Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi heroji Old Trafforda

Unitedovi klinci mnogima otvorili oči: Trebaju li i drugi slijediti taj put?

Manchester United je u nedjelju protiv Arsenala odigrao ponajbolju utakmicu sezone, a dobar dio tereta iznijeli su igrači iz omladinskog pogona...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Louis van Gaal je ove sezone kritiziran više nego ikada. I to s razlogom. Blijeda, neatraktivna i neefikasna igra mnoge je navijače Uniteda bacila u očaj. Kad se tome pridoda silan novac koji je potrošen u prijelaznom roku, onda ne treba čuditi toliko nezadovoljstvo.

Međutim, Van Gaal je u turbulentnoj sezoni ipak uspio jednu stvar dobro napraviti. Bolje od većine drugih menadžera u ligi. Uspio je promovirati velik broj mladih igrača na visokoj razini Premierlige. Posljednji od njih je Marcus Rashford koji brzo postao i heroj Old Trafforda, srušivši Arsenal i vjerojatno Wengeru otevši titulu.

Možemo i reći da se Van Gaalu uslijed krize rezultata i nastupa te s povećim brojem ozljeda bilo lako odlučiti za takvu strategiju. Ipak, u situaciji kad su ga gotovo svi mediji već proglasili bivšim nije imao što za izgubiti. Igra nije mogla biti gora od one koju je ManUtd prezentirao u jednom trenutku sezone, a forma pojedinih igrača ionako nije budila nadu.

Neki novi klinci

Umjesto toga, u vatru su bačeni neki novi klinci. I dok se Martiala skupo platilo, ali je uspio opravdati očekivanja i pokazao je ogroman potencijal, za Borthwick-Jacksona, Fosu-Mensaha i Marcusa Rashforda vjerojatno nitko nije čuo prije početka sezone osim samih igrača i klupskih djelatnika Uniteda. A tu su još Jesse Lingard i Will Keane. Pritom najviše treba izdvojiti odličnog Lingarda, koji je već bio pozvan u englesku reprezentaciju.

Čak petorica debitanata zaigrala su prošli tjedan za ManUtd u kojem su stigle pobjede protiv Shrewsbury Towna u FA kupu, Midtjyllanda u Europa ligi i, što je najimpresivnije, protiv Arsenala u velikom derbiju Premierlige. Dobra vijest je da su se stariji igrači odmah prema njima postavili zaštitnički. Njihova želja da ih zaštite od nesigurnog početka u prvih 11 sigurno je išla na ruku.

''U momčadi postoji zajedništvo. Stariji igrači svi žele pomoći mlađima i brinuti o njima, a to podiže cijelu momčad, i mislim da su navijači dobro reagirali na to'', izjavio je iskusni Carrick, koji je impresioniran Unitedovim pomlatkom i spreman je za njih podmetnuti leđa.

'Dio kulture Manchester Uniteda'

United je posljednjih nekoliko godina bio optuživan da zanemaruje igrače iz omladinskog pogona, a Van Gaal vjeruje da je upravo to bio jedan od glavnih razloga njegovog dovođenja. Nizozemac tvrdi da je preuzeo proizvodnju vlastitih igrača ''kao dio kulture Manchester Uniteda''. Iako oni moraju opravdati da mogu igrati na najvišem nivou. To je za njih izazov. A Van Gaal je samo ove sezone ispunio snove čak 14 mladića, što i pokazuje koliko je kaotično stanje na Old Traffordu...

Srećom, u ovom trenutnu 'Crveni vragovi' mogu uživati u predstavama mladih zvijezda, a s Martialom, Lingardom i Rashfordom i budućnost izgleda svjetlija. Glavno pitanje koje se postavlja je mogu li i ostali premierligaši krenuti sličnim putem? Naravno, ManUtd možda ne bi bio u toj situaciji da se sezona drugačija odvijala. No, možda je nešto i naučio. Vidio da u vlastitom dvorištu može pronaći igrača podjednako dobrog kao poneko skupocjeno pojačanje. Pritom će domaći igrač često davati više od sebe i boriti se za klub na način koji neki stranci nikad neće imati u sebi.

No, tko voli bacati novac na skupocjena pojačanja? Svatko bi radije volio promovirati vlastitog igrača, ali za to treba imati hrabrosti, strpljenja i viziju. To je proces koji ne ide preko noći, a većini financijski dobrostojećih kluba lakše je zagrabiti u džep i pokušati napraviti instant uspjeh. Nekad to nije bio prioritet, ali još uvijek svjedočimo romantičnim nogometnim pričama. Ponajviše zahvaljujući Leicester Cityju i klincima iz Manchester Uniteda...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider