Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Važnije od nogometa

Hrvatska na Euro, a euri u Hrvatsku: Znate li kolika će biti zarada?

Osim ponosa i slave plasman Hrvatske na Europsko prvenstvo donosi i financijsku korist. Hrvatski nogometni savez samo će od plasmana dobiti osam milijuna eura a uz dobru igru možda i dvostruko više.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Profitirat će od plasmana na Europsko prvenstvo čitavo hrvatsko gospodarstvo - procjenjuje se da će Hrvati za vrijeme prvenstva u zemlji potrošiti oko 100 milijuna eura.

U blagajnu HNS-a samo plasmanom na euro sjest će čak osam milijuna eura. Postanemo li europski prvaci bez poraza, iznos se penje do 18 i pol milijuna eura.

''To ćemo onda pretvoriti u održavanje i poboljšanje uvjeta sveukupnih uvjeta za reprezentacija, a isto tako ćemo biti u mogućnosti više pomoći klubovima'', kaže glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Široke će ruke biti i sponzori. Uz plasman u Ukrajinu i Poljsku broj sponzora bi se mogao i povećati, a zarada narasti sve do 15 milijuna eura.

''Kad se postiže uspjeh onda je lakše na tržištu naći odgovarajuće poslovne partnere odnosno sponzore'', kaže Srebrić.

Okoristit će se i hrvatsko gospodarstvo. Kupovat će se dresovi i navijački rekviziti. Na putovanjima navijača zaradit će putničke agencije i naša aviokompanija. Prehrambena industrija puno očekuje. Za Svjetskog prvenstva u Njemačkoj pivska je industrija zaradila 425 milijuna kuna ili cjelogodišnji proračun grada Osijeka.

''Moje su procjene da će gospodarski interesi biti daleko bolje zadovoljeni nego što će sami sport dobiti od nogometnog prvenstva'', tvrdi prof. dr.sc. Mato Bartoluci s Ekonomskog fakulteta.

Očekuje se porast potrošnje u zemlji za 100 milijuna eura. Uz ovakve brojke mnogi bi željeli da Hrvatska igra na prvenstvima - svake godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider