njihovi igrači zvijezde su najvećih klubova, puna ih je Premierliga, a reprezentacija nije u kvalifikacijama pobijedila samo Hrvatsku u Bruxellesu.

Toliko ludilo oko reprezentacije vlada u Belgiji da je s piste momčad ispratilo čak tri tisuće navijača. To je neviđeno čak i za naše prilike, a mi smo poznati po fanatizmu kad je riječ o reprezentaciji. Sada Belgijanci imaju ono što je nekad krasilo Hrvatsku, ali nije to ništa čudno.

Ne treba se čuditi, sve je to normalno

Naime, Belgija nije bila na velikim natjecanjima preko 10 godina. Posljednji put su igrali na SP u Koreji i Japanu, a sada imaju novu 'zlatnu generaciju'. Zato se ne treba čuditi niti njihovoj euforiji, niti mlakoj atmosferi oko naše reprezentacije.

Naši igrači to vrlo lako mogu promijeniti, jer potpore će uvijek biti, ali euforija dolazi s rezultatima i dobrim igrama.

Hrvatska će protiv Belgije...

Ukupno glasova:

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider