Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...
Nogomet
Vatrene svi žele izbjeći

Svjetski lider prognozira: Hrvatska visoko na listi favorita, poruka čelnicima HNS-a

Nogometni svijet s nestrpljenjem očekuje sutrašnji ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva...

Hrvatska na ždrijebu za SP (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nogometni svijet s nestrpljenjem očekuje sutrašnji ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva koje će se sljedeće godine održati u Rusiji. Domaćini FIFA-ine ceremonije u velebnoj moskovskoj palači Kremlj bit će proslavljeni engleski reprezentativac Gary Lineker i ruska novinarka Marija Komandnaja.

Hrvatska reprezentacija nalazi se u drugom potu zajedno sa Španjolskom i Engleskom. Dakle, te tri reprezentacije ne mogu se sastati u skupini, a procjena je da bi ih rado izbjegli svi postavljeni nositelji. To se može zaključiti prema prognozama najpoznatije svjetske kladionice William Hill koja je Španjolsku postavila kao petog favorita Mundijala, Englesku kao sedmog, a Hrvatsku kao devetog favorita.

Hrvatska na ždrijebu za SP (Foto: AFP) Hrvatska na ždrijebu za SP (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Preostalih šest reprezentacija među devet glavnih favorita William Hilla nalaze se među nositeljima. Za William Hill najveći favorit je aktualni svjetski prvak Njemačka s koeficijentom 6.00. Drugo mjesto dijele Brazil i Francuska (6.50), Argentina je četvrta (8.00), Španjolska peta (8.50), Belgija šesta (13.00), Engleska sedma (21.00), Portugal osmi (26.00) i Hrvatska deveta (29.00).

Preostala dva nositelja su još Poljska i Rusija, koja je među nositeljima zato što je domaćin turnir. Na ljestvici favorita William Hilla Poljska i Rusija dijele deseto mjesto s Kolumbijom. Koeficijent za sve tri reprezentacije je 41.00.

Hrvatska deveti favorit SP-a

Ako se poigramo simulacijom ždrijeba, što možete napraviti i na našem portalu, logično je zaključiti da „skupinu ili skupine smrti“ možemo tražiti među tri skupine u koje će upasti Španjolska, Engleska i Hrvatska. Barem jedna od njih mogla bi biti najteža po imenima, rejtingu i povijesnom značenju reprezentacija. Iako je hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić nedavno izjavio da ne misli kako Hrvatska spada među favorite Mundijala, William Hill se baš i ne slaže s tom tezom.

Slavna engleska kladionica rangirala je Hrvatsku kao devetog favorita i posljednju reprezentaciju čiji je koeficijent za osvajanje titule ispod 30.00. Sve ostale reprezentacije, njih 23 prelazi koeficijent 40.00, zaključno s Panamom i Saudijskom Arabijom, najvećim autsajderima Mundijala s koeficijentom 1001.00.Dakle, Hrvatska nije top favorit, ali je odmah iza njih, možda je najbolje reći da pritajeni favorit prvenstva.

Njemačka već mjesecima pa i godinama figurira kao prvi favorit i na tom planu se nije previše promijenilo. Većina svjetskih kladionica među tri glavna favorita stavljaju Njemačku, Brazil i Francusku. Primjerice, bivši izbornik španjolske reprezentacije Vicente Del Bosque smatra kako je Njemačka za korak ispred svih dok su preostali tradicionalni favoriti izjednačeni po šansama, među njima ipak izdvaja Brazil i Španjolsku, koju je odveo na krov svijeta i Europe 2010. i 2012.

Del Bosque: Nijemci za korak ispred svih

„Nijemce smatram najboljima jer izvrsno rade i svima mogu biti primjer kako se stvara moćna momčad; imaju dugogodišnji, zapravo višedesetljetni kontinuitet i nevjerojatno su strpljivi, što je jako važno“, kazao je Del Bosque pa dao eksplicitno objašnjenje:

„Pogledajte samo primjer s Joachimom Löwom. Ostavili su ga na mjestu izbornika nakon poraza u finalu Eura 2008., polufinalu SP-a 2010. i polufinalu Eura 2012. Javnost je smatrala da je podbacio jer Njemačka uvijek želi samo najviše, ali ipak su ga zadržali i struktura momčadi ostala je ista. I što se dogodilo? Osvojili su Svjetsko prvenstvo u Brazilu. A kod nas se uvijek priča o promjenama, no i mi smo zadržali kontinuitet momčadi, tu su Pique, Ramos, Iniesta, Silva..., došli su i neki novi igrači...“

Del Bosque podcrtava, a uši bi mogli naćuliti i čelnici Hrvatskog nogometnog saveza.
„Najvažnije je zadržati strukturu, mislim da je Španjolska to dosta dobro napravila, ali može biti još bolje. Nijemci nam mogu biti putokaz. Sjećam se da je Löw dolazio kod nas u Las Rozas i gledao što mi radimo. Bio je ponizan i skroman, uzeo je dio naših ideja i prenio ih na njihovu reprezentaciju. Zbog toga možemo biti ponosni“, zaključio je Del Bosque.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider