Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Od Australije do Brazila

Neslavan kraj jedne velike karijere: 'Crazy Joea' ćemo svi pamtiti!

Josip Šimunić nas je svojim nastupima bezbroj puta znao obradovati i učiniti ponosnima, bilo za klub ili reprezentaciju. Za Hrvatsku je debitirao protiv Južne Koreje krajem 2001. godine, a donedavno je bilo nemoguće zamisliti da će se ovako oprostiti…

Šimunić je karijeru započeo u Melbourne Knightsima, a 1998. godine otisnuo se u Europu, u njemački HSV. Dvije godine kasnije postao je član Herthe iz Berlina, gdje je proveo i veći dio svoje klupske karijere. Devet godina je bio član Herthe s kojom je vrhunac doživio u sezoni 2008/09, kada ga je ugledni Kicker proglasio najboljim stoperom Bundeslige.

>> Šimunić ogorčen kaznom, bivši izbornik poručuje: 'Ovo je opomena svima!'

>> FIFA bez milosti: Josip Šimunić kažnjen s 10 utakmica, Mandžo propušta Brazil!

>> Niko Kovač šokiran kaznom za Šimunića, ali i sretan zbog Mandže

U reprezentaciju ga je gurnuo Mirko Jozić koncem 2001. godine, a svoje prvo veliko natjecanje odradio je na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Priliku je dobio zamijenivši ozlijeđenog Igora Tudora, a do danas je skupio čak 105 nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Od njega više imaju samo Darijo Srna i Stipe Pletikosa.

Slažete li se s kaznom Šimuniću?

Ukupno glasova:

Dobitnik je nagrade 'Vatrena krila' za 2010. godinu koju mu je dodijelio klub navijača hrvatske reprezentacije Uvijek vjerni za najsrčanijeg igrača.

Pollova tri žuta kartona Šimuniću

Borbenog Šimunića pamtit ćemo i po jedinstvenom pothvatu na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. Tada je, naime, u ključnoj utakmici protiv Australije za prolaz u osminu finala uspio zaraditi tri žuta kartona. Zbunjeni engleski sudac Graham Poll Šimuniću je žute kartone pokazao u 61., 89. i 93. minuti prethodno ga zaboravivši isključiti. 'Crazy Joe' ga je ipak podsjetio na to, ali tek nakon što mu se po treći put zažutilo pred očima.

"Nakon povratka u svlačionicu, sjedio sam 15-ak minuta sa svojim pomoćnicima. Raspravljali smo kako to nije moguće", kazao je kasnije Poll koji je postao predmetom sprdnje diljem Otoka.

Brazil je Šimuniću trebao biti vrhunac karijere, nakon toga se planirao oprostiti od reprezentacije i nogometa. Ovako ispada da ga je u umirovila vlastita glupost i FIFA. Pitanje je i hoće li odigrati proljetni dio sezone u HNL-u. Nakon ovoga će mu se sigurno biti teško motivirati.

Dramatičan transfer u Dinamo

U Dinamo je stigao u kolovozu 2011. godine, u dramatičnom transferu koji je podijelio nogometnu Hrvatsku. 'Slučaj Šimunić' podigao je tenzije između dva najveća hrvatska kluba do neba.

''Moja odluka je isključivo sportska jer zagrebački klub igra u Ligi prvaka. Mislim da je to najbolje za moju karijeru, no isto tako moram reći kako se zahvaljujem gospodinu Hrvoju Malešu koji je stvarno sve učinio da me dovede. I on i Hajduk bili su korektni'', izjavio je tada Šimunić.

U siječnju ove godine postao je i kapetan Dinama zamijenivši Ivana Kelavu. Lako bi se moglo dogoditi da je nedavno protiv Zadra i posljednji put nosio kapetansku traku. FIFA ga je grubo kaznila i vjerojatno je došao kraj jedne velike karijere. Neslavan kraj igrača kojega će svi pamtiti…

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider