Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ostali bez najboljeg igrača

Veliko iznenađenje: Burkina Faso prvi put u velikom finalu!

Nogometaši Burkine Faso izborili su po prvi puta u svojoj povijesti finale Afričkog kupa nacija. U polufinalu AKN koji se održava u Južnoafričkoj Republici slavili su nakon jedanaesteraca protiv Gane...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako su u polufinalni sraz ušli kao favoriti, reprezentativci Gane nisu taj status uspjeli opravdati na travnjaku. Doduše, poveli su nakon svega 13. minuta igre preko Wakasa Mubaraka, koji je bio precizan s bijele točke.

Aristida Bance poravnao je za Burkinu Faso u 60. minuti nakon koje više nijedna reprezentacija nije uspjela zatresti suparničku mrežu, pa čak ni u dodatnih 30 minuta produžetaka.

Pri raspucavanju penala kobna su za Ganu bila dva gotovo identična promašaja pored desne vratnice Diakiteova gola, dok je u redovima Burkine Faso samo Paul Koulibaly indolentnim udarcem bio "neprecizan" (obrana Daude).

Spomenimo i da je Burkina Faso ostala bez svojeg najbolje igrača Jonathana Pitroipe za finale, s obzirom da je ovaj u 117. minuti produžetka dobio drugi žuti odnosno isključujući crveni karton.

Bit će ovo, kako smo spomenuli, prvi finale za Burkinu Faso, a u povijesti su samo jednom osvojili četvrto mjesto (1998. godine). Protivnik u finalu bit će joj Nigerija, koja je u ranijoj utakmici razbila Mali s visokih 4-1. Nigerija će u nedjeljnom finalu u Johannesburgu loviti svoj treći naslov na Afričkom kupu nacija. (TS)

Za broncu će dan ranije igrati Gana i Mali. 

AFK, polufinale:

Nigerija - Mali 4-1 (Echiejile 25, Ideye 30, Emenike 44, Musa 60 / Diarra 75)

Burkina Faso - Gana 1-1, 3-1 nakon jedanaesteraca (Mubarak 13-11m / Bance 60)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider