Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Štimcu uvrede tribina

Hrvatska se osramotila: Škotska slavila na Maksimiru!

Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je od Škotske na Maksimiru s 0:1.

Hrvatska reprezentacija je poražena od Škotske kojoj je ovo prva pobjeda, nakon dva remija i četiri poraza u dosadašnjim susretima skupine A kvalifikacija za Svjetskom prvenstvo. Ovo je ujedno i drugi domaći poraz hrvatske reprezentacije u službenim utakmicama, nakon četvorke od Engleza (Maksimir, jesen 2008.).

>> 'Rođeni sam pobjednik, a Sammir je bio među dva najbolja!'

>> Igor Štimac razočaran: Izgubili smo zbog dva razloga

>> Hrvatski navijači tražili nezavisnost za Škotsku i zviždali svojima

Iako je Škotska u Zagreb stigla bez čak 13 igrača (izostali zbog ozljeda, kartona, vjenčanja), hrabro se postavila na Maksimiru i potpuno neočekivano uzela sva tri boda protiv očajne Hrvatske, kojoj je tako kronično nedostajao Luka Modrić.

Kovačić nije mogao sam

Igor Štimac je, baš kao i u susretu protiv Srbije, u vezni red gurnuo četvoricu ofenzivno orijentiranih igrača, što mu se ovaj put vratilo kao bumerang jer Hrvatska je izgledala potpuno obezglavljeno bez čovjeka koji bi zaustavljao kontre na koje se Škotska uglavnom bazirala. Mateo Kovačić na zadnjem veznom jednostavno nije stizao sve pokriti, pa je vrlo brzo postalo jasno kako bi bilo puno bolje da se zaigralo s klasičnim trkačem (Vukojević) i rasteretilo se trojac koji je ordinirao iza Mandžukića i Olića.

Međutim, u tom slučaju vrlo vjerojatno ne bi nastupio Sammir, kojeg je Štimac ostavio u igri svih 90 minuta, unatoč katastrofalnom prvom poluvremenu. Na koncu, kad je već postalo jasno da će Škotska do sva tri boda, velik dio navijača vrijeđao je izbornika povicima "J*** te Mamić" i "Igore pederu". Naravno, s jasnom aluzijom na činjenicu da je čovjek kojeg Zdravko Mamić već godinama pokušava neuspješno prodati dobio priliku cijeli susret biti u izlogu.

Tko je kriv za drugi domaći poraz hrvatske reprezentacije u povijesti?

Ukupno glasova:

Inače, kazna za jalovi ulazak u utakmicu Hrvatsku je zadesila već u 26. minuti - u nastojanju da zaustavi prodor Shauna Maloneyja (neuhvatljiv za dvojicu naših) kapetan naše reprezentacije Darijo Srna je nespretno odbio loptu točno na nogu Roberta Snodgrassa kojem iz blizine nije bilo teško svladati Stipu Pletikosu.

Sammir promašio brzi povratak

Već deset minuta kasnije Hrvatska je mogla do izjednačenja, ali se propisno osramotio Sammir - požrtvovni Mandžukić je uklizao McGregoru koji se spremao ispucati loptu, ali se ona od Mandže odbila Sammiru koji sa 17 metara promašuje prazna vrata. Mogao je primiti loptu i razmisliti gdje će pucati, ali bio je brzoplet i skupio je salve zvižduka.

Tri minute kasnije Ivan Rakitić je pucao glavom pored vratnice, a Ivica Olić je u zadnjoj minuti prvog dijela poslao loptu preko gola. U svakom slučaju, naša je reprezentacija prvo poluvrijeme završila bez ijednog udaraca unutar okvira suparničkih vrata.

U nastavku je Hrvatska dominirala, ali nije uspjela slomiti otpor žilavih gostiju. Izmjene koje je napravio izbornik Igor Štimac, uvođenje Eduarda, Nikole Kalinića i Nike Kranjčara, nisu urodile plodom. Pucali su Olić, Sammir, Mario Mandžukić, Mateo Kovačić, ali nijedna lopta nije završila iza leđa Allana McGregora...

Drugo mjesto je sigurno, ali do prvog ćemo jako teško

Gordon Strachan je tako došao do prve pobjede na klupi Škotske koja je ovom pobjedom pobjegla s dna skupine.

Hrvatska je i dalje sigurna na drugom mjestu, ali se ovim porazom dovela u tešku situaciju po pitanju borbe za poziciju broj jedan, koja vodi izravno u Brazil. Belgija nakon večerašnjeg trijumfa ima tri boda prednosti.

U idućim susretima Belgija i Hrvatska zamijenit će suparnike od ovog petka i pritom gostovati - Belgijanci u Škotskoj, a Hrvatska u Srbiji (6. rujna).

 

SP kvalifikacije Europa
Skupina A
Hrvatska Škotska 0:1
Belgija Srbija 2:1
  Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Belgija 7 6 1 0 19
2. Hrvatska 7 5 1 1 16
3. Srbija 7 2 1 4 7
4. Wales 6 2 0 4 6
5. Škotska 7 1 2 4 5
6. Makedonija 6 1 1 4 4
Sljedeće utakmice
6.9. Makedonija Wales
6.9. Škotska Belgija
6.9. Srbija Hrvatska

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider