Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U petak na Maksimiru

Vodi ih 'Rovajuća svinja' i gaze sve pred sobom: Da, to je Belgija

Hazard, Kompany, Lukaku, Fellaini - samo su djelić Wilmotsovog zvjezdanog špalira u svlačionici.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Branko Strupar, bivši belgijski reprezentativac, za boom Crvenih vragova ističe bivšeg izbornika koji je počeo stvarati ovu momčad: "Tako negdje 2005.-2006., bio je George Leekens koji je uveo 7-8 tih mladih igrača."

>> Vodi ih 'Rovajuća svinja' i gaze sve pred sobom: Da, to je Belgija

>> Ozljeda Subašića, Štimac pozvao Ivana Vargića

Oni su se iz države od 11 milijuna ljudi raspršili po glavnim klubovima Premiershipa u kojima igra pola reprezentacije. Belgijanci su i u najvećim klubovima Španjolske, Italije, Njemačke, Rusije.

Legendarni nogometaš Hajduka i Anderlechta Luka Peruzović kao glavni razlog belgijske renesanse navodi reorganizaciju rada u omladinskim školama: "Više se posvećuje pažnje s mlađim igračima, prvoligaški klubovi imaju i svoje škole. Sigurno da i ti najbolji klubovi imaju i najbolje uvjete, terene i trenere."

Detaljnije pojašnjava dugogodišnji igrač belgijskog Mouscrona, a danas nogometni menadžer, Splićanin Tonči Martić: "Prije su bila dva pomoćna terena i tu se sve radilo. Međutim danas imate sve. Recimo jedan moj Mouscron ima 12 terena, znači mogu primiti veći broj djece, znači imaju dvoranu pokrivenu s pustim spravama."

Najtalentiraniji već sa 11-12 godina odlaze u francuske i nizozemske kampove poput Hazarda. No sada i oni imaju takve stacione centre za igrače. Bivši igrač Mouscrona, FIFA-in agent Martić ističe: "Puno su uložili u trenere svih vrsta i mentalne trenere i klasične trenere, ali i trenere za fizičku pripremu. Napravili su veliki iskorak u tome."

A iskorak u nacionalnom naboju, kojeg je bilo u tragovima, napravio je Marc Wilmots: "Zvali su ga 'Kamp Schwein' rovajuća svinja, ali u pozitivnom smislu zato što je sve dao na terenu i naravno da to sad isto očekuje od svojih igrača. Ima psihu, ima glavu, ima autoritet, znam da ga sada slijepo slušaju svi igrači", naglašava Strupar.

Belgijanci su sada europski hit, sve uloženo posljednjih desetak godina zasluženo se vraća.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider