Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uskoro ždrijeb

Euro 2016.: Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini, Kovač ipak zadovoljan

UEFA je objavila skupine nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Euro 2016.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europsko nogometno prvenstvo 2016. će se održati u Francuskoj, kvalifikacije počinju krajem ljeta ove godine, a ždrijeb kvalifikacijskih skupina održat će se 23. veljače u Nici.

Hrvatska reprezentacija smještena je u drugu podskupinu ždrijeba, zajedno s Ukrajinom, Švedskom, Danskom, Švicarskom, Belgijom, Češkom, Mađarskom i Irskom. Navedene reprezentacije neće moći biti smještene u istu grupu s našom.

Izbornik Niko Kovač nema posebnih želja uoči ždrijeba u Nici kojem će, naravno, i sam prisustvovati:

"Kao i uoči ždrijeba skupina Svjetskog prvenstva, nemam posebnih želja jer ne možemo utjecati na ždrijeb. Tko god dođe, dobro je došao, veselimo se svakom sportskom izazovu. Nažalost, nismo u prvoj jakosnoj skupini, no s vedrije strane, na Euro po prvi puta idu 23 reprezentacije, uz domaćina Francusku."

Najbolji treći u play-off

Dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine osigurat će direktan plasman na Euro, kao i najbolja trećeplasirana reprezentacija, dok će ostale trećeplasirane selekcije ići u dodatne kvalifikacije.

UEFA je jakosne skupine odredila na temelju Uefinog nacionalnog koeficijenta koji je u obzir uzeo rezultate sa SP-a 2010., iz kvalifikacija za Euro 2012. i sa samog Eura 2012. te iz kvalifikacija za SP 2014.

Aktualni svjetski i europski prvak Španjolska predvodi nositelje, a taj status još uživaju Njemačka, Nizozemska, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Rusija te Bosna i Hercegovina.

Zbog političkih nesuglasica u istoj skupini neće moći biti Armenija i Azerbajdžan te Španjolska i Gibraltar, koji debitira u ovim kvalifikacijama. S druge strane, Rusija i Gruzija odbile su takvu mogućnost izuzeća.

Podskupine ždrijeba kvalifikacija za Euro 2016.:

1. Španjolska, Njemačka, Nizozemska, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Rusija, Bosna i Hercegovina

2. Ukrajina, HRVATSKA, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka, Mađarska, Irska

3. Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunjska, Austrija, Poljska

4. Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Wales, Bugarska, Estonija, Bjelorusija

5. Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litva, Moldavija, Makedonija, Azerbajdžan, Gruzija, Cipar

6. Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farski otoci, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider