Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ledi se krv

Neymar bi mogao upropastiti Barcelonu: Ronaldo i Bale 'male bebe'

Kandidat za predsjednika Barcelone Joan Laporta podigao je popriličnu prašinu u Španjolskoj...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Neymarov transfer mogao bi stajati Barcelonu 222 milijuna eura“, istakao je Laporta prilikom prezentacije svojeg ekonomskog plana tijekom kampanje za predsjedničke izbore. Laporta je otvoreno optužio tadašnje vodstvo Barcelone, na čijem su čelu bili Sandro Rosell i Laportin najveći protukandidat na predstojećim izborima Josep Maria Bartomeu, da su uprljali imidž kluba dovevši ga na optuženičku klupu i opasno ugrozili njegovu financijsku stabilnost.

„Prvo su rekli da je transfer iznosio 57 milijuna eura, onda su priznali da je stajao zapravo 87 milijuna. Nakon toga klub je morao platiti 13.5 milijuna kako bi preventivno spriječio optužbu za izbjegavanje plaćanja poreza. To je ukupno stotinu milijuna eura, čemu se mogu nadodati još 122 milijuna s obzirom na ishod sudskog postupka“, kazao je Laporta, koji je bivši predsjednik Barcelone i glavni protukandidat Josepu Mariji Bartomeuu na predstojećim predsjedničkim izborima.

Laporta je za mnoge navijače Barcelone najveći predsjednik katalonskog kluba u povijesti. Pod njegovim vodstvom, u razdoblju od 2003. do 2010., Barcelona je prebrodila višegodišnje krizno razdoblje i pretvorila se iz gubitničkog u pobjednički klub. Njegovi zagovornici će reći da je postavio temelje za stvaranje najuspješnijeg kluba novog milenija. Može se pohvaliti da je Barcinu trofejnu riznicu napunio s dvije titule prvaka Europe, četiri titule prvaka Španjolske i jednim svjetskim klupskim naslovom. U svojoj biografiji posebno izdvaja 2009. kada je Barcelona pod trenerskom palicom Pepa Guardiole osvojila ne samo prvu „tripleteu“ nego sve moguće trofeje, kao prvi klub u povijest kojem je to pošlo za rukom.

No ipak, njegova vladavina na Camp Nou obilježena je brojnim kontroverzama. Usprkos osvojenim trofejima i neporecivim zaslugama, Laporta je najzaslužniji za kupovinu Ronaldinha, koji je zapravo preokrenuo Barcinu povijest, te dovođenje Guardiole na trenersku klupu, izgubio je naklonost članova kluba ponajprije zbog loše financijske politike i stvaranja velikih dugova. Neki su ga optuživali i za pronevjere i malverzacije, što nikada nije dokazano, a što je on tumačio kao klasično podmetanje nekih političkih krugova kojima smeta njegov prokatalonski politički aktivizam i otvoreno zalaganje za neovisnost Katalonije. Opterećen brojnim aferama napušta predsjedničko mjesto 2010. U međuvremenu se bavio politikom, a sada se pokušava vratiti na čelo Barcelone. Iako ima podršku Guardiole i najvećeg Barcinog autoriteta Johana Cruyffa, utemeljitelja i kreatora Barcinog stila i filozofije nogometa, ankete govore da ima slabe šanse poraziti Bartomeua, pod čijim je vodstvom Barcelona prošle sezone osvojila drugu „tripleteu“, što nije uspjelo niti jednom drugom klubu.

Laportina taktika u finišu kampanje očigledno će biti usredotočena na kontroverzni Neymarov transfer, koji će mu poslužiti kao paradigma za dokazivanje neodgovornog i štetnog upravljanja Barcelonom od strane Rosella i Bartomeua.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider