Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nismo sigurni za play-off

Više od pola Europe u igri za Brazil: Hrvatska još drhti

Zbog klupskih obveza tijekom vikenda, većina nogometnih reprezentacija iz Europe kompletirala je svoje redove tijekom ponedjeljka.

Traje već pretposljednji tjedan, ili bolje reći, posljednjih sedam dana u kvalifikacijskim skupinama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Uoči posljednjih 180 minuta 23 reprezentacije nemaju šanse niti za plasman u dodatne kvalifikacije, ali s obzirom na to da su samo Italija i Nizozemska i matematički sigurne za Brazil, nema sumnje da nam ovog petka i idući utorak slijedi zanimljivi rasplet.

Skupina A: Hrvatska (ne)može do prvog mjesta, realnost je bitka za dodatne kvalifikacije

Ovdje je više-manje sve jasno. Naša reprezentacija još uvijek je u igri za prvo mjesto i svrgavanje Belgije, ali da bi se takvo što dogodilo Hrvatska mora u petak svladati izabranike Marca Wilmotsa na Maksimiru, a zatim i u utorak slaviti u Škotskoj te se nadati da će Wales svladati Belgijance u Bruxellesu. Priznat ćete, šanse da se sve to poklopi su jako, jako minimalne.

Realniji cilj je osiguravanje mjesta u dodatnim kvalifikacijama, jer Hrvatska još uvijek može biti najlošija od drugoplasiranih reprezentacija i ostati bez razigravanja (primjerice, u slučaju poraza od Belgije i remija/poraza u Škotskoj, uz poklapanje rezultata u drugim skupinama te da posljednje mjesto u skupini zauzmu Wales ili Makedonija, jer bi se onda brisalo šest osvojenih bodova u dva susreta s njima).

Hrvatska će protiv Belgije...

Ukupno glasova:

Skupina B: Bugari ispred Danaca, ali i s lošijim rasporedom

Talijani su već u potrazi za kampom gdje će biti smješteni tijekom SP-a, ali iza njihovih leđa traje žestoka bitka u kojoj pole-position drže Bugari, koji Dancima bježe jedan, a Česima ili Armencima (s kojima se sastaju u posljednja dva kola) četiri. Upravo bi se u petak sve moglo dodatno zakomplicirati, ukoliko Armenija (dosad izgubila sve četiri utakmice na svom terenu) svlada Bugarsku, Češka slavi na Malti, a Danci i Talijani remiziraju.

Skupina C: Šveđani u strahu od sve bolje Austrije

Njemačkoj dva boda trebaju za definitivni plasman, a do njih će pokušati doći u domaćem ogledu s Irskom. Švedska ima tri boda prednosti pred Austrijom uoči međusobnog ogleda koji je na rasporedu u petak. Uspiju li Ibrahimović i društvo ostati neporaženi, bit će sitni koračić udaljeni od dodatnih kvalifikacija, ali ako probuđeni Austrijanci uzmu sva tri boda, onda će ih samo trijumf na Farskim Otocima dijeliti od druge pozicije.

Skupina D: 100 milijuna Turaka i Rumunja moli Nizozemce za ozbiljnost

Nizozemska je zacementirala prvu poziciju pobjedom u Andori 10. rujna, a Rumunjska domaćim porazom od Turske uvelike kompromitirala svoje šanse za osvajanje drugog mjesta. Mađarska je bod ispred Turaka i Rumunja, ali ima i najteži raspored, pa je dojam da će plasman susjeda u baraž uvelike ovisiti o inspiraciji nizozemskih igrača u ogledu koji se u petak igra u Amsterdamu. Turci i Rumunji vrebaju iz prikrajka i u petak će svakako navijati za Nizozemce, ali Turska je ipak u maloj prednosti zbog bolje gol-razlike.

Skupina E: Probuđena Dežela sanja kiks Islanđana

Slično kao u grupi E - trenutno vodećoj Švicarskoj trebaju dva boda za potvrdu prvog mjesta, a razlika je u tome što su ovdje četiri reprezentacije u igri za osvajanje drugog mjesta. Island je u najboljoj poziciji ispred svih, jer osim što ima najviše bodova i raspored im ide na ruku (doma Cipar pa u gostima Norveška). Slovenija se preporodila otkako ju je preuzeo Srećko Katanec, a osim šest bodova (protiv Norveške doma i Švicarske u gostima), trebat će im i ponešto sreće. Bez obzira na mali bodovni zaostatak, Norveška i Albanija ipak su u podređenom položaju.

Skupina F: Rusija drži sve u svojim rukama

Pitanje je samo - hoće li izravno u Brazil Rusi ili Portugalci. Pritom valja kazati da je Rusija golemi favorit, jer za broj jedan im treba šest bodova s gostovanja u Azerbajdžanu i Luksemburgu. Cristiano Ronaldo i Portugal će čekati njihov kiks, a premda su nade Izraelaca za drugu poziciju još uvijek žive, one su ipak u domeni puke teorije jer 'nemoguće' zvuči da Luksemburg pobijedi u Portugalu u posljednjem kolu.

Skupina G: Iz Litve se vidi Brazil

Bosna i Hercegovina je poravnata s Grčkom i za povijesni plasman treba joj domaća pobjeda nad Lihtenštajnom i trijumf kod nezainteresirane Litve u posljednjem kolu. Zvuči lagano, ali Grci se sigurno neće predati (čekaju ih dvije domaće utakmice, s već otpisanima Slovačkom i Lihtenštajnom).

Skupina H: Slijedi totalno kreševo

Najzanimljivija borba za prvo mjesto vodi se u ovoj grupi, gdje su Engleska, Ukrajina, Crna Gora i Poljska stisnuti unutar tri boda. Prvi pogled na raspored odaje dojam da su Englezi u najboljoj poziciji (čekaju doma Crnogorce i Poljake), dok Ukrajincima slijedi domaći okršaj s Poljskom i put u San Marino gdje će pokušati nabiti gol-razliku). Crnu Goru nakon Wembleyja čeka ogled u Podgorici s Moldavijom, a Poljaci kvalifikacije završavaju u najnezahvalnijoj poziciji, s dva boda manje od željenog drugog mjesta i dva najteža gostovanja (Ukrajina pa Engleska).

Skupina I: Lagani zadatak pred Furijom

U jedinoj skupini s pet reprezentacija Španjolska je na vrhu, ispred Francuske s jednakim brojem bodova, boljom gol-razlikom, utakmicom manje i dvama domaćim ogledima koji slijede (Bjelorusija pa Gruzija). U prijevodu, sve je jasno.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider