Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Senzacija kvalifikacija

Čudo sa sjevera: Država s 320 tisuća stanovnika plovi prema Brazilu

Kada je u kvalifikacijama za EURO 2012. Crna Gora došla do dodatnih kvalifikacija, pri tom dva put remiziravši i s Englezima, nogometni svijet bio je oduševljen igrama naših južnih susjeda i pitao se „kako je moguće da država sa samo 625 tisuća stanovnika ostvaruje takve nogometne rezultate“?

Zvijezde top klase poput Mirka Vučinića i Stevana Jovetića bile su pokretač crnogorske vrste koja je zube polomila tek na Česima u play offu. Mnogi su tada vjerovali da je nemoguće i zamisliti da manja država (po broju stanovnika) od Crne Gore ikada dođe u realnu priliku boriti se za nastup na jednom velikom natjecanju.

>> Štimac: Utakmica sa Škotskom bit će nam poput treninga

No, već u kvalifikacijama za brazilski Mundijal stigao je demantij s europskog sjevera. Reprezentacija Islanda u odličnoj je prilici izboriti dodatne kvalifikacije i doći na samo korak od ostvarenja najnevjerojatnijeg sna, plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Država sa 320 tisuća stanovnika koja je u nogometnom svijetu najspominjanija bila u travnju 2010., kada je buđenje vulkana Eyjafjallajökull natjeralo Guardiolinu Barcelonu da autobusom dva dana putuje u Milano na utakmicu polufinala Lige prvaka protiv Mourinhovog Intera, danas proživljava najslavnije dane svoje nogometne povijesti.

Na pragu dodatnih kvalifikacija

Kolo uoči završetka osnovnog dijela kvalifikacija Islanđani drže drugu poziciju u skupini E s bodom više od Slovenije. Posljednjih 90 minuta Otočanima donosi gostovanje kod Norveške u Oslu, a Slovencima put u Bern, kod pobjednika skupine Švicarske.

Jasno je da Island sve drži u svojim rukama, a s obzirom na mnogo puta dokazane dobro susjedske odnose zemalja sa sjevera Europe (ne samo na Eurosongu, već i sportskim borilištima) malo je onih koji bi se bili spremni okladiti na veliki povratak Slovenaca u samoj završnici.

Island je, kao i Crna Gora u prošlom kvalifikacijskom ciklusu, pred vratima play-offa, no dok su u slučaju Crnogoraca i površniji pratitelji nogometa znali gdje je glavna snaga te reprezentacije, s Islanđanima su slabo upoznati i redoviti konzumenti sportskog štiva.

Legendarni Gudjohnsen

Vjerujem da je većini vas i danas prva asocijacija na islandski nogomet – Eidur Gudjohnsen. Legendarni napadač koji je kroz bogatu karijeru igrao i za europske gigante Chelsea i Barcelonu, a danas prolaznosti vremena prkosi u Club Bruggeu.

S 35 godina na leđima Gudjohnsen je još uvijek dio nacionalne vrste, naravno u drugačijoj ulozi od one na koju je godinama navikao. Najbolji strijelac u povijesti islandske reprezentacije (s 24 pogotka) u prošlosti je bio alfa i omega „Naših momaka“ (nadimak Islanđana), točka oko koje se je vrtjela kompletna igra reprezentacije, a danas čovjek s pristojnom minutažom (posljednje dvije utakmice protiv Albanije i Cipra bio je starter), od kojeg se ne očekuje da „sam riješi utakmicu“, već prije svega golemim iskustvom bude podrška mlađim suigračima.

Glavni igrači

Glavni igrači najveće senzacije europskih kvalifikacija danas su momci s premierligških travnjaka Gylfi Sigurdsson i Aron Gunnarsson, te napadač Ajaxa Kolbeinn Sigthorsson.
Gylfi Sigurdsson najpoznatije je ime nove generacije islandskih nogometaša.

24-ogodišnji veznjak u ljeto prošle godine je u transferu teškom 10 milijuna eura preselio iz Hoffenheima u Tottenham i danas je standardan igrač momčadi s White Hart Lanea. Vilas Boasov čovjek od povjerenja najbolji je islandski strijelac u kvalifikacijama s četiri pogotka. I to sve super važnih.

Na gostovanju u Tirani zabio je za pobjedu u 81. minuti (2:1), protiv Slovenaca u Ljubljani, gdje je Island na poluvremenu gubio, u nastavku je s dva pogotka preokrenuo rezultat (2:1), a prije nekoliko dana protiv Cipra u Reykjaviku pogotkom u 76. minuti potvrdio je pobjedu i osigurao velika tri boda svojoj reprezentaciji (2:0).

Sigurdssonov vršnjak Aron Gunnarsson kapetan je reprezentacije i neizostavni zadnji vezni Cardiff Cityja. U prvih sedam utakmica Premierlige na terenu je proveo svih 630 minuta, a u velikoj pobjedi nad Manchester Cityjem od 3:2 bio je i strijelac. Gunnarsson je prošle sezone bio jedan od najboljih igrača Cardiff Cityja na putu prema povijesnom ulasku u Premiership (8 pogodaka, 6 asistencija).

23-ogodišnji Kolbeinn Sigthorsson prva je napadačka opcija Islanda. Napadač Ajaxa u odličnoj je formi, u posljednje tri utakmice za reprezentaciju (Švicarska, Albanija, Cipar) bio je strijelac, a ne može se požaliti ni na statistiku u klubu. Za Kopljanike je u devet nastupa postigao pet pogodaka.

Iako Sigthorsson uživa status prvog napadača, najefikasniji islandski nogometaš u ovoj sezoni je Alfred Finnbogason. 24-ogodišnji napadača Heerenveena u samo sedam nastupa u Eredivisie postigao je čak 10 golova, uz 3 asistencije, a još dva gola dodao je u nizozemskom kupu.

Značajnu ulogu u reprezentaciji ima još jedan mladi nogometaš iz nizozemske lige, 22-ogodišnje krilo AZ-a Johann Berg Gudmundsson (strijelac hat – tricka u remiju 4:4 protiv Švicarske u Bernu), te 25-ogodišnji veznjak Sampdorije Birkir Bjarnason. Za život u Serie A zarađuje i Emil Hallfredsson (Verona, 29 godina), a u glamuru Lige prvaka ove sezone uživa glavni stoper Ragnar Sigurdsson, član danskog prvaka Kopenhagena koji je remizirao s Conteovim Juventusom.

Izbornik iz Švedske

No, sva ova imena u sjeni su čovjeka koji kao izbornik potpisuje islandsko nogometno čudo. Slavni Šveđanin Lars Lagerbäck, koji je reprezentaciju svoje domovine vodio na pet velikih natjecanja, a na SP-u u Južnoj Africi bio izbornik Nigerije, u listopadu 2011. preuzeo je Island i doveo ga do pozicija o kojima se ni najveći optimisti nisu usudili maštati.

Reprezentacija koja je u kvalifikacijama za SP 2010. u konkurenciji Danske, Portugala, Norveške i Cipra osvojila 4 boda (pobjeda i remi protiv Cipra), a na putu za EURO 2012. bila fenjeraš skupine s Nizozemskom, Norveškom, Škotskom i Makedonijom (5 bodova – pobjeda protiv Makedonije, dva remija s Norveškom) danas je pred vratima raja. Za Island je to i sam prolazak u play off.

Iako bi ih u ždrijebu dodatnih kvalifikacija svi nositelji doživljavali kao uranjeni božićni poklon, momci Larsa Lagerbäcka Europi su pokazali da je iskreni respekt najmanje što zaslužuju. Reprezentacija koju se nekad doživljavalo kao „momčad Eidura Gudjohnsen i 10 ribara“, danas je najveća senzacija kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. I potvrda da i mala baza može dati odlične nogometaše.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider