Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Ministar, načelnik Glavnog stožera i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva o padu MiG-a
Nogomet
Veleposlanik u posjetu

Oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova: "Obitelji su u kontaktu s pritvorenim torcidašima u Srbiji"

Povodom situacije u kojoj je 27 hrvatskih državljana u zatvorima u Srbiji oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Uhićeni torcidaši u Srbiji (Screenshot: YouTube)

U Srbiji se trenutno na izdržavanju zatvorske kazne nalazi 27 pripadnika Torcide koji su uhićeni i osuđeni nakon što su se vraćali s utakmice Slavija Sofija - Hajduk. U dvama različitim zatvorima su završili zbog događaja koji se dogodio prilikom njihova odlaska u Bugarsku, kada su bili dio kolone od 400-tinjak navijača Hajduka koja se zaustavila na jednoj benzinskoj crpki u naselju Vrčin u blizini Beograda.

Tada su opljačkali dućan na benzinskoj crpki odnijevši robe u protuvrijednosti od oko 200.000 dinara (12.500 kuna), a jedan od njih je na zidu ispisao "Torcida Split" i pored toga ustaško U.

Otišli su dalje, bili na utakmici u Bugarskoj koja je prošla bez incidenata, a kad su se vraćali kućama, na autoputu Niš-Beograd ih je zaustavio veliki broj pripadnika kako prometne tako i specijalne policije. Poslije nekoliko sati većina je puštena i otpraćena do granice, a ovi koji su ostali su uhićeni, već u petak navečer i osuđeni i poslani na izdržavanje kazne. Njih 14 je dobilo po dva tjedna zatvora, a 13-orica po mjesec dana.

Zabrinuti članovi obitelji i prijatelji privedenih su zatim počeli slati upite Ministarstvu vanjskih i europskih poslova koje se oglasilo priopćenjem. Prenosimo ga u cijelosti:

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji od samog trenutka zadržavanja hrvatskih državljana koji su se vraćali s utakmice u Bugarskoj, poduzima sve potrebne aktivnosti za pomoć hrvatskim državljanima.

Veleposlanstvo je komuniciralo s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srbije, a potom i s Prekršajnim sudom u Beogradu, kao i Drugim osnovnim sudom u Beogradu, a istovremeno je zatražena i službena informacija o zadržanim hrvatskim državljanima od Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije.

Veleposlanstvo je više puta kontaktiralo i uprave Kazneno popravnog zavoda u Padinskoj Skeli, u kojem se trenutno nalazi 14 hrvatskih državljana (na odsluženju dosuđene kazne zatvora od 15 dana), i Okružnog zatvora u Beogradu u kojem se nalazi 13 hrvatskih državljana.

Navedene uprave su potvrdile da je svim hrvatskim državljanima omogućen kontakt s obiteljima i odvjetnikom te da nitko nije zatražio konzularnu pomoć Veleposlanstva.

Djelatnici Veleposlanstva također su u stalnoj komunikaciji s većinom obitelji hrvatskih državljana, koji su potvrdili kontakt sa svojim članovima obitelji zadržanim na području Republike Srbije.

Veleposlanstvo je i u stalnom kontaktu s odvjetnikom hrvatskih državljana te nije zaprimilo informacije koje bi ukazivale na eventualno kršenje njihovih prava.

Od Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije zatraženo je žurno omogućavanje posjeta djelatnika Veleposlanstva svim navedenim hrvatskim državljanima, njima dvadeset sedmorici, sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima.

Za sutra, 8. kolovoza, dogovoren je posjet predstavnika veleposlanstva hrvatskim navijačima u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će putem Veleposlanstva Republike Hrvatske, sukladno međunarodnim pravilima, nastaviti pozorno pratiti situaciju.

Sukladno svojoj nadležnosti pružat će i dalje konzularnu pomoć svim zadržanim hrvatskim državljanima koji to zatraže te stoji na raspolaganju za komunikaciju s njihovim obiteljima", stoji u priopćenju MVEP-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider