Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bit će jako zanimljivo

Analiza ždrijeba kvalifikacija za Euro: Evo zašto je škakljiv rujan 2015.

Održan je ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je bila svrstana u drugu jakosnu skupinu, i naravno, glavno pitanje je bilo kojeg nositelja, kojeg velikana ćemo dobiti.
I dobili smo baš velikana - reprezentaciju Italije, ali velikana s kojim imamo dobar skor jer nas Italija od hrvatske neovisnosti nikada nije dobila.

Poznat raspored odigravanja kvalifikacija: Hrvatska i Italija favoriti skupine!

Put za Euro 2016: Hrvatska s Italijom, jedva izbjegli Srbiju i Ronalda!

Povijest kaže: Hrvatska ide na Euro kao pobjednik skupine!

U skupini su još Norveška, Bugarska, Azerbajdžan i Malta. Bit će zanimljivo, vrlo raznolike reprezentacije i raznoliki nogometni stilovi.
Ono što je važno reći je da će sljedeći Euro u Francuskoj 2016. biti prvi s 24 reprezentacije na završnom turniru, umjesto dosadašnjih 16. To dakako mijenja i sustav kvalifikacija. Od 24 mjesta kroz kvalifikacije se popunjava njih 23. Jedno mjesto rezervirano je za domaćina - Francusku.

Sustav natjecanja

Dalje ide svih devet pobjednika kvalifikacijskih skupina.
Zatim, i svih devet drugoplasiranih ostvaruje izravan plasman u Francusku. Od devet trećeplasiranih onaj najbolji također odmah prolazi, a ostalih osam ide u doigravanje, kao i do sada. Osam reprezentacija, dat će četiri para i pobjednici idu dalje, dakle to su te 24 reprezentacije. Novost je i da je UEFA odmah odredila raspored igranja, nema nikakvog internog dogovora i mijenjanja:

Otvaramo 9. rujna kod kuće s Maltom. I u tom prvom dijelu kvalifikacija, u jesen ove godine, gostujemo u Bugarskoj, pa kod kuće dočekujemo Azerbajdžan - i kao vrhunac, gostovanje u Italiji 16-tog studenog. U proljeće 2015., dvije utakmice, obje kod kuće: u ožujku s Norveškom i na samom kraju sezone 12. lipnja s prvim nositeljem Italijom.

Škakljivi rujan 2015.

Škakljiv će biti rujan sljedeće godine: u četvrtak se gostuje u Azerbajdžanu, a već u nedjelju u Norveškoj - tu će trebati biti pažljiv i logistički i nogometno. U listopadu Hrvatska dočekuje Bugarsku, a kvalifikacije zatvaramo na Malti, 13. listopada.

Niko Kovać: Mislim da smo Talijani i mi favoriti ove skupine

Evo što je o skupini rekao izbornik Niko Kovač:
"Ja sam što se tiče naša skupine H zadovoljan. Objektivno gledajući, mislim da smo Talijani i mi favoriti ove skupine. Ma da mogu reći, Norveška, Bugarska, Azerbajdžan i Malta, to su isto ozbiljne ekipe. Smatram da ćemo se morati prilagoditi razno raznim stilovim jer ima od svačega po nešto. Bit će jako zanimljivo, ali sam apsolutni optimista i razmišljam pozitivno."

Ostale skupine

Možemo pogledati i neke od ostalih skupina:
Zanimljivo društvo je u skupini A gdje će ekspertima za kvalifikacije Nizozemcima, pokušati parirati Česi i Turci, pa i Island.
Bosna i Hercegovina bila je nositelj skupine i dobila vrlo jaku Belgiju, i Wales s Garethom Baleom.

U skupni D Njemačka, Irska, Poljska, Škotska i prvi put Gibraltar...

I skupina od pet reprezentacija, možda i najjača: Portugal, Danska, Srbija, Armenija, Albanija. Bit će gusto.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider