Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Od Grobbelaara do Heskeyja

Počelo je s legendarnim finalom: Roma traži osvetu za sve Liverpoolove udarce

Tko god prošao, imat ćemo jednog neočekivanog finalista Lige prvaka.

Gabriel Batistuta i Dietmar Hamann (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Liverpoolu i Romi ovo će biti treći dvoboj u nokaut fazi nakon što ih je spojio ždrijeb polufinala Lige prvaka. Liverpool je u dosadašnjih pet utakmica dvaput slavio, dvaput je bilo neodlučeno, a jednom je pobijedila Roma.

Prvi dvoboj bio je ujedno i najvažniji, jer su se ta dva kluba sastala u finalu Kupa prvaka 1984. godine na rimskom Olimpicu. No, domaći teren nije se pokazao prednošću za Rimljane. Nakon 90 minuta bilo je 1:1, a Liverpool je do naslova stigao boljim izvođenjem jedanesteraca. Junak engleskog trijumfa bio je vratar Bruce Grobbelaar koji je raznim gestikulacijama i trikovima potpuno uništio psihu Rominih igrača i donio Liverpoolu europsku titulu.

Otada pa do 2001. godine Liverpool i Roma se nisu sastajali, a onda ih je ždrijeb spojio u 4. kolu Kupa UEFA. Liverpool je slavio u Rimu sa 2:0 (dva gola Michaela Owena) pa je i minimalnim porazom (0:1, strijelac Gianni Guigou) u uzvratu prošao dalje te u jednom od nezaboravnih finala, odigranom u Dortmundu, zlatnim golom u 26. minuti produžetka sa 5:4 u pobijedio španjolski Alaves.

Sljedeće sezone Liverpool i Roma bili su u istoj skupini druge faze Lige pvaka. U Rimu je bilo 0:0, a Liverpoolu 2:0 ( Jari Litmanen i Emile Heskey) za Redse. Liverpool je prošao dalje, ali je u četvrtfinalu eliminiran od Bayera iz Leverkusena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider