Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Odbijena žalba

Šimunić ipak ne ide na Svjetsko prvenstvo: 'Ovdje nije pobijedila pravda!'

Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausanni odbio je žalbu Josipa Šimunića o poništenju FIFA-ine kazne…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon vođenja skandiranja „Za dom'', na što je dio publike odgovarao 'spremni', pred sjevernom tribinom maksimirskog stadiona poslije utakmice s Islandom, FIFA je kaznila Josipa Šimunića s deset utakmica zabrane igranja te zabranom nazočnosti na stadionima i 30.000 eura.

Šuker nakon potvrde kazne: 'Žao mi je Šimunića, ali znaju se stajališta FIFA-e i HNS-a po pitanju diskriminacije'

Svjetski mediji o drastičnoj kazni Šimuniću

Policija: U Šimunićevom istupu nema elemenata kaznenog djela

Suci Hendrik Kesler (glavni sudac iz Nizozemske), Luigi Fumaggalli iz Italije, kojeg je izabrala Šimunićeva strana i Švicarac Marc Balmelli kojeg je izabrala FIFA, nisu uvažili njegove argumente.

Odvjetnik Prtenjača: Nije pobijedila pravda

"Fifa ničime nije dokazala da je Šimunić nekoga uvrijedio niti da je imao namjeru nekoga uvrijediti. Ovdje nije pobjedila pravda nego snaga FIFA-e koja je svoju kaznu temeljila na političkom, a ne pravnom aspektu Šimunićeva slučaja", rekao je Šimunićev odvjetnik Davor Prtenjača koji je i uložio žalbu na odluku FIFA-e kod CAS-a.

Iako CAS nije zadnja instanca, vrijeme je iscurilo i njegova odluka u konačnosti je odlučila o tomu da Šimunić ipak neće vidjeti Brazil. Hrvatski izbornik Niko Kovač do posljednjeg trenutka je čekao pravorijek CAS-a.  Izbornik već sutra mora poslati FIFA-i 30 imena koja će konkurirati za odlazak na SP .

Ovom odlukom završena je reprezentativna karijera 36-godišnjeg kapetana Dinama koji je u nacionalnom dresu nastupio čak 105 puta i igrao na SP u Japanu i Njemačkoj te na EP 2004., 2008. i 2012. godine.

Samo potvrđena odluka FIFA-e

Disciplinski odbor FIFA-e je ustvrdio da je igrač zajedno s publikom uzvikivao hrvatski pozdrav, koji su u Drugom svjetskom ratu koristili pripadnici fašističko ustaškog pokreta. Odbor se složio da je taj pozdrav bio diskriminirajući, te je uvrijedio dignitet skupine ljudi na rasnoj, religioznoj i etničkoj razini. U FIFA-i su dodali da su obvezni boriti se protiv bilo kakvog oblika diskriminacije u nogometu i blisko surađivati s nogometnim savezima diljem svijeta kako bi educirali o jednakosti i poštovanju.

Nakon izbijanje afere koja je obišla svijet, Šimunić je izjavio:

''Ne bojim se kazne. Tko će me kazniti? Neki bi trebali malo pročitati povijest. Nisam ništa loše napravio. Volim svoju Hrvatski i svoj dom. Ako to nekima smeta, nije moj problem. Napokon sam dobio priliku to napraviti'', poručio je Šimunić.

Dan kasnije, Joe je još jednom pokušao objasniti što mu je bio cilj.

''Strašna mi je pomisao da bi me netko mogao stavljati u kontekst poticanja bilo kakvog oblika mržnje ili nasilja. Ne želim ispasti patetičan, ali kao Hrvata koji je rođen i odrastao van svoje domovine meni je dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu; sve ono što smo pokazali na terenu i plasirali se na Svjetsko prvenstvo. I to su bili jedini razlozi koji su me u trenutku emocija ponijeli i zbog kojih sam započeo spomenuto skandiranje s navijačima'', prenijela je njegove riječi službena stranica Dinama.

''Maksimir, Zagreb, Hrvatska – to je moj dom za koji sam se u nogometnom kontekstu, na terenu uvijek "bacao na glavu" i davao svoj maksimum. Ostvarili smo veliki uspjeh do kojeg smo teško došli te smo svi bili oduševljeni. Za mene nema polovičnih emocija ni polovične borbe, a posebno kad nosiš nacionalni dres. Jučer sam se na svoj način, kao nogometaš, borio za ime i ugled svoje domovine, za svoj dom. I to je jedina slika doma koju imam u svojoj glavi.''

Opravdavate li kaznu Josipu Šimuniću?

Ukupno glasova:

''Ako je bilo tko shvatio moje uzvike drukčije, negativno, ovim putem negiram bilo kakav politički kontekst svoje izjave koja je bila vođena isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom'', poručio je Šimunić, kojem su na sudu u Lausanni svjedočili brojni suigrači iz njegova bogate karijere.

Šimunićev čin osudili su brojni pojedinci i oragnizacije, a među njima i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uputio je priopćenje u kojem traži reakciju Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza odnosno njihovih predsjednika Zlatka Mateše i Davora Šukera.

''S obzirom na događaje koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska – Island, a vezano uz izvikivanja parola od strane navijača, a također i igrača Josipa 'Joe' Šimunića, koji je predvodio neprihvatljive pokliče: ''Za dom spremni'' i ''Hajmo ustaše'', ovim putem vas molimo za hitno očitovanje o Vašem daljnjem postupanju i poduzimanju mjera u pogledu navedenog'', stajalo je u špriopćenju kojeg potpisuje Željko Jovanlović.(I.M./hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider