Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kontroverze i intrige

FOTO Žestoki udar na Real Madrid: Što se krije iza astronomskih transfera?

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez našao se na udaru kritičara koji ga optužuju da predsjedničku fotelju „kraljevskog kluba“ koristi za osobno bogaćanje te da je u sukobu interesa…

Florentino Perez nije samo predsjednik Real Madrida već i čelni čovjek, kakao sam voli reći, najveće građevinske kompanije na svijetu, Grupo ACS, koja zapošljava 200.000 radnika i koja godišnje obrće desetke milijardi eura. ACS diljem svijeta gradi nebodere, autoputove, brane i koješta drugo.

Perez je već godinama na udaru kritičara, pojedini španjolski mediji optuživali su ga da je povezan s dva najveća korupcijska skandala u toj zemlji, „slučajevima Gürtel i Barcenas“, no nikada ništa nije dokazano. Perez je nekoliko puta s gnušanjem negirao da je on ili njegova tvrtka na bilo koji način sudjelovala u podmićivanju lokalnih političara prilikom natječaja za izgradnju javne infrastrukture.

Predsjednik Reala 'al pari' premijeru Španjolske

Perez je milijarder, njegovo bogatstvo procjenjuje se, ovisno o izvoru, na 2 do 4 milijarde eura. Neki neskloni mu španjolski mediji tvrde da je svoje bogatstvo povećao nekoliko puta otkada je zasjeo na čelo najvećeg kluba na svijetu. Nema sumnje kako predsjednička fotelja Reala enormno utječe na društveni status i povećanje utjecaja u društvu.

U Španjolskoj kažu da je predsjednik Reala po moći i utjecaju „al pari“ s premijerom države te da se pred njim otvaraju sva vrata. Kritičari optužuju Pereza da mu je mjesto predsjednika Reala poslužilo za širenje poslovnog imperija po cijeloj Španjolskoj, Europi i svijetu te da u tom smislu ciljano kupuje nogometaše kako bi dobio poslove u nekim zemljama.

Zašto su kupljeni Rodriguez i Navas?

Utjecajni španjolski portal Elplural.com spekulira da je jednim dijelom baš zbog toga kupio Kolumbijca Jamesa Rodrigueza i Kostarikanca Keylora Navasa. Nesumnjivo se radi o odličnim nogometašima, ali pitanje je jesu li Realu neophodni jer je na tim pozicijama izvanredno pokriven?

Možda u svemu nije nebitno i što se Perezova tvrtka natječe se za neke velike poslove u Kolumbiji i Kostariki? Španjolski portal tvrdi kako će Perezu ove kupovine biti dodatan argument u pregovorima s predsjednicima dvaju zemalja te otkriva kako za ovu tvrdnju imaju potvrdu nekih dioničara građevinskog giganta.

Perez vratio Real na krov Europe i svijeta

Ističe da nije slučajno što je na „piku“ Pereza već duže vrijeme Radamel Falcao i što su svojevremeno u Real stigli Nuri Sahin i Mesut Ozil, u trenutku dok je Perez širio poslove u Turskoj, a gdje su ova dvojica izuzetno popularni. Sličan motiv Perez je navodno imao i kada je na klupu Reala instalirao Manuela Pellegrinija. Navodno je u tom trenutku dogovarao neke velike poslove u Čileu. Pod sumnju se stavlja i transfer Asiera Illarramendija koji je prošlog ljeta za veliku svotu došao iz Real Sociedada. Slučajno ili ne, posao za obnovu Anoete, stadiona u San Sebastianu, dobila  upravo Perezova tvrtka.

Teško je reći ima li u svemu istine, ali neke zanimljive koincidencije postoje. Međutim, činjenica je da je Perez vratio Real na krov Europe i svijeta i da je pod njegovim vodstvom ponovno postao najvrjedniji sportski klub na svijetu, s najvećim proračunom ali i prihodima. Kritičari će i za ovu argumentaciju pronaći protuodgovor u konstataciji da je Real još uvijek u velikim dugovima i da godinama ima ilegalnu pomoć države i banaka.

Prodaja zemljišta i izlazak iz krize

Već je u legendu ušla kontroverzna prenamjena zemljišta bivšeg Realovog sportskog centra, koja je postala građevinska zona i prodana za stotine milijuna eura. Real je u toj transakciji zaradio oko 500 milijuna eura s kojima je „kraljevski klub“ izašao iz velikih financijskih problema u koje zapao krajem 90-tih. U cijelu priču upleteni su najviši madridski politički dužnosnici, a slučaj istražila je Europska komisija.

Perez već godinama tvrdi da se sve odigralo prema zakonu i da tu zapravo nema nikakvih nejasnoća, jer je sve prošlo na glasanju u madridskom parlamentu. Pripadnici Socijalističke stranke (PSOE) bili su protiv, dok su članovi Narodne stranke (Partido Popular) glasali za. Naravno da se oko toga međusobno optužuju, i dan danas oko tog slučaja traju svađe, no Europska komisija nije pronašla ništa nezakonito.

Naš narod bi rekao, za dobrim konjem se praši.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider