Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
malo po malo...

Potres u FIFA-i i UEFA-i: Suspendirani Blatter i Platini, pod istragom i njihove zamjene!

Nakon jučerašnje vijesti o suspenziji Blattera, nogometnim svijetom je odjeknula i suspenzija Platiniju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Etička komisija FIFA-e u četvrtak je privremeno na 90 dana suspendirala predsjednika na odlasku Seppa Blattera, dopredsjednika i glavnog kandidata za njegova nasljednika Michela Platinija, te glavnog tajnika Jeromea Valckea, kojemu ionako već teče otkazni rok u krovnoj svjetskoj nogometnog organizaciji.

Blatterova, Platinijeva i Valckeova suspenzija može se produžiti za još 45 dana, ali najtežu kaznu dobio je bivši dopredsjednik FIFA-e Chung Mong-joon koji je kažnjen sa šest godina zabrane rada u nogometu i 100,000 švicarskih franaka.

"Ove odluke temelje se na istragama koje je provela istražna komora etičke komisije", objavila je FIFA.

Švicarsko državno tužilaštvo prošloga je mjeseca otvorilo protiv Blattera istragu zbog štetnog ugovora o televizijskim pravima za svjetska prvenstva za Karibe, a sumnjiva je i isplata dva milijuna švicarskih franaka Michelu Platiniju iz 2011. godine.

Chung je kažnjen zbog kršenja odredaba Statuta FIFA-e tijekom izbora domaćina SP-a 2018. i 2022. godine koji su dodijeljeni Rusiji, odnosno Kataru.

Pod istragom i - zamjene

Dvije najvažnije nogometne organizacije ostale su bez svojih glavnih ljudi, pa se otvorilo pitanje tko će obnašati te dužnosti u sljedeća tri mjeseca. Prema Statutima FIFA-e i UEFA-e, kada je predsjednik onemogućen u obavljanju svoje dužnosti, mijenja ga najviše rangirani dopredsjednik, u FIFA-inu slučaju to je trenutačno Kamerunac Issa Hayatou, inače predsjednik Afričke nogometne konfederacije (CAF), a u UEFA-inu Španjolac Angel Maria Villar.

Hayatoua je 2011. godine Etička komisija Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) optužila za sukob interesa, jer je bio na platnoj listi marketinške agencije koja je poslovala s FIFA-om, dok je Villar također pod istragom etičke komisije FIFA-e zbog nepravilnosti pronađenih u španjolsko-portugalskoj kandidaturi za domaćinstvo SP-a 2018. godine.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider