Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kako je to moguće?

Preživjela stjuardesa potvrdila šokantan razlog pada zrakoplova!

Nakon što se pojavila priča da avion nije bio adekvatno pripremljen za let iz Santa Cruza u Boliviji pa sve do Medellina u Kolumbiji stigla je i službena potvrda...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Preživjela stjuardesa Ximena Suarez potvrdila je priču koja se pojavila u kasnim večernjim satima utorka. Avion kojim su putovali nogometaši brazilske momčadi Chapecoensea nije bio namijenjen za tako dugačak put!

"Avion se samo ugasio te se velikom brzinom strmoglavio i udario u tlo. Avion nije namijenjen za tako dugačka putovanja", prenosi riječi Ximene Suarez kolumbijski dnevnik list El Colombiana čija su pisanja prenijeli brojni svjetski mediji poput španjolskog Asa.

Njegova maksimalna kilometraža iznosi 2965 kilometara, a put koji prevalio u trenutku pada iznosio je 2960 kilometara. Suarez je pretrpjela niz prijeloma te nekoliko udaraca u glavu, i hitno je prevezena u bolnicu, gdje se sada oporavlja.

Tehničar Erwin Tumiri, koji je uz nju jedini član posade koji je preživio pad, rekao je novinarima:

"Preživio sam jer sam slijedio sigurnosne protokole. Mnogi su ustali sa svojih sjedala i u panici vrištali, a ja sam se sklupčao u fetalni položaj i stavio kovčeg između nogu", prenosi španjolska LaVanguardia.

Akronim RJ u nazivu aviona (Lamia RJ100) koji je prevozio nogometaše i novinare znači Regional Jet. To je vrsta aviona koja se u 90-im godinama prošlog stoljeća koristila za kraće regionalne letove u trajanju do dva sata!

"Dužina koju je avion trebao prevaliti je bila rastegnuta do krajnjih granica, a uz to avion nije bio adekvatno pripremljen za let", rekla je stjuardesa.

Pritom je mislila na manjak goriva, jer su se upravo zbog manjka istog pojavili elektronički problemi, koji su rezultirali kompletnim gašenjem zrakoplova.

Kobni problem za avion bila je odgoda slijetanja koju je dobio od kontrolnog tornja u zračnoj luci u Medellinu. Prednost slijetanja dobio je drugi avion s navodnim kvarom, dok je Lamia RJ100 morao nastaviti kružiti.

Instruktor letenja Julio Consuegra, autor knjige "Principi i osnove pilotiranja", objasnio je nakon nesreće da najvažnija kvalitetna priprema leta i uračunavanje svih eventualnih problema na putu od točke A do točke B. Potvrdio je da je taj dio izostao, ali još je više istaknuo da je avion s kojim su letjeli nogometaši bio limitiran, odnosno da uopće nije trebao letjeti na tako velikoj udaljenosti!

Poginula je 71 osoba, dok je preživjelo šestero putnika. Preživjela su trojica nogometaša, braniči Alan Ruschel i Helio Hermito Zambier Neto te pričuvni vratar Jakson Follman. Dio nogometaša i klupskih djelatnika nije završio u avionu te su igrom sudbine ostali živi.

Guverner kolumbijske pokrajine Antioquie u kojoj se nesreća dogodila Luis Perez Gutierrez kazao je i kako su pronađene dvije crne kutije iz palog zrakoplova što su potvrdili i dužnosnici lokalnog zrakoplovstva, ali nisu željeli davati procjene koliko će vremena biti potrebno kako bi se analizirao njihov sadržaj. Nogometaši brazilskog prvoligaša Chapecoensea putovali su na prvu utakmicu finala kupa Sudamericana, južnoameričkog ekvivalenta Lige Europe, protiv kolumbijskog Atletico Nacionala iz Medellina.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider