Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nema straha. Ili?

Povijest kaže: Hrvatska ide na Euro kao pobjednik skupine!

Hrvatska je za protivnike dobila reprezentacije Italije, Bugarske i Malte s kojima se već susretala u kvalifikacijama za EURO ili SP, Norvešku s kojima je odigrala samo tri prijateljske utakmice, te Azerbajdžan, selekciju s kojom Hrvatska nikad nije igrala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Treba naglasiti da je Hrvatska od ukupno 20 međusobnih dvoboja s protivnicima iz skupine izgubila samo jedan susret, protiv Bugarske 2002. (0:2), a naša selekcija ima čak 13 pobjeda.

Put za Euro 2016: Hrvatska s Italijom, jedva izbjegli Srbiju i Portugal! 

Niko Kovač o ždrijebu: Ima tu svega i svačega, ali...

Nositelj skupine Italija odigrala je šest utakmica s Hrvatskom, a Vatrene nikad nije pobijedila. Štoviše, Hrvatska je Italiju dobila čak triput, a tri su utakmice okončane neriješeno. Prvi susret bio je u sklopu kvalifikacija za Euro u Engleskoj - 1994. u Palermu kada je Hrvatska slavila s 2:1, a godinu dana kasnije u Splitu je bilo 1:1, dok 1999. u prijateljskom dvoboju u Zagrebu nije bilo golova.

Najveća pobjeda bila je ona na SP 2002. u japanskom Barakiju, kada je Hrvatska pogocima Olića i Rapaića slavila s 2:1, u Livornu u pripremnoj utakmici 2006. godine Vatreni su također pobijedili s 2:0, a zadnji sraz Hrvatske i Italije bio je na prošlom EURU u Poljskoj kada je rezultat bio 1:1.

Jedino izgubili od - Bugara

S Bugarskom je Hrvatska igrala pet puta, triput je pobijedila, uz jedan poraz i neriješeni ishod. Prvi dvoboj bio je prijateljski u Rijeci 2002., a rezultat je bio 0:0, da bi Bugari iste godine u Sofiji u kvalifikacijama za EURO slavili s 2:0. U uzvratu godinu dana kasnije u zagrebu Hrvatska je slavila s 1:0, da bi 2004. u kvalifikacijama za SP u Zagrebu rezultat bio 2:2, a u Sofiji je Hrvatska 2005. pobijedila s 3:1.

Stari poznanik hrvatskih reprezentacija je Malta s kojom je igrano šest utakmica, a ubilježeno pet pobjeda. U prvom dvoboju kvalifikacija za EURO 1998. Hrvatska je na Malti pobijedila s 4:1, godinu poslije kod kuće 2:1. Potom 2005. u kvalifikacijama za SP Hrvatska kod kuće slavi s 3:0, a u uzvratu u Taqaliu dogodio se jedini kiks (1:1), uz nerede na tribinama koje su prouzročili hrvatski navijači. U kvalifikacijama za EP 2012. Hrvatska nije imala problema s Maltom (3:0, 3:1).

S Norveškom nikad nismo igrali u kvalifikacijama, a u tri prijateljska ogleda ubilježili smo dvije pobjede i remi. Godine 2007. u Rijeci smo pobijedili 2:1, 2010. u Zagrebu je također bilo 2:1, a u zadnjoj utakmici u Oslu 2012. rezultat je bio 1:1.

S Azerbajdžanom Hrvatska dosad nije igrala...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider