Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki četvrtak

Dinamo favorit, Hajduk mora izdržati pritisak, a Osijek se ne smije uplašiti

Osijek, Hajduk i Dinamo igraju prve utakmice 3. pretkola Europske lige....

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Veliki četvrtak“ za hrvatski klupski nogomet i sport. Osijek, Hajduk i Dinamo večeras igraju prve utakmice 3. pretkola Europske lige, a hrvatski vaterpolisti polufinale SP-a protiv velikog rivala Srbije, o čemu više možete pronaći ovdje.

Dinamo nakon 11 godina ne traži put do Europe preko kvalifikacija za Ligu prvaka. Modrima je tu privilegiju oduzela Rijeka koja je jučer odigrala remi u Salzburgu i stoga ima dobre šanse za plasman u doigravanje za Ligu prvaka, a čime bi osigurala barem skupinu Europske lige.

Dinamo veliki favorit protiv skromnih Norvežana

Prva Dinamova prepreka na putu za Europsku ligu jest norveški Odds. I letimičan pogled na koeficijente u kladionicama sugerira da su Zagrepčani veliki favoriti. Norveška liga stagnira već godinama, njezini klubovi dugo nemaju nekog posebnog uspjeha u Europi, čak su i dani ponosa i slave Rosenborga već pomalo daleka prošlost.

Odds loše stoji u norveškom prvenstvu koje je stiglo do 17. kola i u tijeku je ljetna stanka, a Dinamov suparnik zauzima tek 10. mjesto. Odds ne zna za pobjedu već osam kola, odnosno sedam utakmica jer je dvoboj s Vikingom odgođen. Dakle, sve je jasno, Dinamo je veliki favorit na Maksimiru i trebao bi se bez većih problema plasirati u sljedeće kolo.

Hajduk mora izdržati početni pritisak

Hajduk ima puno teži zadatak. Bijele u prvoj utakmici očekuje gostovanje u Danskoj. Brondby je dobro poznato ime i osrednjem poznavatelju nogometne igre. Klub koji je iznjedrio slavnog Michaela Laudrupa, ponajboljeg svjetskog nogometaša 80-ih i početkom 90-ih, te nešto manje poznatijeg brata mu Briana daleko je dana najveće slave.

Prvak Danske nije bio od 2005., što je izravna poveznica s Hajdukom, koji također čeka titulu prvaka Hrvatske od te godine, no Brondby još uvijek ima status ponajvećeg danskog kluba, slično kao i Hajduk u Hrvatskoj.

Razlika je u tome što Brondby financijski stoji dosta bolje od Hajduka, ali to ne znači da ima i bolju momčad. Ustvari, to će se vidjeti tek na travnjaku, ali na prvu se čini da su tu negdje.

Danci igraju ofenzivan nogomet, vole pritisnuti protivnika od prve minute, tako da će biti prostora za protuudare hrvatskog velikana, posebice hitronogog Vlašića i posebice Ohandzu, ako Carrillo da šansu Kameruncu. Pretpostavlja se da će od prve minute u vršku napada krenuti Futacs, a da bi Ohandza mogao ući u drugom dijelu, slično kao i protiv Levskog u Sofiji.

Brondby nije baš idealno započeo prvenstvo, ima jednu pobjedu i jedan poraz, ali to naravno ne mora previše značiti. Ako se Hajduk uspije oduprijeti u prvih pola sata pritisku domaćina, imat će veliku šansu izvući povoljan rezultat.

Osijek na najvećem gostovanju

Osijek ide na svoje vjerojatno najjače europsko gostovanje u povijesti, kod PSV-a u Eindhoven. Nije bivši prvak Europe što je nekad bio, čak ni prije desetak godina, a kamoli iz najslavnije ere krajem 80-ih, ali još uvijek mu je proračun veći od cijele hrvatske lige. Ključno će biti da se igrači Osijeka ne preplaše i da ih ne sputa trema.

Moraju imati vjere u svoje mogućnosti i postaviti se hrabro i drsko, jer u suprotnom neće dobro proći. Realno, Osijek ni na osrednjim gostovanjima u HNL-u ne izgleda goropadno pa je teško očekivati da će biti puno bolji na Philips stadionu. No, dok se igra, ima i šansi. PSV je veliki favorit tako da je Osijek lišen nekog posebnog pritiska. Ako njegovi igrači budu zaigrali zaigrao opušteno, ali koncentrirano, možda mogu nešto napraviti i izvući povoljan rezultat za uzvrat u Gradskom vrtu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider