Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Kome je Štimac 'prijetio' i mijenja li sustav igre samo zbog Bilića?

Igor Štimac sinoć je imao debi iz noćne more na klupi hrvatske reprezentacije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije utakmice vjerojatno nije mogao ni pomisliti što će ga snaći. Očekivao je zvižduke Poljuda i neugodna skandiranja splitskih navijača, kojima je stao na žulj iz sada (ne)bitnih razloga, ali nije mogao ni slutiti da će ga „neposredni proizvođači“ ovako razočarati.

>> Štimac riga vatru: Ovo nije dolazak na praznike! Takvi više neće igrati!

>> Blamaža a ne tiki-taka: Švicarska 'torpedirala' Hrvatsku na Poljudu!

To se moglo dobro zamijetiti već nakon utakmice kada je pobjegao od kamera prema svlačionici. Možemo samo pretpostavljati što je sasuo svojim pulenima izravno u lice. Mora da su „zidovi pucali“. Sumnjamo da je birao riječi, jer Štimac je uvijek bio izravan i brz na jeziku. Iako je prošao školu govorništva, iako je naučio suspregnuti bijes pred objektivima i očima novinara, iz Štimčevih odgovora na press-konferenciji lako se moglo nazrijeti da je bio ljutit kao ris. Svaka druga rečenica bila mu je "prijeteća", što izravno što neizravno.Tko se od igrača "našao" u tim "prijetnjama"? Mogli bismo nagađati, ali nećemo. To ostavljamo vama, dragi čitatelji, na prosudbu.

Kako drugačije protumačiti rečenice poput „oni koji to ne mogu pratiti, vrlo brzo će napustiti svlačionicu“ ili „oni koji misle da je okupljanje reprezentacije dolazak na praznike, neće više dobivati pozive“. Nije rekao na koga točno misli, ali jasno je da misli kako se upravo to dogodilo u pripremi za  utakmicu sa Švicarcima. Ako je to tako, onda je i Štimac jednim dijelom krivac, jer on je pripremao igrače za utakmicu, zar ne?

Ima li Hrvatska igrače za tiki-taku?

Da, utakmica je bila prijateljska i nema rezultatskog značaja, ali mu je ipak prva i stoga vrlo, vrlo bitna. Ponajprije zbog dojma koji će ostaviti kod većeg dijela javnosti. Naravno da je to Štimcu jasno i naravno da je zbog toga bijesan. Sudeći prema komentarima javnosti, koji su najblaže rečeno negativni, dobro je rezonirao. No, sve ovo će se brzo zaboraviti ako Hrvatska protiv Makedonije i Belgije, prvim kvalifikacijskim utakmicama za odlazak na SP u Brazil, poluči pozitivne rezultate. Ključna je riječ ako...

Štimac je najavio tiki-taku, a ispala je blamaža. Razloge bismo mogli nabrajati do prekosutra, od klasičnog hrvatskog pristupa prijateljskim utakmicama do tradicionalnog problematičnog ulaza u sezonu nakon velikog natjecanja, ali bojimo se da je glavni razlog taj što Hrvatska još uvijek nije spremna na taktiku koju je zamislio stručni stožer na čelu sa Štimcem. Pitanje je i hoće li ikada biti spremna, jer za tiki-taku morate imati igrače barem približno jednake kvalitete kakve ima Španjolska, a danas je takvih malo ili ih nema.

Hoće li posegnuti za Sammirom?

Lako je reći da bi stoperi trebali izaći na centar i tako zgusnuti linije u sredini terena kako bi se što brže dolazilo do lopte kad je izgubite, ali to je vraški teško napraviti. Odnosno možete to pokušati, no onda slijede „udarci maljem“ koje su nam zadavali brzonogi Švicarci, koji su zadnju liniju prolazili na otvorenom prostoru kako im se prohtjelo. Nije li pogrešno na silu mijenjati ono što je do sada bilo dobro? Jasno je da je Štimac htio napraviti nešto da bi se razlikovao od svojeg prethodnika, Slavena Bilića, ali po našem skromnom sudu odlučio se za preradikalnu opciju. Niti ima dovoljno vremena za radikalne poteze, a i pitanje je ima li igrače za igru kakvu traži? Neki misle da će posegnuti za Sammirom koji je u društvu Zdravka Mamića pratio utakmicu. Nakon ovakve predstave, to je realna mogućnost. No, pitanje je što bi sa Sammirom dobio, odnosno bi li ovaj odgovorio trenutku na pravi način?

Hoćemo li žaliti za Bilićem?

Kako god, Štimac se kocka, odnosno kockat će se ako s istim sustavom igre krene na Makedoniju i posebice Belgiju. Sve je ovo kamilica spram onog što bi ga moglo snaći ako kiksa u te dvije utakmice. Nema mjesta panici, poraz u prijateljskoj utakmici nije nikakva tragedija. I Bilić je gubio slične utakmice. Sjetimo se samo Švedske prije Eura. Osim toga, Švicarska nije neka „lijeva“ reprezentacija da bismo ovaj poraz tretirali nekom katastrofom. Međutim, bit će „napeto“ ako stručni stožer ne izvuče pouke. Kada na vrijeme priznate pogreške, to nije znak slabosti nego mudrosti. Nadajmo se da će Štimac ispasti „mudrac“. Nadajmo se da Prosinečki neće biti u pravu kad je izjavio da ćemo svi skupa žaliti za Bilićem...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider