Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najveća investicija ikad

Real ulazi u "rizik stoljeća": Evo koga će prodati da bi doveo "novog Ronalda"

Čini se da je predsjednik Reala odlučio riskirati i ući u veliku investiciju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Real Madrid ne odustaje od velikog francuskog talenta Kyliana Mbappea. Da se nešto kuha, govori znakovit odgovor Zinedinea Zidanea.
"Do 31. kolovoza svašta se može dogoditi. Dobar je igrač i zanimljiv je mnogim klubovima", izjavio je Zidane na press-konferenciji u SAD-u, gdje se Real priprema za novu sezonu.

Ronaldo pomaže Barci i spašava Neymara: Ovako se zarađuju silni milijuni

Španjolski mediji spekuliraju da Zidane želi Mbappea i da savjetuje Florentina Pereza da ga kupi već ovog ljeta. Nije tajna da je Zidane oduševljen Mbappeom. Još prije nekoliko godina htio ga je dovesti u Realovu školu nogometa, ali Francuz je tada izabrao Monaco.

Mbappe – "novi Ronaldo"

I Zidane i Perez vjeruju kako Mbappe ima sve potrebno da postane  superzvijezda svjetskog nogometa, "novi Cristiano Ronaldo", uz Lionela Messija najbolji igrač na svijetu i najveća marketinška koka. U nogometu ništa nije sigurno, ali nepobitno je da mladi francuski napadač ima rijetko viđen potencijal.

Do koje će ga mjere razviti, teško je reći, kao i hoće li dostići status Cristiana Ronalda. No, u nogometu je sve rizik, pa i kupovina igrača na kojem će Monaco vjerojatno zaraditi mnogo više od stotinu milijuna eura. Neki će možda reći da Real može sačekati još koju godinu te krenuti u realizaciju transfera kada vidi je li se razvio u ono što mu mnogi predviđaju.

Nešto je slično prije petnaestak godina napravio sa Zinedineom Zidaneom i kasnije s Cristianom Ronaldom, ali i mnogim drugim igračima. Real je desetljećima imao taj privilegij da je mogao dovesti igrača kojeg god da je poželio, čak i iz redova najvećeg rivala Barcelone.

Sjetimo se samo Bernda Schustera i Luisa Figa. Međutim, u posljednjih desetak godina situacija se na nogometnoj karti Europe značajno promijenila. U nogometni biznis ušli su mnogi veliki igrači, arapski, ruski, američki i kineski kapital krstari najvećim europskim klubovima i Real si više ne može dopustiti luksuz da kupuje isključivo gotove igrače.

Sad ili nikad

Što to konkretno znači kad je riječ o Mbappeu? Iako je nesumnjivo velik talent, nitko ne može znati hoće li izrasti u superzvijezdu. Zato i jest popriličan rizik s obzirom na to koliko će stajati, ali tko god ga od najvećih teškaša prvi kupi, taj će biti u prednosti. Prevedeno, ako Real odluči čekati i kupi ga PSG, Manchester United ili Manchester City, te ako tamo bude igrao kako se očekuje, teško će ga kasnije Madriđane dovesti u svoje redove.

Nabrojeni klubovi vjerojatno ga neće htjeti prodati, a ako bi ga i prodavali, tražit će ogromnu odštetu. Budući da cijene igrača lete u nebo, tko zna koliko će najveće zvijezde stajati za tri ili četiri godine? Možda će tih 140 milijuna koliko sada traži Monaco biti prava sitnica koliko će Mbappe vrijediti za četiri godine. Ističemo možda, jer da je to sigurno, onda Perez, a ni ostali klubovi ne bi bili u dvojbi.

Uglavnom, spekulira se da je Perez odlučio riskirati, no priopćio je Zidaneu da će u tom slučaju morati prodati nekog iz napadačkog terceta – Ronaldo, Karim Benzema, Gareth Bale. Kako se čini da Ronaldo ipak ostaje te da Perez nije za to da proda Balea, kao najozbiljniji kandidat za transfer-listu ostaje Zidaneov ljubimac i sunarodnjak Benzema.

Benzema prvi kandidat za transfer-listu

Dva su razloga zašto Real mora ići u prodaju. Prvi je, jasno, financijski; čak ni Real ne može si dopustiti luksuz da u momčadi ima toliko superskupih igrača i da neki od njih sjede na klubu. Madriđani su prodali Alvara Moratu i Danila, s Bayernom su napravili kompleksan deal oko Jamesa Rodrigueza, uglavnom, zaradili su jako dobro, ali Mbappe bi ih mogao stajati podjednako ili tek nešto manje od ukupne zarade koju će inkasirati na trojici spomenutih igrača.

Teško je reći koliko je Real točno zaradio na trojici igrača jer se ne zna hoće li Bayern na kraju otkupiti Jamesa. To će se vidjeti tek za dvije godine. Osim toga, Kraljevi i dalje u rosteru imaju najviše na svijetu superklasnih igrača čije plaće do kosti gule Realov proračun. Drugi je razlog povezan s prvim; Mbappeu nije bitna samo visina plaće, on želi u Real, ali samo pod uvjetom da mu se, osim goleme plaće, osigura i mjesto u prvoj momčadi.

Mbappeovu ocu i menadžeru Wilfredu posve je jasno da njegov sin ne može računati na ozbiljniju minutažu ako Real ne proda nijednog od trojice glavnih napadača. Netko od njih mora otići da bi se Mbappeu otvorilo mjesto u momčadi.

Real ulazi u veliki rizik

Dakle, situacija se čini prilično jasnom. Ako Real krene u realizaciju transfera, na izlazna će vrata najvjerojatnije Benzema. U Realu navodno vjeruju da bi za njega mogli dobiti sedamdesetak milijuna eura, čime bi pokrili polovicu Mbappeova transfera i osigurali ravnotežu u poslovanju kluba. Drugim riječima, Real bi sve ulazne transfere najvećim dijelom pokrio prodajom igrača i ne bi trebao previše dodatno zagrabiti u kasu.

Do još prije nekoliko godina Real je trošio značajno više nego što je zarađivao, jer su mu banke odobravale kredite često i na „lijepe oči“ zbog političkog zaleđa, bio je konstantno u dugovima i još uvijek otplaćuje te dugove. Međutim, ništa više nije kao prije, vremena su se promijenila, FIFA-in financijski fair-play dosta je utjecao na poslovanje klubova koji sve više moraju biti samoodrživi, iako je i ta priča pod velikim upitnikom, tako da čak i Kraljevi moraju paziti kako posluju.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider