Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
tradicija i inovacija

Ovo su karakteristike novog dresa hrvatske reprezentacije

Dizajn novog dresa slavi povijest i emocije hrvatske nacije, a inovacije igračima pomažu u postizanju vrhunskih rezultata. U dresu izrađenom od recikliranih plastičnih boca zvijezdama hrvatske nogometne reprezentacije osigurani su prozračnost, hlađenje, ali i udobnost.

Novi dres hrvatske nogometne reprezentacije spaja najnovije tehnološke inovacije s inspirativnim i originalnim detaljima kojima se odaje počast trenutku rađanja Hrvatske kao nove nogometne nacije 1990. godine.

„Željeli smo proslaviti bogatu hrvatsku povijest kroz dres reprezentacije koji će među navijačima stvoriti još veći nacionalni ponos i potaknuti ih da što glasnije bodre svoju reprezentaciju svaki put kad izađe na teren“, objasnio je Martin Lotti, kreativni direktor u Nike Football.

Novi dizajn inspiriran je dresom u kojemu je Hrvatska prvi put nastupala kao neovisna država, na susretu s SAD-om u Zagrebu u listopadu 1990. Novi dres, koji će reprezentativci nositi upravo povodom 25. obljetnice susreta, vješto spaja staro i novo, kombinirajući karakteristične crvene rukave s modernim dizajnom.

Na prednjoj strani, kako domaćeg, tako i svjetlo plavog gostujućeg dresa dominiraju legendarne crveno-bijele „kockice“ s kojima je reprezentacija prvi put nastupila upravo 1990. Dok crvena simbolizira snagu i hrabrost hrvatskog naroda bijela odražava slobodu i poštenje.
Uz to, dres će s unutarnje strane ovratnika imati poruku „Budi ponosan“ koja simbolizira ponos s kojim svi reprezentativci istrčavaju na teren i bore se za uspjeh svoje zemlje.

Hlačice najnovijeg kompleta su za domaći dres u tradicionalnoj bijeloj boji, a za gostujući u plavoj. Jednostavne i prepoznatljive, dolaze u nešto užoj verziji, prateći formu tijela te time povećavaju udobnost i olakšavaju svaki pokret igrača. Laserski izrezani ventilacijski otvori pomažu hlađenju i odvode znoj s kože. Čarape su plave boje čime su zaokružene sve tri boje hrvatske zastave na dresu reprezentacije.

ULTIMATIVNO HLAĐENJE I UDOBNOST

Dres pomaže prilikom izvedbe igrača regulirajući temperaturu tijela tijekom cijele utakmice. Kombinacijom Nike Dri-FIT tehnologije, mrežice i laserski izrezanih ventilacijskih otvora omogućeno je ciljano hlađenje na dijelovima tijela gdje je ono igračima najpotrebnije.

Nike Dri-FIT tehnologija omogućuje da se znoj s kože prenese na vanjski dio dresa gdje brže isparava. Laserski rezane rupe i mrežica osiguravaju prozračnost na dijelovima tijela na kojima se stvara najviše topline.

„Kontrolom znojenja i duljim hlađenjem tijela igrači se osjećaju puno ugodnije i manje se znoje što naposljetku poboljšava i njihovu izvedbu na terenu.“, objašnjava Martin Lotti, kreativni direktor za Nike Football.

Nova dvostruko-pletena struktura i pletivo te prirodni pamuk i reciklirani poliester povećavaju udobnost i stvaraju dobar osjećaj.

EKOLOŠKA ODRŽIVOST

U skladu s Nikeovom predanošću superiornim performansama u sportu i što manjem utjecaju na okoliš, dres i hlačice, napravljeni su od recikliranih plastičnih boca (100% reciklirani poliester u hlačicama, 96% u dresu). Za svaki pojedinačni dres u prosjeku je trebalo 18 recikliranih plastičnih boca. Od 2010. Nike je s deponija preusmjerio 2 milijarde plastičnih boca - dovoljno njih da pokriju 2800 nogometnih terena.

„Briga o ekološkoj održivosti je ključni dio našeg dizajna i razvoja“, ističe Lotti. „Naš je cilj stvoriti dres koji zadovoljava sve potrebe igrača, ali i našeg planeta.“

PERFECT FIT

Kako bi imali što bolji uvid u potrebe igrača te usavršili udobnost dresa i što prirodnije kretanje igrača u njemu. Dizajneri su se koristili trodimenzionalnim snimkama tijela nogometnih profesionalaca.

Vodeći računa o svakome detalju modernog dresa, Nikeovi dizajneri su posebni naglasak stavili i na čarape. Uvidom u potrebe igrača te istraživanjem novih materijala i načina izrade, Nikeove čarape u najnovijem kompletu imaju strateški podebljane zone koje osiguravaju udobnost i zaštitu palčanih kostiju i gležnjeva gdje najčešće dolazi do udaraca. Valja istaknuti i potporu stopalima koja ih drži uz podlogu i sprečava klizanje. Materijal je eliminiran kako bi se smanjio pritisak, a oko gležnjeva i na gornjem dijelu stopala su dodana fleksibilna udubljenja kako bi se spriječilo boranje.

NIKE PRO BODY ODJEĆA

Nove Nike Pro body majice lakše su nego ikada i omogućuju visok stupanj prozračnosti.
Igračima su na raspolaganju različiti tipovi body majica koje su dizajnirane za promjenjive temperature kakve će biti u Brazilu – od visokih dnevnih vrućina do znatno nižih temperatura u južnijim dijelovima Brazila tijekom večernjih utakmica.

Nike je redizajnirao i body hlačice uvažavajući sugestije najboljih igrača svijeta.

„Kada smo pitali igrače o svim vrstama zaštite koje trebaju tijekom utakmice, pokazali su nam ožiljke i ogrebotine od klizanja na kukovima,“ podsjetio je Lotti. „Nekoliko igrača pokazalo nam je iste ozljede, pa smo na postavili dodatnu zaštitu, održavajući pri tom lakoću i prozračnost.“

Rezultat je Nike Pro Combat Ultralight Slider Short. Uz povećanu i prilagođenu zaštitu na osnovu kliznog obrasca, također je 20% lakši od prethodne verzije i napravljen od 87% recikliranog poliestera. Težina je eliminirana kroz dodatak mrežice za veću prozračnost i hlađenje na mjestima gdje se stvara toplina.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider