Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Poletarci umjesto Badelja

Naslućuje se sastav Hrvatske za dvoboj s Brazilom

Nova ozljeda u taboru Vatrenih. Nakon Iličevića, Strinića i Kranjčara loša sreća pokucala je i na vrata Milana Badelja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

PRATITE SVE VIJESTI UOČI SVJETSKOG PRVENSTVA U BRAZILU

Veznjak HSV-a zbog rupture aduktora mora pauzirati između dva do tri tjedna i njegov nastup u Brazilu pod ogromnim je upitnikom. Za Dnevnik NoveTV s novim vijestima iz kampa hrvatske reprezentacije u Bad Tatzmannsdorfu javio se naš reporter Željko Vela.

Niko Kovač vodi Sammira u Brazil: 'Ide s nama!'

Izbornik Niko Kovač još uvijek nije objavio konačnu objavu po pitanju Milana Badelja. Kada bi to trebao učiniti?
„Vjerojatno će prespavati noć i onda ujutro prelomiti hoće li čekati Badelja. Baš je onako nezgodno, granično, Badelj treba dva do tri tjedna oporavka. Ako bi se oporavio za dva tjedna, onda bi ga izbornik mogao koristiti za treću ili eventualnu drugu utakmicu u skupini. Sad je pitanje čekati ga ili dati šansu HNL poletarcima – Pašaliću ili Močiniću. To je pitanje na koje Kovač do sutra mora pronaći odgovor. Inače, današnjim treningom, ukupno desetim, završene su pripreme u Austriji. Reprezentacija u petak putuje u Osijek. Izbornik je rekao da je vrlo zadovoljan onim što je ovdje učinjeno, iako je mislio napraviti još jedan trening više i još malo podići intenzitet, ali igrači su došli iz svojih klubova potrošeniji i iscrpljeniji nego što je to bilo za očekivati pa im je dao malo vremena i sačuvao ih. No ipak, neki su igrači dobitnici ovih priprema“, kaže Vela.

Pred početak treninga zavirili smo u autobus koji na ovim pripremama vozi hrvatske reprezentativce. Maksimalan razmak između sjedala za maksimalnu udobnost važnih putnika...
A na terenu opet svi skupa. Vratila se sedmorka posuđena mladoj reprezentaciji, trenirao je, doduše odvojeno, ali ozbiljno, čak i Pranjić. S njim će sve biti dobro. A je li izbornik dobro nakon austrijskih priprema?
„Zato što nisam obrijan, mislili ste da nisam dobro?“ upitao nas je izbornik Niko Kovač.
Postoji li, barem u glavi, popis 21?
„ Pa postoji, rekao bih, popis 21. „
I onda otkrio jednog putnika koji je krenuo s nevelikim izgledima, a kroz pripreme izborio mjesto. Radi se o Sammiru.
„Ponašanjem, radom, pristupom, vidi se da momak zna igrati nogomet na vrhunskom nivou i to mi je drago. Pogotovo kad je Kranjčar otpao, Sammir je tu priliku prihvatio i budite sigurni, ako bog da zdravlja, da će biti s nama“, kazao je Kovač.

Tko god zauzeo još preostala dva mjesta, osnovna ideja je ista.
„ Mislim da ćemo imati 23 igrača koji će svi moći igrati, nitko neće ići samo da bi bio tamo.“
Jedan od sigurnih je i Mateo Kovačić. Iako može igrati sve, izbornik ga vidi na poziciji središnjeg veznog igrača - „desetke".
„Tu se najbolje osjećam, to sam najviše i igrao, do juniora, pa se u Dinamu malo promijenilo, ali tu se najbolje osjećam i tu mogu najviše dati“, kaže Kovačić.
Nakon godinu i pol u Interu, napredovao je u svim segmentima, osjetio i pljesak s tribina, ali i kako žulja klupa. I sad je blizu ispunjenja dječačkog sna
„Jesam, kako da ne, skupljao sam sličice, skupljao sam i ove sada.“
I jeste li ispunili album?
„Jesam, skoro cijeli“, odgovorio je Kovačić. Skoro cijeli album i skoro cijeli san.

Može li se iz treninga odrađenih u Bad Tatzmannsdofru naslutiti početna postava i sustav za dvoboj s Brazilom na otvorenju SP-a?
„Nešto može, ali Hrvatska ima tako polivalentne vezne igrače koji mogu pokrivati više pozicija da je zapravo moguće da se utakmica počne u jednoj formaciji, a onda da dođe do rotiranja po pozicijama i da se s istim igračima zaigra nešto drugo. Kovač je danas kazao da Matea Kovačića vidi na poziciji desetke, dakle središnjeg veznog igrača. Luka Modrić igra fantastično u Real Madridu na poziciji zadnjeg veznog i to vjerujem da se neće mijenjati. Ivan Rakitić je sve treninge ovdje u Badu odigrao na poziciji zadnjeg veznog. Dakle, Luka i Raketa na pozicijama dva zadnja vezna, Kovačić ispred njih, Sammir kao nekakva alternativa za Kovačića. Izbornik jako hvali Rebića, sviđa mu se kako on izgleda i radi ovdje, moguće je da će dobiti minutažu već protiv Brazila, a ostaje pitanje za Mandžukićevu zamjenu na toj utakmici – Olić ili Jelavić u vršku napada. Što se tiče starog problema, lijevog bočnog, na toj je poziciji danas cijeli trening igrao Vida, a u Osijeku protiv Malija trebao početi Vrsaljko, da se vidi može li on to uspješno igrati. Kombinacija je dosta, čini se da izbornik točno zna što radi i ostaje nada da će od tih svih kombinacija odabrati najbolju“, zaključio je Vela.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider