Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Favorita (gotovo) nema

Neobična, uzbudljiva i jako gledana: Liga u kojoj sve pršti, a Hrvati vrebaju iz sjene

Neviđena gužva vlada nakon odigrane trećine prvenstva koje je po mnogočemu specifično.

Galerija Navijač St. Paulija (Foto: AFP)

2.060.404 – toliko je gledatelja u aktualnoj sezoni nazočilo utakmicama Druge Bundeslige. Odigrano je 12 kola odnosno 108 utakmica, a prosjek gledatelja po susretu je 19.256.

To je još jedna potvrda lojalnosti Nijemaca svojim lokalnim klubovima, ujedno i novi pečat Drugoj Bundesligi, koja je prije dvije sezone s prosjekom od 21.717 gledatelja postavila svjetski rekord, postavši tako najgledanije drugoligaško natjecanje u povijesti nogometa.

Prošle sezone ta je brojka pala na 17 tisuća, ali ove ponovno raste, i to zahvaljujući dvama kultnim klubovima njemačkog nogometa koji su prošle sezone ispali iz Bundeslige.

Dva velika kluba glavni favoriti, ali...

Riječ je o HSV-u, višestrukom prvaku Njemačke (šest puta prvaci, osvojili tri Kupa, prvaci Europe 1983., osvojili Kup pobjednika kupova 1977.) koji je sve do minulog proljeća bio jedini klub koji nikad nije ispao iz najvišeg ranga, i Kölnu, klubu koji ima veliku vojsku navijača iza sebe (u 2017. dosegli su brojku od 100.000 članova, ostavivši iza sebe po tom pitanju i Real Madrid), te uvjerljivog prvog topnika lige Simona Teroddea, koji je postigao čak 13 golova, šest više od prvih pratitelja.

Na HSV-ov Volksparkstadion stane 57.000 gledatelja, na Kölnov RheinEnergieStadion 49.698 i oni umnogome podižu prosjek ovosezonske gledanosti.

Ujedno su i prije početka sezone označavani kao glavni favoriti za dvije vodeće pozicije koje vode u viši rang (trećeplasirani mora u razigravanje sa 16. klubom iz Bundeslige), a koliko god trenutno dobro stajali, daleko od toga da će im biti lako.

U sedam bodova 12(!) klubova

Sugerira to pogled na ljestvicu na kojoj je unutar sedam bodova natiskalo se čak 12 klubova. Podatak je to za rubriku vjerovali ili ne, naročito u ovom periodu, kad se sezona dobrano zahuktala.

Između vodećeg HSV-a i trećeg Kölna smjestio se, s dva boda manje od gradskog rivala St. Pauli, još jedan kultni klub iz Hamburga. Za razliku od mnogih drugih, oni se politički svrstavaju, samoproglašeni su ljevičari, imaju navijačke udruge diljem svijeta, odavno su izašli iz okvira kvartovskog kluba i pobrali simpatije brojnih alternativaca.

Union i bez Kreilacha sjajan

Četvrto mjesto drži još jedan klub kojem su glavni forte navijači – Union Berlin. Još prije 14 godina navijači su ovaj klub održali na životu kad je bio na rubu bankrota prodavajući svoju krv koju su donirali i spriječivši pad kluba u amaterizam. Volontirali su u izgradnji stadiona koji je krcat na svim njihovim domaćim utakmicama.

Nema im više našeg Vukovarca Damira Kreilacha, koji je godinama bio zaštitni znak kluba, ali i bez njega im dobro ide jer jedini su neporaženi u ovoj sezoni.

Burić radi odličan posao

Iza te je četvorke Greuther Fürth, klub koji postoji već 115 godina i između dva svjetska rata bio je triput prvak Njemačke, ali je u novijoj eri samo jednom zaigrao u eliti, u sezoni 2012./2013. Hrvatskim ljubiteljima nogometa Fürth je zanimljiv jer im je trener Damir Burić, a jedan od najstandardnijih igrača Mario Maloča.

Burić je nakon onog šokantnog otkaza u Hajduku radio u austrijskoj Admiri, da bi prije godinu dana stigao u Greuther Fürth s jednim jedinim ciljem – da izbori ostanak u drugoligaškoj konkurenciji. Uspio je, dobio povjerenje čelnika i navijača, i ove sezone ide mu fantastično. Trenutno peto mjesto je iznad svih očekivanja, kao i činjenica da se nalazi u legitimnoj borbi za plasman u Bundesligu.

Dynamo Dresden pokušava stopama obližnjeg RB Leipziga, ali zasad su tek sedmi.

S druge strane, karte su se posložile tako da se nekadašnji bundesligaši Arminia Bielefeld, Duisburg i Ingolstadt ne mogu ni približiti borbi za vrh i glavni im je cilj izbjeći ispadanje među trećeligaše.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider