Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve na jednu kartu

Revolucija na Bernabeuu: Ovo je Realov plan za finiš prijelaznog roka

Florentino Perez čeka posljednji tjedan prijelaznog roka kada će pokušati realizirati barem jedan veliki transfer...

Sat otkucava, vrijeme neumoljivo curi. Do kraja prijelaznog roka ostala su dva tjedna, točnije 13 dana, a Real Madrid još nije realizirao nijedan zvučniji transfer, ako ne računamo povratak Alvara Morate.

Je li doista moguće da će ljetni prijelazni rok proći a da Florentino Perez neće „privesti“ niti jednu zvjezdicu, a kamoli zvijezdu? Moguće je, ali čini se da se u „kraljevskom loncu“ ipak nešto kuha. Neki španjolski mediji spekuliraju kako predsjednik Reala čeka posljednji tjedan prijelaznog roka.
Glavna meta ostaje David Alaba, polivalentni prvotimac Bayerna. Pregovori su već odavno počeli, Bayernovi i Realovi čelnici o Alabi diskutiraju već nekoliko tjedana, odrađeni su i sastanci na tu temu, navodno za vrijeme boravka obaju klubova na pripremama u Sjedinjenim Državama.

Čim se pregovara znači da je Bayern spreman prodati Alabu, naravno po uvjetima koji bi ga zadovoljili. Real je navodno ponudio Bayernu 65 milijuna eura, no Nijemci traže 80 milijuna i ne misle prihvatiti manje od toga. Perez još nije povisio ponudu, no čini se da je spreman izbrojati koliko Nijemci traže. Predsjednik Reala taktizira i čeka finiš prijelaznog roka.

Ako Davida Alaba dođe, Rodriguez odlazi

Perez želi ostaviti dojam kako mu se ne žuri i da Real nije primoran kupovati, bez obzira što mu smiješi UEFA-ina kazna o zabrani transfera. U međuvremenu čeka pravu ponudu za Jamesa Rodrigueza. Perez je Kolumbijca istresao osamdesetak milijuna eura i žele vratiti barem 60 milijuna, koje će odmah preusmjeriti prema Muenchenu i nadodati još dvadeset milijuna.

To je Perezov plan, no pitanje je hoće li naći kupca koji je spreman iskrcati za Rodrigueza 60 milijuna i što ako ga ne nađe? Kako god se ova priča završila, očit je Realov zaokret u transfernoj politici, možda čak mala revolucija. Teško se sjetiti kada je Real, posebice pod vodstvom Pereza, imao ovako siromašan ljetni prijelazni rok. Perezova politika u oba mandata bila je da Real svakog ljeta mora kupiti barem jednu veliku zvijezdu, bez obzira je li to sa stručne strane racionalno i treba li uopće Madriđanima novi skupocjeni igrač.

Naravno da nogometni razlozi nisu bili ključan razlog takve transferne politike, već poslovni, čisto marketinški. Perez je smatrao da mora dovoditi svakog ljeta nove zvijezde kako bi održao imidž najvećeg, najglamuroznijeg i najbogatijeg kluba na svijetu. To je ona priča o biciklu i okretanju pedala, da bi išao naprijed morate ih stalno i neumorno okretati, jer stroj za pravljenja novca ne smije se nikada ugasiti.

Revolucija na Santiago Bernabeuu

No, takva ekonomska politika nosi sa sobom i veliki rizik, jer potrebno je samo malo skretanje i lako se završi u kanalu. Real je svih ovih godina najviše zarađivao, ali je i najviše trošio. Najbogatiji klub na svijetu ujedno je i najveći potrošač, a uz to ima i ogromne dugove, tako da sve što se zaradi uglavnom se odmah potroši i vrlo lako je otići u minus.

U međuvremenu su se na tržištu pojavili novi izazivači - arapski, ruski i američki milijarderi koji također ne pitaju za cijenu i spremni su za dugotrajnu iscrpljujuću bitku. Sve su to razlozi zbog čega je Perez „stao na loptu“ i prihvatio Zidaneov savjet da ne gomila nove zvijezde, već da pokuša na očuvati momčad na okupu.

Međutim, teško da je Perez u potpunosti odustao od „galaktičke politike“, jednu zvijezdu vjerojatno ipak namjerava dovesti. Osim toga, kupovina Alabe vjerojatno bi bila dobra odluka i sa stručne strane. Mnogi su uvjereni kako bi takav igrač jako dobro došao Realu. Zidane nema ništa protiv, dapače, navodno smatra da bi to bio pun pogodak.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider