Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ne potres nego...

Ovo je više od obične utakmice: Ako Real ne prođe, slijede velike promjene

Utakmica Real Madrida i Wolfsburga jedna je od sudbonosnih za današnji izgled španjolskog giganta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako se sve promijenilo u svega nekoliko tjedana. Real se već oprostio od titule prvaka, no Barcelona je gubitkom čak osam bodova (od mogućih devet u posljednje tri utakmice) dopustila da madridski rivali stignu na tri (Atletico) odnosno četiri (Real) boda zaostatka.

Mislilo se kako će madridski klub lakše do novog naslova u Ligi prvaka, jer ždrijeb je opet pomazio Madriđane i donio im Wolfsburg u četvrtini finala. A onda se nakon velikog slavlja u El Clasicu dogodio pravi šok.

Pobjeda Wolfsburga žestoko je odjeknula Europom. Ipak, kladionice i dalje vjeruju kako je Real favorit za prolazak u polufinale. No, ukoliko ispadne, na Santiago Bernabeuu će krenuti niz potresa koji će se zaustaviti tek kad Florentino Perez napusti klub.

Pretpostavimo da za naslov španjolskog prvaka veće šanse imaju najveći rivali, Barcelona i Atletico. Kup je izgubljen zbog sramotnog gafa i ostaje još samo Liga prvaka. Ali ako tamo Real ispadne od kluba koji trenutno dijeli osmo mjesto na ljestvici Bundeslige, zajedno s Ingolstadtom, bit će to konačni udarac projektu kontroverznog šefa.

To znači i domino efekt. Zidane, najveće zvijezde na prodaju i masovni šoping za novi 'face lifting' prije FIFA-ine kazne koja će stupiti na snagu sljedeće zime.

Pereza više nikakve mućke ne bi spasile

Druga sezona zaredom bez trofeja Kraljevskog kluba bila bi točka na 'i'. Prvu je otkazom platio obožovani Ancelotti, drugu bi trebao onaj koji ga je maknuo. Nažalost, bila bi potrošena i takva legenda kao što je Zinedine Zidane, čovjek kojeg je gazda kluba izabrao kao 'wild card', posljednji pokušaj da preokrene svoju skoro pa katastrofalnu, drugu eru na čelu Reala.

Kada se Perez 2009. godine vratio na vlast nije očekivao da će u sljedećih sedam sezona osvojiti jedno jedino prvenstvo i jednu Ligu prvaka. To nije ono što je obećao navijačima i to nije ono što je očekivao kada je dovodio najskuplje nogometaše na svijetu. Nakon izbora 2009. i reizbora 2013. godine Perez čini sve kako bi zadržao vlast, čak i vodi sudsku bitku protiv članova koji su ga tužili zbog, za njih, nelegalnih promjena statuta kluba.

Podsjetimo, španjolski milijunaš uspio je uz pomoć vjerne skupštine (zvuči poznato?) promijeniti statut kojim je iz konkurencije izbacio nekoliko protukandidata. Uveo je pravilo da predsjednik Reala ne može postati onaj tko nije stalni član kluba 20 godina (prije je granica bila 10) čime je iz igre izbacio svog prethodnika Vicentea Boludu. Dakle, čovjek koji je već bio predsjednik, više to ne može biti.

Ne bi ni Bernabeuu dao da se kandidira

No, to nije sve. Kontroverzniji je dio po kojem kandidat mora dati bankovne garancije od čak 15% planiranog budžeta bez pomoći nekog bogatog sponzora sa strane. Zanimljivo, to ne vrijedi za aktualno vodstvo već samo za kandidate u opoziciji. Pravila po Florentinu...

Kako pogubno to zvuči jasno govori sljedeća činjenica: da je legendarni Santiago Bernabeu živ, on se ne bi mogao natjecati za predsjednika jer nije bio toliko bogat. A podsjetimo, radi se o najvećem predsjedniku kojeg je Real imao i možda će ikada imati.

Kontroverze, dominacija Barcelone, sud pa na kraju možda i druga sezona bez trofeja. Sve to bi moglo dovesti i do izvanrednih izbora, naročito ako se navijači glasno pobune, puno glasnije od mahanja bijelim rupčićima. Ako ne, čekat će se izborna 2017. godina.

No, nemojte još otpisati Real, barem ne protiv Wolfsburga. Iako bi ispadanje baš od 'sreće u ždrijebu' bila buktinaj koja bi zapalila kraljevski dio Madrida.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider