Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Solirali kao da igraju za agente: Hrvati ohladite, pa nije Halilović Messi!

Hrvatska kadetska reprezentacija ispraćena je s popriličnom medijskom pompom na Svjetsko prvenstvo u Ujedinjene Arapske Emirate.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Momčad Ivana Gudelja stigla je na turnir u UAE s visokim aspiracijama, potiho se najavljivao i napad na titulu svjetskog prvaka, a već u prvoj utakmici - pravi debakl.

>> Katastrofalan start: Maroko očitao lekciju Hrvatskoj!

Katastrofa od rezultata i još više igre. Maroko je razbio Hrvatsku na proste faktore. Malo je reći da su mladi Hrvati razočarali. Momčad prepuna velikih nada u prvom poluvremenu izgledala je kao poluamaterska družina.

Tko dodao - jadna mu majka

Na trenutke se činilo da gledamo igrače na radničkim sportskim igrama, igrači od 17 godina vukli su se terenom kao da su blizu mirovine, ali one pune radničke, a ne sportske. Naravno da karikiramo, ali tko je gledao utakmicu, zna o čemu pričamo. Svatko je igrao za sebe kao na placu, gotovo da nismo vidjeli nijednu povezanu akciju, hrvatske „zvijezde i zvjezdice“ forsirali su isključivo solo akcije. Igralo se po principu: tko doda - jadna mu majka.

Kao da igraju za menadžere

Nema sumnje kako će se najveći dio kritika i gnjev javnosti sručiti na glavu Alena Halilovića, koji uživa status ponajveće zvijezde turnira, ne samo u hrvatskim nego i inozemnim medijima. Solidno je krenuo u utakmicu, imao je nekoliko dobrih poteza, a onda se utopio u sivilo cijele momčadi. Ne može mu se zamjeriti da je „davio loptu“ i prednjačio sebičnošću, jer kompletan vezni red i napad igrali su utakmicu za sebe.


CROATIA U17 VS. MOROCCO U17 1 - 3 by dule-kaltz1966

Ako ćemo iskreno, Halilović se možda i najbrže rješavao lopti, a nije ih baš često dobivao. Tko god bi prošao po boku ili kroz sredinu, pokušavao je sam završiti akciju. Na trenutke se činilo da se igra za menadžere na tribinama, a ne za momčad. Takav je na kraju bio i rezultat. Halilović je glavni igrač reprezentacije i logično je da se od takvog igrača najviše očekuje, ali pitanje je mora li uvijek biti dežurni krivac?

Golem teret na nejakim leđima

Na nejaka pleća „modrog wundekinda“ stavljen je golem teret s kojim se on očito jako teško nosi. A kako da se nosi kada u klubu igra malo ili nikako? Halilović nije Messi, niti će ikada biti Messi, no i Messi bi u tom godištu teško dolazio do izražaja da je zavaren za klupu. Igrač bez dovoljno utakmica u nogama ne može biti u formi, posebice kada se radi o tako mladom igraču.

Iako je već ušao u seniorsku konkurenciju, Halilović u ovakvom stanju forme teško može biti prevaga na turnira gdje igraju najbolji mladi igrači svijeta, a kada tomu dodamo katastrofalnu igru cijele momčadi, kako očekivati od njega da pruži partiju od koje će zastati dah?

Halilović može dostići Modrića

Koliko god bio nadaren i talentiran, Halilović sam ne može ništa napraviti. Mediji su ga dizali u nebesa, a sada se s njim „brišu podovi“. Ide se iz krajnosti u krajnost. Kako god je nerealno bilo od njega očekivati da bude novi Pele, Cruyff, Platini, Maradona, Zico ili Messi, još više je nerealno i nepravedno tvrditi da od njega neće biti ništa, da će propasti… Jasno da nije Messi, ali bit će i više nego dovoljno ako dosegne razinu, recimo, Luke Modrića. I to će biti jako, jako teško, ali ima potencijal da dosegne tu razinu. Halilovića konačno treba pustiti da se normalno razvija i smanjiti očekivanja. I to na svim razinama - od kluba i reprezentacije do medija i navijača. Tek mu je 17 i pred njim su još mnogi usponi i padovi u karijeri. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider