Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Analiza iz Belgije ZA GOL.hr

Legenda Hajduka i Anderlechta: Belgijski nogomet ima jedan veliki problem

Luka Peruzović šest je godina igračke karijere proveo u Anderlechtu.

Ovaj 61-godišnji Splićanin od 1980. do 1986. nosio je dres Anderlechta, nakon čega se vratio u Hajduk, a to su ujedno i jedina dva kluba za koje je igrao. Luka Peruzović i danas živi u Belgiji, a idealan je sugovornik uoči nadolazećeg kvalifikacijskog okršaja za Svjetsko prvenstvo, između Hrvatske i Belgije.

>> Vodi ih 'Rovajuća svinja' i gaze sve pred sobom: Da, to je Belgija

>> Ćorluka novi kapetan, Štimac odgovorio na 'kritiku' Modrića

"Za Hrvatsku će to biti vrlo teška utakmica", kaže Peruzović, upozoravajući na sasvim suprotan ambijent u kojem dva tabora čekaju okršaj na Maksimiru:

'Wilmots uvijek nešto mijenja i uvijek to čini - uspješno'

"Atmosfera oko hrvatske reprezentacije je negativna, a čini mi se da je to zbog rezultata. Hrvatska je imala jedan jedini kiks, onaj protiv Škotske, ali s ta tri boda bi situacija bila drukčija. Čuo sam i vidio da utakmica protiv Srbije nije bila briljantna, ali rezultat je barem bio pozitivan."

"Što se tiče atmosfere u Belgiji oko belgijske reprezentacije, možemo reći da vlada euforija. Imaju kvalitetu, imaju i neke ozlijeđene igrače, ali imali su i ranije, a ja se ne sjećam da je Wilmots u ovom ciklusu odigrao dvije utakmice zaredom u istom sastavu. Uvijek je nešto mijenjao, i to vrlo uspješno."

Hrvatska će protiv Belgije...

Ukupno glasova:

Postoji niz dobrih stvari u belgijskom nogometu...

Belgija od Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji (2002.) nije bila na velikom natjecanju, ali se zato u ovim kvalifikacijama vratila na velika vrata. Na upit u čemu je tajna preporoda belgijskog nogometa, Peruzović odgovara:

"Mislim da tu ima više razloga. Preporod možda nije adekvatna riječ, mislim da je ova reprezentacija čak imala kvalitetu da se plasira za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, ali oni to nisu iskoristili. Došlo je do smjene izbornika koji je sam lani prije početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo otišao u Club Brugge. Umjesto njega je došao Marc Wilmots koji je imao kontinuitet jer je tri-četiri godine bio pomoćnik u reprezentaciji. Zadnjih 10-15 godina više posvećuje radu s mladim talentima i školama nogometa. Imaju danas bolje uvjete za rad, bolje trenere i tako dalje. Okrenuti su radu s mladima", smatra Peruzović.

...ali i jedna otegotna okolnost

"Ne znam koliko je to isplativo na kraju krajeva, jer i najtalentiraniji igrači, počevši od 13-14 godina odlaze izvan Belgije. Od ovog sadašnjeg kadra ima samo četiri-pet igrača iz belgijskog prvenstva. Svi ostali, bez obzira na svoju mladost, igraju u Engleskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj itd. Primjerice, jedan od najvažnijih igrača, Eden Hazard, nikad nije ni igrao u Belgiji."

Peruzović u svemu tome vidi jedan veliki minus: "Unatoč školama koje ima Belgija, ima tu i puno stranaca koji dolaze svake godine. To je problem, jer nisam siguran koliko je za budućnost belgijskog nogometa dobro to što im svi najbolji igrači igraju u inozemstvu. Svi koji su mogli su otišli, svi koji su bili zanimljivi nekim klubovima koji su otišli jer su slobodni. Posebno oni koji nisu imali profesionalni ugovor jer se ne može potpisati profesionalni ugovor do 16. ili 17. godine, nisam siguran točno koja je dobna granica."

Ipak, svjestan je nekadašnji trener Hajduka, Anderlechta, Marseillea i brojnih drugih klubova da ta činjenica ne pogađa u prevelikoj mjeri belgijski nogomet: "Oni su se svi dokazali u inozemstvu, i reprezentacija danas ubire plodove rada koji je počeo u klubovima, a nastavio se širom Europe. Mislim da su to glavni razlozi."

Na pitanje bi li Hrvatska mogla izvući nešto pozitivno iz belgijskog primjera Peruzović kaže: "Mi smo već bili na tom putu, ako se sjetimo reprezentacije iz 1998., to su sve igrači koji su igrali po Europi, nijedan nije igrao u Hrvatskoj. Čini mi se da Hrvatskoj nedostaje prvenstvo igrača do 20. godine, koje bi bilo savršeno da postoji jer bi taman došlo nakon juniorskog sustava."

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider