Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Madrižani jedva dočekali

Postali zatočenici: Zašto Bayern pušta svojeg 'fenomena' u Real?

Ponajbolji igrač Svjetskog prvenstva i veznjak Bayerna Toni Kroos karijeru će najvjerojatnije nastaviti u Real Madridu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bayern se odrekao ponajboljeg igrača Svjetskog prvenstva Tonija Kroosa za „pišljivih“ 25 milijuna eura. Kroos je, prema vijestima koje stižu iz Španjolske, već zakaparen od strane Real Madrida i čeka se samo kraj Mundijala kako bi transfer bio i službeno objavljen. Čelnici Reala donedavno vjerojatno nisu mogli ni sanjati da će za igrača kojeg mediji u Španjolskoj nazivaju "fenomenom" dobiti za spomenuti iznos.

Realova legenda zamjena za Zidanea: Osvojio tri Lige prvaka!

Postavlja se pitanje kako to da je Bayern odlučio pustiti svojeg 24-godišnjeg „špilmahera“ kojeg mnogi stručnjaci smatraju najkompletnijim veznjakom današnjice? Dva su ključna razloga: nezadovoljstvo igrača statusom u momčadi i naravno plaća.

Kako mu ugovor s Bayernom istječe 2015. Kroos je još prošle godine počeo pregovore s Bayernovim vodstvom oko poboljšanja ugovora smatrajući da zaslužuje ući u platni razred ili barem tu negdje s glavnim igračima bavarskog kluba Ribberyjem, Robbenom, Lahmom i Schweinsteigerom.

Real iskoristio situaciju

Kroos je tek 14. igrač Bayerna po visini plaće, a po igračkoj kvaliteti je u samom vrhu. To je procjena mnogih stručnjaka i običnih navijača, ali očito ne i vodstva Bayerna koje nije htjelo ni čuti za njegov prijedlog. U Bayernu su očito smatrali da Kroos ne zaslužuje takav tretman, ne znamo kako bismo to drugačije protumačili, no Kroosove kvalitete prepoznali su menadžeri ostalih velikih europskih klubova. Zimus se spekuliralo kako je Kroos na korak od Manchester Uniteda, no u međuvremenu se u priču upleo Real Madrid, a kada se uplete Real, onda ostali klubovi otpadaju. Real je iskoristio situaciju i igraču ponudio značajno veću plaću nego što je on tražio od Bayerna.

Plaća od 12 milijuna eura

Kako spekuliraju španjolski mediji, Kroos će u „kraljevskom klubu“ imati čak 12 milijuna eura neto godišnju plaću, dok mu je Bayern ponudio „samo“ pet milijuna. Možda su čelnici Bayerna za vrijeme SP-a promijenili mišljenje, ali sada je kasno. Bayern se doveo situaciju da mora prodati Kroos već ovog ljeta jer će sljedeće sezone biti slobodan igrač pa u tom slučaju ne bi zaradio ni eura.

Doista je prilično čudno da je Bayern napravio tako kardinalnu pogrešku u procijeni igrača, koji je uzgred rečeno domaći igrač, a zna se da je Bayern njemačke igrače tradicionalno i iz posve razumljivih razloga najviše cijenio. Naime, za igrača sličnih kvaliteta, ako takav uopće postoji na tržištu u ovom trenutku, Bavarci će morati istresti barem dvostruko više novca, a igračeva plaća zasigurno će biti u rangu one koju će Kroos imati u Realu.

Bayern postao zatočenik Pepa Guardiole

Čini se da je bavarski klub postao „zatočenik“ nogometne filozofije Pepa Guardiole koji na uštrb Kroosa favorizira Thiaga Alcantaru. Guardiola očito ne cijeni previše izravne igrače koji se ne vole dodavati do ne iznemoglosti pred suparničkim vratima nego se odlučuju za udarac u trenutku kada procjene da bi mogli postići pogodak. A zašto postići gol jednostavnije kad može puno kompliciranije? Alcantara je tip igrača kakve Guardiola obožava. Naravno da smo sarkastični, ne kažemo da je Alcantara loš igrač, ali kako god okrenuli čini se posve nerazumnim to što je Bayern napravio s Kroosom.

Uostalom, sličnu kalvariju kao i Kroos prošao je i hrvatski napadač Mario Mandžukić. Ni za Mandžukića, a još manje za Kroosa nije bilo zime. Lako su pronašli nove klubove u čiju igru će se uklopiti bez većih problema. Ako Bayernu to odgovora, Atleticu i Realu zasigurno još više.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider