Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Profesor i arhitekt

Oprašta se čovjek koji je promijenio Barcu i 'Furiju': 'Neće biti drugih poput njega'

Legendarni Xavi u subotu će po posljednji put zaigrati za Barcelonu u španjolskom prvenstvu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon dugih 17 godina, jedan od najvećih veznjaka koje je Španjolska ikad imala reći će zbogom Barceloni, ali ne i nogometu. Karijeru će nastaviti u katarskom Al Saddu, gdje bi trebao potpisati na tri godine. A sezonu bi mogao završiti na savršen način – osvajanjem trostruke krune.

Odlaskom Xavija u Barceloni će definitivno nastati neka vrsta praznine. Teško je nadomjestiti takvog igrača koji je od ogromnog značaja za igru i atmosferu u momčadi. Velikan koji je pod Guardiolom dosegao maksimum oprašta se samo tjedan dana nakon što je Gerrard mahnuo zbogom Anfieldu. Imat će još priliku zaigrati na svom Camp Nou u finalu Kupa protiv Athletica.

Navijači Barcelone teška srca će se oprostiti od svog idola, jednog od najvećih kojega su gledali. U svojoj bogatoj karijeri s Barcelonom osvojio je tri naslova Lige prvaka i čak osam titula prvaka Španjolske. Nešto čime se rijetko tko može pohvaliti.

''Neće biti drugih poput njega. Odlazi legenda. Nitko nikada neće ponoviti ono što je on učinio tijekom svoje karijere'', rekao je još jedan miljenik Barcinih navijača Hristo Stoichkov.

35-godišnji virtuoz se tijekom karijere često uspoređivao s Guardiolom.

''Kada je igrao kod mene u Barceloni B svi smo znali da će jednog dana uspješno zamijeniti Guardiolu. Ako Pep ikada ode, njegovu rupu će popuniti Xavi. I ispunit će svoju ulogu. Vidjelo se da je vrlo talentiran i taktički besprijekoran'', prisjetio se Ronald Koeman, koji ga je jako dobro poznavao.

Nekoliko godina kasnije Xavi je više od bilo kojeg drugog igrača utjelovio Barcelonin stil igre i postao arhitekt njenih uspjeha u proteklom desetljeću. Njegova statistika pod Guardiolom postala je legendarna. Od sezone 2006/07 (od kada Opta računa statistiku) na Camp Nou nije imao manje od 17.547 dodavanja. Ono što je nevjerojatno je da u domaćim utakmicama ni jednu sezonu nije išao ispod 90 posto točnih dodavanja. I to najbolje opisuje njegovu tehničku briljantnost.

Ove sezone brojke su mu malo pale, ali najviše zbog našeg Ivana Rakitića koji ga je zamijenio u početnih 11. U 210 domaćih utakmica od sezone 06/07 u svim natjecanjima upisao je 62 asistencije, no ono što najbolje opisuje njegov doprinos u igri je broj dodavanja. To je bio i ostao Xavijev forte. Profesor kojega je bio užitak gledati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider