Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
igrat će prvu ligu

Život nakon tragedije: Cijeli Brazil stvara novi Chapecoense

Cijeli Brazil, ali i nogometni svijet ujedinio se zbog tragedije koja se dogodila u Kolumbiji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dugo će trebati svijetu nogometa i sporta općenito da zaboravi na najnoviju tragediju u kojoj je praktički izbrisan cijeli nogometni klub Chapecoense. ''Brazilski Leicester'', kako su nedavno nazvali ovaj klub, trebao je igrati finale Copa Sudamericane, svoju najveću utakmicu u povijesti kluba, a onda se dogodila katastrofalna avionska nesreća.

Poginula je 71 osoba, dok je preživjelo šestero putnika. Preživjela su trojica nogometaša, braniči Alan Ruschel i Helio Hermito Zambier Neto te pričuvni vratar Jakson Follman. Dio nogometaša i klupskih djelatnika nije završio u avionu te su igrom sudbine ostali živi.

Dopredsjednik Chapecoensea, koji je izgubio gotovo čitavu prvu momčad u zrakoplovnoj nesreći u Kolumbiji u noći s ponedjeljka na utorak, Ivan Tozzo izjavio je kako je odlučan u namjeri vratiti klub na noge nakon ove tragedije i kako će Chapecoense sljedeće godine sigurno igrati u prvoj ligi.

"Restrukturirat ćemo klub, dovesti nove igrače, te uz mnoge sastanke i puno strpljenja ponovno zaigrati u brazilskom prvenstvu", kazao je Tozzo za brazilski internetski portal Globoesporte.

Čelnici Atletico Nacionala zatražili su od Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) da naslov pobjednika dodijeli Chapecoenseu.

"Predložili smo CONMEBOL-u da naslov prvaka dodijeli našim suparnicima. To je najmanje što možemo učini za naše brazilske prijatelje," poručili su iz Atletica.

Brazilski prvoligaši odlučili su ponuditi neke svoje igrače na posudbu Chapocoenseu, a ujedno su i predložili Brazilskoj nogometnoj konfederaciji (CBF) da Chapocoense u sljedeće tri sezone ne može ispasti iz prve lige bez obzira na plasman.

"To je minimalna gesta solidarnosti koju možemo ponuditi kako bi se oporavila ova institucija i dio brazilskog nogometa koji je danas izgubljen", stoji u priopćenju.

Chapecoense je klub iz grada Chapeca u južnobrazilskoj provinciji Santa Catarina, koji je osnovan 1973. godine spajanjem klubova Atletico i Independente. U najjaču brazilsku ligu Chapecoense ili "Veliki zeleni", kako im je bio nadimak, ulazi 2014. godine, a već u trećoj godini u brazilskoj Seriji A ostvaruju najveći uspjeh - plasman u finale južnoameričkog kupa, što je južnomerički ekvivalent Europske lige, dok su u prvenstvu kolo prije kraja držali visoko deveto mjesto.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider