Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Možda smo i mi pogriješili'

Vrbanović objasnio gdje je Šuker i poručio: Ogorčeni smo potezom Hajduka, ali i spremni na razgovor!

Dok je Davor Šuker bio zauzet zbog obveza u FIFA-i, hitnom sjednicom Izvršnog odbora HNS-a ravnali su Zdravko Mamić i Damir Vrbanović.

Tri sata trajala je sjednica Izvršnog odbora HNS-a. Na njoj nije bilo Davora Šukera, koji se još nije oglasio oko največeg skandala u povijesti HR nogometa.

"Šuker je prije derbija, još u četvrtak otputovao na poziv FIFA-e u Bangkok. Imao službene obaveze u Komisiji za profesionalni nogomet, ali smo u kontaktu'', objasnio je predsjednikov izostanak Damir Vrbanović koji se nakon sjednicve obratio brojnim medijima.

"Stav je HNS-a da omogućimo svima onima koji su relevantni faktori za neodigravanje utakmice da donesu pisana izvješća. Jako je bitan dodatni pismeni stav Ravnateljstva policije koji objašnjava što se dogodilo u Maksimiru. Sada je jasno da je policija sukladno zakonu napravila posao sukladno 39.b st 3. Zakona o navijačima.''

HNS ogorčen potezom Hajduka

Vrbanović je prenio stav IO-a koji je ogorčen potezom Hajduka.

''Neshvatljiv mi je potez Hajduka da se solidarizira s dijelom navijača. Hajduk je pokušao odgoditi utakmicu za 15 minuta pa za sat vremena... Nigdje nisam vidio da netko radi nešto ovakvo, odgađa utakmicu jer navijači nisu ušli na stadion. A još manje da ne igraju zbog toga. Nije postojao nikakav pravni okvir da Hajduk odgodi utakmicu. Možda je bilo propusta, ali to ne znam, nisam vidio liste'', rekao je izvršni predsjednik i nastavio:

''Stav Izvršnog odbora HNS-a je da smo ogorčeni Hajdukovim potezom. Ne možemo vjerovati da je vodstvo Hajduka izabralo ovaj put'', poručio je Vrbanović te spomenuo sramotnu tezu kako se i na Heyselu igralo nakon tragedije, a poznato je kako se UEFA ispričala navijačima zbog takve skandalozne odluke te daleke 1985.

Žele razgovor s Hajdukom, priznao mogućnost nekih grešaka

Vrbanović je najavio kako žele razgovor s Hajdukom.

''Tražimo sastanak s Hajdukom već sutra. Prihvaćamo činjenicu da nešto možda nismo dobro napravili, želimo spustiti loptu na zemlju. Idemo okrenuti novu stranu, ovo je otišlo predaleko. Želimo komunikaciju s Hajdukom, ali s konstruktivnim prijedlozima, ne s buntom i ultimatumima.''

Priznao je Vrbanović kako HNS nije bez mane.

''Bilo je grešaka i s naše strane, ali idemo sjesti i vidjeti što se može napraviti. Traje hajka na HNS, pričaju da smo močvara, to su teške i lažne optužbe. Mi smo uređeni savez.''

Nije htio otkriti tko je je sjednici govorio o greškama i krivim potezima HNS-a.

''Bilo bi deplasirano da sada govorimo o tome tko je što rekao. Sigurno je da je komunikacija dosad bila loša. Nikada nisam čuo da je netko ružno rekao o Hajduku od strane IO-a."

'Nismo razgovarali o ostavkama'

Na pitanje o traženju ostavki u vrhu HNS-a iz Hajduka, Vrbanović je rekao: 'O tome na sjednici nismo razgovarali. Hajduk je prevelika institucija da bi ostali samo na buntu. Tražimo hitan i neodgodiv sastanak s njima.''

Vrbanović je nekoliko puta ponovio kako su spremni na opširan i otvoren razgovor s Hajdukom.

''Možemo razgovarati i nekim stvarima iz prošlosti. Na stranu navijači, narušeni su odnosi između Hajduka i HNS-a. Ima sto razloga da sjednemo zajedno, nisu iscrpljeni svi demokratski oblici za rješavanje problema.''

Zaključci IO HNS-a:

1. Najstrože osuđujemo nepropisno ponašanje navijača, posebno incident u Milanu. Osuđujemo i nezabilježeno solidariziranje Hajduka s navijačima koji nisu moglina stadion pod zakonskom odlukom. Napravljena je velika šteta ugledu hrvatskog nogometa.

2. Pozdravljamo djelovanje policije i pozivamo druge institucije da slijede taj primjer. Organizator je dužan provoditi Zakon.

3. Podrška disciplinskim tijelima Hrvatskog nogometnog saveza da svoje odluke donesu sukladno propisima i bez emocija.

4. Naglašavamo da je Hajduk član HNL-a, što znači da mora poštovati propise. Ovo je velika opasnost za nogometnu organizaciju. Krajnje je vrijeme za razgovor kako ne bismo ugrozili natjecanje.

5. HNS ostaje dosljedan u borbi protiv svih anomalija koje štete hrvatskom nogometu.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider