Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nastavili bojkot

Nogometni suci splitske županije: Ne želimo podržavati lakrdiju Alojzija Šuprahe

Nogometni suci Splitsko-dalmatinske županije i protekli vikend nastavili su bojkot nezadovoljni stanjem u Savezu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Suci su uvjereni da Alozije Šupraha, koji je dao ostavku na mjesto predsjednika (to se tek treba potvrditi na Skupštini 4. prosinca) igra neku svoju igru i da neće odstupiti. Javnosti su se obratili svojim priopćenjem.

"Poštovani nogometaši, nogometni djelatnici, treneri i svi ostali ljubitelji nogometa, obraćamo Vam se kako bismo iznijeli potpunu istinu o novonastaloj situaciji, kao i motivaciju za naše postupke. Prema novom Zakonu o sportu, svaka županija dužna je osnovati udrugu 'Zbor nogometnih sudaca', a njezini osnivači su nogometni suci i sudački instruktori, koji na osnivačkoj, ujedno i izbornoj skupštini (koja je bila zakazana 15.10.2015.) biraju predsjednika i sva ostala tijela udruge. Kao kandidat ogromne većine splitsko-dalmatinskih sudaca, Povjerenik za suđenje Ante Kušeta trebao je biti izabran na dužnost predsjednika Zbora. No, željan moći i utjecaja, predsjednik NSŽSD Alojzije Šupraha dan prije skupštine traži od gdina Kušete da povuče svoju kandidaturu i da pozove suce da glasaju za Šuprahu, što gdin Kušeta odbija. Na to mu Šupraha prijeti smjenjivanjem sa svih dužnosti ako mu se ne pokori, te gdin Kušeta odlučuje kako će radije sam dati ostavku, nego se pokoriti samovolji i diktaturi Alojzija Šuprahe. Nakon što su splitski suci čuli za situaciju, kolektivno su odbili biti dio Šuprahine lakrdije, te su taj vikend radije posvetili liječenju bolesti, odlascima na vjenčanja i putovanjima, što im nitko ne može zabraniti niti ih zbog toga kazniti.

Epilog svega je da je Alojzije Šupraha doveo suce iz Siska, Karlovca, Vukovara i Zagreba kako bi zadržao svoju poziciju, i na taj način proračun Saveza osiromašio za približno 50 000 kuna. U ponedjeljak, 19.10., Alojzije Šupraha se 'povlači' s mjesta Predsjednika NSŽSD, a IO razrješava Antu Kušetu s mjesta Povjerenika za suđenje i postavlja Juru Blaževića i Vladu Oršulića. Pritisnut uza zid, Šupraha je zapravo samo ponudio ostavku koju njemu odani Izvršni odbor nije prihvatio (za razliku od Kušetine), te što je najvažnije – nije uopće sazvao izbornu skupštinu. Iz povjerljivih izvora, suci su saznali da je taj čitav sastanak samo igrokaz kako bi Šupraha kupio vrijeme i preko svojih podanika u IO nastavio kontrolirati Savez. Nakon saznanja te vijesti, naši suci su s gnušanjem odbili biti dio igrokaza jednog provjerenog manipulatora i diktatora, te su se na redovnom plenarnom sastanku sudaca u četvrtak, 22.10., svi solidalizirali s gdinom Kušetom, te zatražili od gospode Blaževića i Oršulića da odstupe sa dužnosti Povjerenika, a od trenutno vodećeg člana IO Marija Gudelja da vrati Antu Kušetu na mjesto Povjerenika.

Nakon mnogo rasprave i moljakanja od strane Jure Blaževića i Marija Gudelja, suci su bili odlučni u svome stavu, a Gudelj i Blažević su se kunili svojom obitelji da se Šupraha povukao, kao i da će Šupraha otići a Kušeta za mjesec dana biti vraćen. S obzirom da situacija nije bila ni blizu rješenja, gdin Kušeta se digao i zamolio sve suce da se u ime nogometa i svih naših sportaša vrate na terene. Budući da gdina Kušetu suci neizmjerno cijene zbog njegovog poštenja, časti i iskrenosti, odlučili su poslušati njegovu molbu, a dati Izvršnom odboru jedan mjesec da se izbori za novog predsjednika i IO održe, kako bi bili sigurni da se Šupraha neće nekom novom manipulacijom vratiti na čelo Saveza. I potom – šok. Iduće jutro, u petak, Jure Blažević počinje zvati neke davno umirovljene suce, kontrolore, ali i neke aktivne suce, govoreći im da će ovih 60 sudaca biti sasječeni, a da će on za izbore pri Zboru nogometnih sudaca sam platiti članarine za neaktivne suce kako bi oni mogli glasati. Kada se raširila vijest o prevari koju Jure Blažević sa zasad još nepoznatim osobama planira provesti, sucima je u petak definitivno 'pukao film', i u petak su svi poslali opravdanja da zbog bolesti nisu u stanju suditi, što Blažević nije prenio klubovima i doveo ih je u zabludu da će se utakmice odigrati. Na isti način koji je Jure Blažević opisao, dakle prevarom i registriranjem bivših sudaca, je na čelo Zbora sudaca došao i Jozo Certa 2003. godine, kada je silom registrirao 50 neaktivnih sudaca koji su na izborima došli i podigli ruku za njega. Epilog – dotadašnji suci su protjerani, ostala je samo manjina koja se pokorila Certi, a Povjerenik za suđenje 2003. postao je – Jure Blažević.

Kao mladi, časni i iskreni ljudi, odbijamo biti dio te lakrdije. Sve što želimo je pošten i korektan odnos, i sami smo zaljubljenici u nogomet i u suđenje i nemamo apsolutno ništa protiv naših klubova. Budući da smo ne jednom, već triput izigrani od strane tijela Saveza, ono što sada zahtijevamo je jednostavno – da se naši klubovi ujedine, sazovu Izvanrednu izbornu skupštinu što hitnije, i smijene čitav Šuprahin Izvršni odbor te provedu regularne izbore. Svjesni smo da postoji bojazan da će neki klubovi uporno držati Šuprahinu stranu budući da kupuje njihovu naklonost doniranjem novca s računa NSŽSD, ali od naših zahtjeva ne odustajemo. Dok se ti zahtjevi ne ispune, ne želimo podržavati ovu lakrdiju u režiji Alojzija Šuprahe. Svjesni smo kazni i suspenzija kojima nam redovno prijete, ali čast, obraz i dostojanstvo su naš izbor. Nipošto ne novac ni funkcije.

Dragi naši klubovi, vi ste na potezu. Donesite časnu i pravednu odluku."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider