Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Za njih nema krize

Rekordan rast najjačih liga: Premašeno 20 milijardi eura

Treću godinu za redom klubovi liga petice bilježe rekordan rast prihoda...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europsko nogometno tržište u sezoni 2013/14. premašilo je 20 milijardi eura prihoda, zahvaljujući porastu prihoda klubova liga petice (engleske Premier lige, njemačke Bundeslige, španjolske Primere, talijanske Serie A i francuske Lige 1), navodi se u Deloitteovom "Godišnjem pregledu financija u nogometu 2015."

"Treću godinu za redom klubovi liga petice bilježe rekordan rast prihoda, a "nogomet uživo" i dalje ostaje "premium sadržaj" za vlasnike prava na emitiranje, koji su spremni i dalje velikodušno platiti prava prijenosa vodećim europskim klubovima. " ističe Dan Jones, partner u Deloitteovom Odjelu za analizu sportskog poslovanja.

Premier liga povećala je prihod za 29% (879 milijuna eura) i tako učvrstila vodeću poziciju s ukupnim prihodom od 3,9 milijardi eura. Prihod od prava prijenosa narastao je za 48% (680 milijuna eura), a novi domaći i međunarodni ugovori o pravima prijenosa utakmica donijeli su Premier ligi preko tri četvrtine rasta prihoda.

Osmu godinu za redom Bundesliga je ostvarila rast u 2013/14.godini, od 13% (257 milijuna eura) i dostigla 2,3 milijarde eura, što je osiguralo njenu poziciju na drugom mjestu liste europskih liga s najvišim prihodima. Novi set lokalnih ugovora o pravima prijenosa za 1. Bundesligu i 2. Bundesligu ukupno iznosi preko 50% više u odnosu na vrijednost prethodnih ugovora, ali unatoč tome vrijednost od prava prijenosa 1. Bundeslige ostaje najniža od pet najvećih europskih liga.

Klubovi španjolske Primere ostvarili su rast prihoda od 3% (65 milijuna eura) i dostigli 1,9 milijardi eura u sezoni 2013/14., a za taj rast su zaslužna dva madridska kluba (Real Madrid i Atlético), dok su ukupni prihodi drugih 18 klubova manji nego prethodne godine.

Način individualne prodaje prava prijenosa nastavio je i dalje narušavati financijske odnose unutar Primera lige, stoga je u svibnju 2015. španjolsko Ministarstvo sporta kraljevskim dekretom najavilo kako će od 2016/17. prava prijenosa domaćeg španjolskog nogometa biti prodana na kolektivnoj bazi.

Neznatnih 22 milijuna Eura (1%) rasta ukupnog prihoda Serie A i ostvarenih 1.7 milijardi eura u 2013/14. zamaskirala su značajna kretanja u financijskom poslovanju najslavnijih talijanskih klubova, koji su svi u velikoj mjeri bili pod utjecajem opsega svog sudjelovanja u europskim natjecanjima. Ovo je još jedan dokaz da se talijanski klubovi i dalje veoma oslanjaju na prihode od prava na prijenos, koji su u sezoni 2013/14. činili 59% zbirnih prihoda u ligi, što je najviši udio u „ligi petice“.

Ukupan prihod francuske Lige 1 narastao je za 201 milijun eura (15%) i dosegao gotovo 1,5 milijardi eura u sezoni 2013/14., na čelu s Paris Saint-Germainom čiji je rast prihoda 75 milijuna eura. Prosječna posjećenost utakmica francuske Lige 1 dosegla je svoju najvišu razinu od sezone 2008/09., uzevši, kao prosjek brojku od preko 21.000 posjetitelja po utakmici, zahvaljujući rekonstrukciji stadiona velikog broja klubova, koje traje i bit će završeno do početka Europskog prvenstva u nogometu 2016. Unatoč tome, prihodi od utakmica su porasli za samo 5 milijuna eura (4%) i dosegli 144 milijuna eura, od kojih Paris Saint-Germain zauzima 44%.

"Pravilo UEFE o financijskom fair playu, zajedno s mjerama kontrole troškova u pojedinim domaćim ligama, doprinijelo je da klubovi učinkovitije upravljaju odnosom svojih prihoda i rashoda. U protekle dvije sezone samo je 31% rasta prihoda europskih najvećih pet liga potrošeno na plaće, dok je za isti period prije potrošeno 61%", kazao je viši konzultant u odjelu za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu Adam Bull.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider