Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sindikat i Uefa protiv

Objava rata menadžerima: 'Slučaj Neymar' više se neće događati?

Sindikat nogometaša (FIFPro) i krovna europska nogometna organizacija UEFA odlučili su pokrenuti pravnu bitku protiv prava menadžera koji se ponašaju kao da su igrači njihovo vlasništvo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Žalba protiv ugovora o pravu vlasništva treće stranke upućena je Europskoj komisiji, a cilj je Svjetskog sindikata nogometaša i UEFA-e osporiti i poništiti sve takve postojeće ugovore između igrača i njihovih menadžera.

"Nogometaši su još uvijek tretirani kao stvari, a ne kao živa bića. Pravo na vlasništvo treće stranke otvara vrata parazitima koji manipuliraju igračima radi osobne dobiti. Način na koji se igrači kupuju i prodaju razotkriva sve manjkavosti postojećeg sustava prijelaza igrača među klubovima", iznosi predsjednik FIFPro Phillipe Piat u priopćenju na službenom internetskom portalu Svjetskog sindikata nogometaša (fifpro.org).

Ugovori tog tipa nisu nikakva nepoznanica u svjetskim razmjerima, a ni u Hrvatskoj, pogotovo kad se radi o igračima koji su iz Južne Amerike dolazili u Europu, a na njihovim transferima se bogatili razni menadžeri. Dovoljno je spomenuti da su takve ugovore potpisivali zvijezde poput Neymara, Carlosa Teveza ili Javiera Mascherana.

Svjetska nogometna federacija (FIFA) već je donijela odluku o zabrani takvih ugovora koja će biti na snazi od 1. svibnja ove godine, ali FIFPro i UEFA-a žele spriječiti nastavak loše prakse time što u svojoj žalbi traže poništavanje i onih već postojećih. Prema njihovom tumačenju, takvim su ugovorima nogometašima uskraćena osnovna ljudska prava kao što su sloboda kretanja i sloboda izbora poslodavca. Naime, trećoj stranci je u interesu da igrači često mijenjaju klubove prije isteka ugovora, jer na taj način povećavaju svoju zaradu uzimajući postotak od transfera.

"Europskoj komisiji smo ukazali da primjenom osnovnih principa koji su sadržani u zakonima Europske unije svi ugovori o pravu vlasništva trećih stranaka postaju ništavni i ne mogu se dalje primjenjivati. Prijetnja koju predstavljaju ti ugovori i slične metode je toliko velika da moramo nešto poduzeti kako bi zaštitili ne samo igrače, već i sport u cjelini", istaknuo je u svojoj izjavi glavni tajnik FIFPro Theo van Seggelen naglašavajući da je i druga strana u ovoj priči vrlo aktivna, te da su već angažirani brojni odvjetnici po sudovima diljem Europe, kako bi se nastavila primjenjivati dosadašnja praksa i ugovori održali na životu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider