Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
što se događa?

Pad La Masije? Nekada 'tvornica' igrača, a danas nešto sasvim drugo

Kada je preminuli Tito Vilanova kao trener Barcelone u studenom 2012. godine u igru umjesto ozlijeđenog Danija Alvesa gurnuo Martina Montoyju bio je to povijesni trenutak za katalonski klub...

U tom je trenutku Barcelona na travnjaku imala svih 11 igrača koji su potekli iz njezine škole La Masije. Victor Valdes, Carles Puyol, Gerard Pique, Jordi Alba, Xavi Hernandez, Sergio Busquest, Andres Iniesta, Pedro, Lionel Messi i Cesc Fabregas bili su igrači koji su se u tom trenutku našli na travnjaku.

Manje od tri godine nakon toga stvari su se drastično promijenile. Prodaja Pedra u Chelsea samo je potvrda polaganog ali sigurnog egzodusa igrača iz domaće 'radnje'. U sezoni 2013/2014 Barcelona je u prvoj momčadi imala 17 igrača iz vlastitog pogona, od kojih je osam bilo standardnih prvotimaca. Danas u prvoj momčadi ima 11 igrača iz domaćeg pogona i samo ih se pet smatra standarnim.

Nešto se događa s La Masijom. Puno se debatiralo o radu u omladinskoj školi Barcelone u posljednjih nekoliko sezona, a razlog je i više nego jasan. Već jedan duži period vremena La Masia nije izbacila nijednog igrača ni približne kvalitete kao što su Messi, Xavi, Iniesta, Puyol ili Pique.

Otkako je Josep Maria Bartomeu predsjednik Barce klub prodaje više igrača nego ikad prije. Samo u posljednje dvije sezone Barcelona je zaradila 90 milijuna eura na igračima iz svog pogona, a prodala je: Fabregasa, Bojana, Jonathana dos Santosa, Sanabriju, Tella, Deulofeua, Montoyju, Adama i sada Pedra.

Budućnost La Masije također nije blistava. Naime, FIFA svako malo kuca na vrata katalonske momčadi i traži nepravilnosti u poslovanju s mladim igračima koji u klub dolaze kao djeca. Klub je prije samo koji dan u službenom priopćenju za javnost otkrio da je morao raskinuti ugovor s nekoliko mladih igrača kako ne bi prekršio FIFA-ina pravila.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider