Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Usmeni dogovor'

Platini priznao da je primio 1,8 milijuna eura od Blattera bez ugovora!

Predsjednik UEFA-e Michel Platini priznao je da za spornu isplatu od 1,8 milijuna eura, koje je primio od predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, nije postojao nikakav pisani ugovor.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Platini je izjavio u intervjuu kojeg je u ponedjeljak objavio list "Le Monde" da je 2011. godine primio 1,8 milijuna eura od Blattera na temelju "usmenog dogovora".

"U svakom slučaju saznao sam da u švicarskom pravu usmeni dogovor ima vrijednost kao pisani ugovor", dodao je predsjednik UEFA-e koji smatra "sramotnim da ga se razvlači po blatu".

"To je bila stvar između dvojice muškaraca. On je trebao postati predsjednik FIFA-e. FIFA! Vjerovao sam mu", kazao je Platini, implicirajući da Blatter stoji iza te isplate zbog koje je obojicu etičko povjerenstvo FIFA-e suspendiralo na 90 dana. "Ali čak i ako me je htio politički ubiti, gajim privrženost za njega zbog svega što smo proživjeli zajedno", dodao je, napominjući da nije odustao od borbe za predsjednika FIFA-e.

Radi li se o pisanom ugovoru ili prešutnom dogovoru središnje je pitanje otkako je otkriveno da je Platiniju 2011. isplaćeno 1,8 milijuna eura, za savjetničke poslove izvedene u razdoblju od 1999. do 2002.

Nepostojanje ugovora moglo bi dovesti do toga da europski savezi koji su Platiniju iskazali potporu u kandidaturi za predsjednika FIFA-e, odustanu od toga kao što je u petak učinio Engleski nogometni savez (FA).

U intervjuu za "Le Monde" Platini je iznio pojedinosti vezane za tu isplatu. Kako je kazao, dogovor je postignut s Blatterom 1998, kada je on izabran za predsjednika FIFA-e, nakon čega mu je predložio da mu bude "savjetnik za nogomet".

"'Kako želiš', pitao je Blatter. Odgovorio sam: "Milijun'. 'Čega?'. 'Čega želiš, rublji, funti, dolara'. Tada nije bilo eura. On je odgovorio: U redu, milijun švicarskih franaka godišnje'", prepričao je Platini kako je tekao dogovor s Blatterom.

Platini je kazao i da je ta isplata do koje je došlo 2011., znači devet godina nakon završetka tog savjetničkog posla, konačan i cijeli iznos. "Trebao sam biti pametniji i tražiti nekakvu potvrdu za tu isplatu i onda se sve ovo ne bi dogodilo", rekao je Francuz ističući kako on nije "čovjek novca".

I Blatter je u petak, govoreći od "džentlmenskom dogovoru", dao naslutiti da se sporna isplata ne temelji na pisanom ugovoru.

"To je bio dogovor s Platinijem, džentlmenski dogovor i on je proveden", izjavio je predsjednik FIFA-e u petak u razgovoru za švicarsku radio postaju RROTV.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider