Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve po dogovoru

Šuker novi predsjednik HNS-a: Ujedinio sam nogometnu Hrvatsku!

Vlatko Marković nakon 13 godina više nije predsjednik HNS-a. Naslijedio ga je Davor Šuker, a desna ruka će mu biti Damir Vrbanović.

Četrnaestogodišnja vladavina Vlatka Markovića HNS-om i službeno je okončana na sjednici Skupštine krovne hrvatske nogometne organizacije. Već od ranije se znalo da će Davor Šuker, bivši proslavljeni hrvatski reprezentativac, naslijediti Markovića na funkciji predsjednika HNS-a, dok bi Igor Štimac trebao postati novi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

''Oštro ćemo se razračunati s anomalijama koje nagrizaju nogometno tkivo. Imat ćemo nultu toleranciju prema huliganizmu, namještanjima utakmica i svim ostalim nepravilnostima. Posebice sam ponosan jer sam ujedinio nogometnu Hrvatsku. Nadam se da ćemo vratiti vjeru u domaći nogomet, vjeru u suđenje i da ćemo vratiti navijače na stadione“, zaključio je Šuker nakon izbora predsjednika.

>> Marković nije htio o Štimcu, Sinovčić poručio: Na zimu nova 'frka' ako...

„Zlatan zub i širok osmijeh“ otišao je u ropotarnicu povijesti, no u HNS-u ostaje njegova desna ruka, nezamjenjivi i nepoderivi Zorislav Srebrić. Međutim, Srebrni je degradiran, iako on to, doduše, neće priznati, s funkcije glavnog tajnika na mjesto direktora za tehnički razvoj. Dakle, nekadašnji GT više neće nadgledati baš sve što se događa u i oko Kuće nogometa, kao što je to bilo dosad. Njegov manevarski prostor bit će značajno sužen, ali zato se u holovima HNS-a priprema mjesto novom „jakom igraču“.

„Srebrić poslije Srebrića“ postaje Damir Vrbanović, dosadašnji glavni direktor Dinama. Vrbanović će biti izvršni predsjednik Saveza, s ovlastima koje neće biti puno manje od onih koje će imati Šuker, nominalno prvi čovjek organizacije. U najnovijoj raspodjeli odgovornosti, Vrbanović će uglavnom kontrolirati zbivanja na domaćem planu, dok će se Šuker više orijentirati na inozemne kontakte, odnosno korespondenciju s Uefom i Fifom. Neki će reći kako je Vrbanović zapravo „osigurač“ Zdravka Mamića, najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, izvršnog predsjednika Dinama i člana IO-a HNS-a, u slučaju da se Šuker otrgne kontroli…

Treba reći kako se 'veliki dogovor' potvrdio na kraju skupštine kada su ukinute sve kazne i suspenzije Štimčevoj struji. Tako je otvoren put da Štimca Izvršni odbor danas imenuje izbornikom.

Događaje sa skupštine mogli ste pratiti izravno u tekstualnom prijenosu na našem portalu od 11 sati

13.02 Kao što se i najavljivalo, Damir Vrbanović je izabran na novu funkciju. Direktor Dinama postao je izvršni predsjednik HNS-a.

13.00 Ante Kulušić i Ante Vučemilović postali su dopredsjednici Saveza.

12.55 Izabrana su četiri nova člana u Izvršnom odboru HNS-a. To su: Božo Galić, Nenad Horvatić, Robert Markulin i Ante Vučemilović-Šimunović.

12.05 Skupštinarima se obratio izaslanik Uefe František Laurinec.

„Dragi Davore, preuzeli ste Savez koji je jedan od najuspješnijih u svijetu. To je velika obveza, ali i čast. Nogomet sa sobom nosi i puno problema. Nadam se da će ih biti što manje. Možete računati na moju pomoć kao člana Izvršnog komiteta Uefe. Želim vam puno sreće.“

Laurinec je pročitao svoju osobnu i poruku predsjednika Michela Platinija Vlatku Markoviću:

„Dragi Vlatko, ostajete velika osobnost europskog nogometa. Bio si veliki igrač i veliki trener, ali i dobar čovjek koji se uvijek držao svoje riječi i obećanja. Za nas si čovjek s velikom karizmom. S time što su te izabrali za počasnog predsjednika pokazali su veliku čast. Izuzetno poštujemo hrvatski nogomet koji je pod tvojim vodstvom postigao velike rezultate. Predsjednik Platini dodijelit će ti nagradu osobno pred svima na sljedećom sastanku Uefe.“

11.55 Šuker je pročitao svoj govor. Najprije se zahvalio bivšim izbornicima, a potom i sada već bivšem predsjedniku HNS-a Markoviću, te Zorislavu Srebriću i svim djelatnicima HNS-a.

„Zahvaljujem medijima koji su objektivno komentirali i prenosili što se događa u našem nogometu. Cijeli svijet je u recesiji, a mi ćemo se truditi da od našeg nogometa napravio održiv projekt. Oštro ćemo se razračunati s anomalijama koje nagrizaju nogometno tkivo. Imat ćemo nultu toleranciju prema huliganizmu, namještanjima utakmica i svim ostalim nepravilnostima. Posebice sam ponosan jer sam ujedinio nogometnu Hrvatsku. Nadam se da ćemo vratiti vjeru u domaći nogomet, vjeru u suđenje i da ćemo vratiti navijače na stadione“, zaključio je Šuker.

11.50 Davor Šuker je službeno predložen za novog predsjednika HNS-a. Uslijedio je kratki presjek Šukerove igračke karijere. Šuker je potom jednoglasno izabran za novog predsjednika HNS-a.

11.40 Nakon kratkog biografskog filma, Marković se obratio nazočnima u komičarskoj „stand up“ maniri.

„Čitav život posvetio sam nogometu. Volio bih da vidim nekog igrača u Hrvatskoj koji je prebacio istočnu maksimirsku tribinu, kao što za mene kaže Tomislav Židak. Tvrdoglav kakav jesam nikome nisam priznao da nogomet više voli od mene. Da, gospodine Židak, prebacio sam istočnu tribinu za sedam metara i deset centimetara. Židak će kad popije napisati da je bilo deset metara. Ne znam samo kako urednici dopuštaju da se takve stvari pišu u novinama. Da kao predsjednik ništa nisam napravio nego Kuću nogometa, bilo bi dovoljno, iako će neki tu žutu kuću zločesto komparirati s nekim drugim kućama. Siguran sam da će me naslijediti pravi čovjek, koji je bio sjajan strijelac a ponekad je znao i sam sebi napraviti šansu. Zamolio bih vas da se dignete i zaplješćete jer je to hrvatski nogomet i zaslužio“, kazao je Marković na odlasku, a skupštinari su prihvatili njegovu zamolbu.

Srebrić je dometnuo: „Nema nikih problema. Hvala vam predsjedniče za sve što ste napravili.“

11.30 Ante Vučemilović, predsjednik Verifikacijske komisije: Pedeset zastupnika je pozvano na ovu sjednicu. Nazočno je 46 zastupnika, a odsutno je četiri. Dakle, postoji kvorum.“

11.25 Riječ je uzeo Petar Skansi: 'Pozdravljam vam se u ime Ministarstva i ministra Jovanovića, koji je odsutan zbog obveza u Vladi. Nogomet je perjanica hrvatskog sporta i najbolji ambasador Hrvatske u svijetu. Stoga vam molim da posvetite pažnju svim dijelovima koji čine ovaj sport. Ja sam posebice osjetljiv na trenersku struku. Čestitam reprezentaciji na rezultatima, učinila nas je ponosnim. Pozivamo vas da pomognete i ostalim sportovima koji trenutačno ne stoje najbolje. Pozivam vas da ih svi zajedno natjeramo da racionalno posluju.“

11.15 „Pozdravljam sve nazočne. Moram reći da smo iznimno ponosni na ono što smo napravili na Euru i kad se zna koliko smo ovaj narod učinili ponosni“, u otvorenju sjednice rekao je Vlatko Marković, koji broji zadnje sate na mjestu predsjednika HNS-a.

11.10 Na sjednici Skupštine HNS-a, među ostalim, nazočni su izaslanik Uefe František Laurinec i Petar Skansi, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider