Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Žare i pale

Oni su hit svog prvenstva: Klub s Hrvatom kojeg Bilić želi u West Hamu

Igraju iznad svih očekivanja i zasad drže korak s većim klubovima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Oostende, klub sa sjeverozapada Belgije, drži senzacionalno drugo mjesto u prvenstvu nakon odigranih 13 kola.

Rezultat je to kojem se nitko nije nadao, osim možda jednog čovjeka - ambicioznog predsjednika kluba. Marc Coucke belgijski je poduzetnik koji je na čelno mjesto stigao u ljeto 2013. godine, kad je Oostende osvajanjem prvog mjesta u drugoligaškoj konkurenciji izborio povratak u najviši rang.

Coucke, čovjek koji je većinu svog bogatstva stekao upravljajući jednom farmaceutskom kompanijom, počeo je sve više ulagati u momčad i relativno brzo je stigao nadomak mjesta gdje želi vidjeti Oostende. Trenutno imaju za jedan gol lošiju gol-razliku od aktualnog prvaka Genta koji je vodeći s istim brojem bodova, dok jedan bod manje ima Anderlecht.

Belgijski Slaven Belupo

Onima koji ne prate toliko belgijsko prvenstvo, a prate HNL, najkraći opis Oostendea bio bi 'Belgijski Slaven Belupo' - stabilan klub koji nema problema s financijama, koji neće ispasti jer ima u toj ligi puno slabijih momčadi, ali i klub koji će teško uloviti nastup u Europi. Ipak, to bi se ove sezone moglo promijeniti.

Sjajan ulazak u sezonu i nešto slabije rezultate u posljednje vrijeme (dvije pobjede u zadnjih pet kola) potpisuje trener Yves Vanderhaeghe, bivši belgijski reprezentativac (48 nastupa / 2 gola), a u momčadi Oostendea neizostavan je i jedan Hrvat.

Antonio Milić, hrvatski U-21 reprezentativac u paru s poznatim češkim internacionalcem Davidom Rozehnalom igra na poziciji stopera te je nakon početne prilagodbe zgrabio svoju prirodnu poziciju (lijevi stoper) koju sada ne ispušta. Milić je u siječnju ove godine potpisao za Oostende, a Hajduk je na ime odštete dobio 500.000 eura.

Iznos je to koji je označen dobrim poslom jer je postojala mogućnost da ode besplatno po isteku ugovora, ali istovremeno riječ je o maloj svoti za igrača koji je s 15 godina bio na radaru Juventusa i od kojeg su na Poljudu očekivali milijunsku zaradu u eurima. Skauti Stare dame u Miliću su vidjeli novog Igora Tudora, a na kraju je upravo Tudor bio jedan od glavnih razloga zašto nije htio produžiti novi ugovor s Hajdukom.

Milić procvjetao u ovoj sezoni

Naime, tadašnji trener Hajduka Milića je stavljao na poziciju lijevog beka jer su kod njega, kao i kod prethodnika mu Miše Krstičevića, zacementirana mjesta u stoperskom tandemu imali Mario Maloča i Goran Milović, igrači koji nikad u mlađim kategorijama nisu imali Milićeve kapacitete, makar je danas Milović nakon serije vrlo dobrih igara dobio poziv izbornika Ante Čačića u seniorsku reprezentaciju.

Milićeva minutaža u svojoj prvoj polusezoni je varirala, ali sad kad se ustalio pojavio se interes West Hama. Nekoliko belgijskih medija prenijelo je vijest koju je prvi objavio VoetbalNieuws, da Slaven Bilić želi u redove Čekićara dovesti još jednog Hrvata nakon Nikice Jelavića.

Zahvaljujući svojoj polivalentnosti (može igrati na stoperu, ali i lijevom beku te zadnjem veznom), Milić se našao na meti Bilića kojemu treba tehnički potkovaniji stoper od onih koje trenutno ima u kadru.

Kadar vrijedan 20 milijuna eura

Što se tiče Oostendea, vrijednost prve momčadi procijenjena je (izvor: Transfermarkt) na gotovo 20 milijuna eura, a na još nekoliko imena treba obratiti pozornost. Lijevi bek Oostendea je Jordan Lukaku, brat puno poznatijeg Romelua, koji je svojim igrama natjerao izbornika Marca Wilmotsa da ga pozove u reprezentaciju i nedavno je debitirao za Belgiju.

Igrač koji je možda i najzaslužniji za visok plasman kluba s Crnog mora je Gohi Bi Zoro Cyriac, napadač iz Obale Bjelokosti koji s osam pogodaka predvodi ljestvicu strijelaca. Opasna je i trojka koja najčešće igra iza Cyriaca (Fernando Canesin, Knowledge Musona i Joseph Akpala). Sve u svemu, zanimljiva i talentirana družina koja bi mogla ostaviti traga u Europi iduće jeseni. Jasno, ako izdrže u sadašnjem ritmu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider