Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Predstavljamo skupinu H

Što može Vaha i do kuda će dogurati 'dark horse' cijelog turnira?

Predstavljanje skupina Svjetskog prvenstva završavamo s grupom H...

ČITAJTE NAJNOVIJE VIJESTI O SVJETSKOM PRVENSTVU U BRAZILU!

U skupini D na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrat će Belgija, Alžir, Rusija i Južna Koreja.

Nositelj skupine, Belgija, u kvalifikacijama je pokazala veliku klasu, a snagu ove generacije belgijskih nogometaša osjetila je i Hrvatska, ispred koje su Belgijanci završili na vodećem mjestu, s ogromnih devet bodova prednosti. Belgijanci nisu igrali prije četiri godine u Južnoafričkoj Republici, ali upravo je poslije zadnjeg SP-a počela stasavati momčad od koje se očekuje da nadmaši najveći uspjeh u povijesti Belgije - 4. mjesto sa SP-a iz Meksika 1986.

Belgija je trenutno 11. reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici, a izbornik im je 45-ogodišnji Marc Wilmots, ljubimac nacije koji je najzaslužniji za nevjerojatnu koheziju unutar ekipe. Wilmots je legenda Schalkea i pravo osvježenje među izbornicima, a Belgiju je preuzeo nakon kraha u kvalifikacijama za Euro 2012. U selekciji koja obiluje svjetskim klasama (Hazard, Kompany, Courtois...) kao glavnu zvijezdu izdvajamo Edena Hazarda. Tek su mu 23 godine, a već je jedno od najboljih krila planete i tržišna vrijednost mu je procijenjena na 45 milijuna eura.

Alžirci su se u Brazil plasirali preko Burkine Faso, zahvaljujući većem broju pogodaka u gostima u afričkom razigravanju, nakon što su u skupini završili daleko ispred Malija, Benina i Ruande. U Južnoj Africi su bili i uspjeli osvojiti jedan bod (protiv Engleske), ali bez postignutog pogotka u tri utakmice. Ne mogu se pohvaliti nekakvim bajnim uspjesima s prethodnih SP-ova, ali pamte 1982., jer su nesretno ispali u skupini unatoč dvama pobjedama u tri utakmice. Alžir je trenutno 22. reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici, a na klupi im sjedi Vahid Halilhodžić, nekog trener brojnih francuskih klubova i Dinama, te izbornik Obale Bjelokosti. Glavna zvijezda reprezentacije je Sofiane Feghouli, odlično krilo Valencije (7 golova i 10 asista ove sezone).

Uvijek dobra, ali nikako da napravi iskorak - Rusija u Brazil stiže kao reprezentacija s pedigreom, jer su uspjeli nadmašiti i Ronaldov Portugal. SP u Južnoj Africi su Rusi propustili jer su ih eliminirali Slovenci, a nakon raspada SSSR-a tek su se dvaput uspjeli kvalificirati na Mundijal, 1994. i 2002., završivši oba puta natjecanje u skupini.

Trenutno su 18. na svijetu, a izbornik im je legendarni Fabio Capello. Ako itko zna kako se postižu veliki rezultati, onda je to upravo bivši trener Milana, Reala, Rome i Juventusa, čovjek koji je glavni zalog ruskog optimizma da iz trećeg pokušaja mogu proći skupinu. Rusi su jedina reprezentacija u Brazilu koja nema niti jednog igrača van domaće lige, a glavna zvijezda im je Alan Džagoev, 24-godišnji polušpic moskovskog CSKA koji je oduševio igrama na zadnjem Euru.

Južna Koreja zatvara skupinu H. U Brazil su se plasirali uz dosta sreće, s istim brojem bodova kao trećeplasirani Uzbekistan, ali boljim međusobnim omjerom i gol-razlikom, te je malo nedostajalo da završe u interkontinentalnim kvalifikacijama, na odmjeravanju snaga s Urugvajom. Upravo su od Urugvaja ispali u osmini finala prije četiri godine, a daleko najveći uspjeh ostvarili su 2002., kada su kao domaćini dosegli polufinale, s Guusom Hiddinkom na klupi i uz velike sudačke pogurance.

Sadašnji izbornik im je Hong Myung-Bo, libero sa 136 nastupa za reprezentaciju. Južna Koreja je trenutno 55. momčad FIFA-ine ljestvice, a od petorice igrača koji igraju u klubovima iz Bundeslige, kao najboljeg izdvajamo Heung-Min Sona, sjajnog napadača Bayer Leverkusena koji će biti glavni adut Koreanaca u Brazilu.

Prognoza: Belgija 'sigurna' na jedinici, Rusima prednost za dvojku

Belgija je veliki favorit za prvo mjesto i općenito favorit iz sjene, tzv. dark horse na čitavom SP-u. Reprezentacija kod koje talent nije sporan po imenima je među pet najjačih na svijetu, a tome još treba dodati i kemiju koju je stvorio Wilmots te euforiju koja trese čitavu državu. Rusija je prvi kandidat za pokvariti planove Belgijancima, a već će prvo kolo i ogled s Južnom Korejom dati odgovor na pitanje tko će biti bliže drugom krugu, jer iako ne treba podcjenjivati Halilhodžića i Alžirce, nekako se teško zamislivim čini da oni izbore osminu finala.

RASPORED:

17. lipnja, 18:00: Belgija - Alžir (Belo Horizonte)

18. lipnja, 00:00: Rusija - Južna Koreja (Cuiaba)

22. lipnja, 18:00: Belgija - Rusija (Rio De Janeiro)

22. lipnja, 21:00: Južna Koreja - Alžir (Porto Alegre)

26. lipnja, 22:00: Južna Koreja - Belgija (Sao Paulo)

26. lipnja, 22:00: Alžir - Rusija (Curitiba)

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider